Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ο Γκλίστρουπ είχε υποστηρίξει πως η έξυπνη αποφυγή των φόρων θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το σαμποτάζ από την Αντίσταση των σιδηροδρόμων κατά την περίοδο της Κατοχής - «και στις δύο περιπτώσεις», έλεγε, «έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη δουλειά, αλλά οπωσδήποτε χρήσιμη για την πατρίδα».

Μόγκενς Γκλίστρουπ: Για τον φορολογούμενο, με τον φορολογούμενο

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

Ηταν Ιανουάριος του 1971, ο Δανός δικηγόρος και πρώην αναπληρωτής καθηγητής του Φορολογικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Μόγκενς Γκλίστρουπ, εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή του μοναδικού τηλεοπτικού διαύλου της χώρας προκειμένου να δώσει συμβουλές, ως ειδικός σε θέματα φορολογίας

Η πρόβλεψη της κυβέρνησης πως το 2020 η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα φτάσει στο 2,8% δεν φαίνεται «μη ρεαλιστικός στόχος» για την Berenberg.

Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% στην Ελλάδα το 2020

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Η επενδυτική τράπεζα Berenberg διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα για τα καλά

«Κανείς δεν υποστηρίζει πως οι εξαγωγές, ο τουρισμός ή η εγχώρια κατανάλωση δεν θα σημειώσουν αύξηση κατά τα επόμενα χρόνια, ωστόσο νομίζω πως κινητήριος μοχλός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα είναι οι επενδύσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα ωφεληθούν από μια τέτοια διαδικασία».

Αλλάζει το κέντρο βάρους στην ελληνική οικονομία

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Γιατί τομείς που στήριξαν την οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης παραδίδουν τη σκυτάλη. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς για την επόμενη τριετία. Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν και το κλειδί των επενδύσεων

«Λέμε -και το λέμε, ως χώρα, όλο και συχνότερα στη διάρκεια του 2019-20- ότι από τον έλεγχο των θεσμών περνάμε πλέον στον έλεγχο των αγορών.»

Το φόντο συζήτησης του Ασφαλιστικού

Από: EBR | Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Τριπλή είναι η μέγγενη που ήδη συνοδεύει τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου για τη «μετά Κατρούγκαλον» εποχή του Ασφαλιστικού

Δημοσιεύθηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας Δεκεμβρίου 2019. Μετά το ράλι του προηγούμενου εξαμήνου, που προκάλεσε η πλήρης επικράτηση της ατζέντας Μητσοτάκη, ο δείκτης επανήλθε στην κορυφή που είχε κάνει το 2007.

Δυνατή οικονομία, κόντρα στον πόλεμο

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανόρθωση της οικονομίας πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Ειδικά μάλιστα τώρα, που εκδηλώνεται με προκλητικό τρόπο η ιμπεριαλιστική-επεκτατική πολιτική Ερντογάν

Η απασχόληση αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, οι εξαγωγές ακολουθούν ανοδική τροχιά, η αγορά ακινήτων ανακάμπτει, η θετική ροή καταθέσεων παγιώνεται, η πρόσβαση του Δημοσίου στις αγορές σε ανταγωνιστικούς όρους έχει αποκατασταθεί και οι ελληνικοί χρηματοοικονομικοί τίτλοι, εσχάτως, εμφανίζουν εντυπωσιακή ανατίμηση.

Αντιμετωπίζοντας τα αίτια του διαχρονικού ελλείμματος επενδύσεων

Από: EBR | Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Με επίπονη προσπάθεια και θυσίες σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, η οικονομία διανύει τα πρώτα στάδια ανάκαμψης μετά από μία πολυετή κρίση

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρηματικών κερδών από το 28% στο 24% για το 2019 και έχει προαναγγείλει την περαιτέρω μείωσή του στο 20% φέτος.

Πώς αλλάζει το πλάνο για φόρους και εισφορές

Από: EBR | Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020

Ταχύτερη μείωση εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, βραδύτερη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις. Πώς αλλάζει τα δεδομένα το σενάριο που έβαλε στο τραπέζι ο Κ. Μητσοτάκης. Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης από το 2021

«Η χώρα βρέθηκε στο έλεος του λαϊκισμού με έπαθλο τη νομή της εξουσίας, και οι καταθέσεις δέσμιες περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.»

Κρυμμένος Θησαυρός οι καταθέσεις των Ελλήνων του Εξωτερικού

Από: EBR | Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Πρέπει να γίνει προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα

Επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους, θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις διατάξεις των συμβάσεων προκειμένου να ορθοποδήσουν.

Νέοι Όροι εργασίας και ανάπτυξη

Από: EBR | Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Για να προωθηθούν οι επενδύσεις πρέπει να υιοθετηθούν σωστοί και προσαρμοσμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο κανόνες εργασίας

Σε τομείς όπου οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύονται να σημειώσουν πρόοδο, οι ΗΠΑ μπορεί να εφαρμόσουν πιο επιθετικές πολιτικές για να ενισχύσουν το διαπραγματευτικό τους πλεονέκτημα.

Αντίθετοι άνεμοι για την παγκόσμια οικονομία

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Οι επιθετικές εμπορικές ενέργειες Τραμπ θα συνεχίσουν να προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία φέτος, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες πριν τις εκλογές. Εντείνεται ο ανταγωνισμός για τεχνολογική υπεροχή, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα υπερχρεωμένη και με τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, ελέγχει όμως το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη για να χρηματοδοτεί τα χρέη και τα ελλείμματά της.

ΗΠΑ και Κίνα κρατούν το κλειδί της παγκόσμιας ανάπτυξης

Από: EBR | Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Οι εξελίξεις στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος τη νέα χρονιά

Το κρυπτο-γιουάν, το οποίο πιθανότατα θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2020, θα έχει την πλήρη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Κίνα: Ανατρέπει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα;

Από: EBR | Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Μπορεί η Κίνα να ετοιμάζει το δικό της Bitcoin, αλλά η ασιατική υπερδύναμη έχει μεγαλύτερα σχέδια

«Οι μισθοί αυξάνονται με συγκρατημένο ρυθμό, ενώ τα οικονομικά των νοικοκυριών παραμένουν ρωμαλέα. Οσο λιγότερο ρίσκο αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, τόσο μεγαλύτερη σιγουριά νιώθουν στο να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.»

Σε τροχιά ανάκαμψης η βρετανική οικονομία

Από: EBR | Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας

Το ελάχιστο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων δεν επιτρέπει οικονομίες κλίμακας και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ, δεν συμβάλλει στην εξειδίκευση, στην διά βίου εκπαίδευση και στην αύξηση της παραγωγικότητας ούτε βοηθά στην πραγματοποίηση καινοτομιών.

Το μεγάλο είναι όμορφο!

Από: EBR | Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται στο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο παραμένει απελπιστικά μικρό

«Οι πολιτικές επιλογές σήμερα ορθώς προβλέπουν και “χτίζουν” το μέλλον για τις επόμενες γενιές.»

Τολμηρές αποφάσεις στην οικονομία

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών της Κεντρικής κυβέρνησης κατά 4.3% σε ετήσια βάση , με την εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ήταν αυτή που εξασφάλισε μία σταθερή δημοσιονομική πορεία για το 2019

Η πορεία της αμερικανικής οικονομίας δείχνει ότι η στήριξη της ζήτησης αφ΄ενός μεν οδηγεί σε μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας, αφ΄ετέρου δε μεταφράζεται και σε κέρδη παραγωγικότητας.

Τι αλλάζει στην Μακροοικονομία;

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Μήπως νέα μακροοικονομικά μοντέλα θα έπρεπε να απασχολήσουν οικονομολόγους και κυβερνήσεις περισσότερο από όσο θα έπρεπε;

Η Ευρώπη, μία από τις πιο “ώριμες” ψηφιακά αγορές του πλανήτη, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, όσον αφορά αυτές τις επενδύσεις.

Το 2020 οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα διαθέσουν $270 δισ. στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Από: EBR | Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Με αμείωτη ένταση, παρά τις όποιες μακρο-οικονομικές εξελίξεις, θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύουν στην ψηφιακή τους θωράκιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η προσδοκία ότι η πτώση των φορολογικών συντελεστών πάσης φύσεως, καθώς και των εισφορών, θα φέρει επενδύσεις και έτσι θα ανακάμψει η οικονομία, δεν συνεπάγεται ’’αυτόματα’’ και ’’μηχανικά’’ την ανάκαμψη των εισοδημάτων για τους πολλούς!

To ασταθές υπομόχλιο της ελληνικής οικονομίας

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Περίπου δέκα χρόνια κρίσης, λιτότητας και ύφεσης, έριξαν τα εισοδήματα πολλών (όχι όλων) σε χαμηλά επίπεδα. Στην χώρα των πολλών ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα λουκέτα χτύπησαν ρεκόρ και οι περισσότεροι ’’άνεργοι’’ εργοδότες αναγκάστηκαν να γίνουν μισθωτοί.

Μεταξύ των ετών 2010-2018, η Ρωσία κατατάχτηκε μεταξύ των θέσεων 15ης και 18ης από πλευράς ελληνικών εξαγωγών. Θεωρούμε βέβαιο ότι η θέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί διότι τα ελληνικά κρασιά αξίζουν αποδοτικότερης τοποθέτησης στα ράφια των ρωσικών σημείων πώλησης (υπεραγορές, κάβες και υψηλής αισθητικής εστιατόρια).

Η θέση και οι προοπτικές του ελληνικού κρασιού στη ρωσική αγορά

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Αναλύοντας την περίοδο 2005-2018, παρατηρείται ότι καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση της αξίας των εξαγωγών μας, με έντονες όμως διακυμάνσεις.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», με βάση το οποίο η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνει  με άντληση χρημάτων από την επενδυτική αγορά και όχι από το φορολογούμενο.

Γ. Ζαββός: «Στρατηγική rebranding» ξεκινά στο Χρηματιστήριο

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Τι ανάφεραν στο Συνέδριο του ΣΕΔ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός και ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου για τις δρομολογούμενες αλλαγές στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Μητσοτάκης, Τσίπρας και Μαύροι Κύκνοι

Από: EBR

«Θελήσαντες οι Έλληνες να διαβούν τον Αίμον συνέστησαν επιτροπήν Τσάτσον, Βαλβάν και Κρέμων»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το διατλαντικό χάσμα και τα βήματα που δεν τόλμησε να κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος για να αλλάξει τα δεδομένα. Οι φιλοδοξίες Μακρόν, τα πολιτικά προβλήματα στο Βερολίνο και το μεγάλο λάθος που έγινε το 2018

Οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Υπάρχουν και άλλα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, αφότου ο δείκτης διευθυντών προμηθειών την Παρασκευή παρουσίασε μια ήπια άνοδο, και αυτό ήταν έκπληξη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron