Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Dossiers

Απαραίτητες οι αλλαγές στην Ευρώπη;

Η Ευρώπη και οι θεσμοί της, σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, χρειάζονται επαναπροσδιορισμό.


Αρθρογράφοι και αναλυτές εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι διάσπαρτες σήμερα πρωτοβουλίες λειτουργούν περισσότερο σαν ομάδες πίεσης και εντέλει συσκοτίζουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Το 2019 είναι αύριο: Η δική μας “ατζέντα” πότε;

Η άρθρωση μιας νέας κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να προκύψει “εκ των άνω”. Η κοινωνία των πολιτών είναι ο άλλος “παίκτης”, μα η ωριμότητά της δεν είναι ισόρροπη στα 28 κράτη-μέλη.

Προσφάτως ακόμα, όταν σε διεθνές συνέδριο τόλμησα να μιλήσω για την ανάγκη ενός πολιτιστικού Μάαστριχτ στην Ευρώπη, εδέχθην καταιγισμό διαμαρτυριών και αποδοκιμασιών. Το γεγονός και μόνον μιας προσπάθειας η Ευρώπη να επαναφέρει στο προσκήνιο της ιστορίας της κομμάτια από την κοινή της κληρονομιά, ενοχλεί κάποιους –και πολύ σοβαρά, μάλιστα.

Η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι εχθροί της

Με 140 εκατομμύρια μουσουλμάνους στην καρδιά της το 2040, η Ευρώπη θα διαθέτει ακόμη την ελληνορωμαϊκή και χριστιανική της συνείδηση;

Στην περίπτωση της εκλογής του κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ήταν η πρώτη φορά που η Συνθήκη της Λισσαβώνας εφαρμοζόταν πλήρως

Τι σηματοδοτεί για την Ευρώπη η εκλογή Γιούνκερ

Ακραιφνής ευρωπαϊστής, ο πρώην πρόεδρος για μακρά περίοδο του EcoFin, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της οικοδόμησης της οικονομικής Ευρώπης

Ο κ. Νταίηβιντ Κάμερον θα πρέπει να διδαχθεί πολλά πράγματα ακόμη, αν η χώρα του θέλει να παραμείνει ενεργό μέλος της ΕΕ

Επιβεβαιώθηκε το EBR για την προεδρία Γιούνκερ

Είχαμε προεξοφλήσει την άνοδο του Λουξεμβούργιου πρώην προέδρου του EcoFin, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο αξίωμα αυτό

Η πρώτη και πιο κεντρική αλλαγή αφορά την καρδιά της εκτελεστικής εξουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ηγεσία της θα καθοριστεί βάσει της κατανομής δυνάμεων στην Ευρωβουλή –δηλαδή, οι έδρες των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ύστερα από τριάντα χρόνια πολύ θετικής συμμετοχής στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πιο κρίσιμη σύνθεσή του η Ελλάδα έχει πλέον οριακή παρουσία –με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

"Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, αν η ΕΕ δεν προχωρήσει προς την ενίσχυση της πολιτικής της οντότητας, σε δέκα χρόνια δεν θα είναι μόνον πολιτικός νάνος αλλά θα έχει υποστεί και σοβαρή οικονομική ζημιά. Στο G8 δεν θα υπάρχει καμμία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Έχουμε ανάγκη από περισσότερο Ευρώπη και όχι από λιγότερη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση των ευρωεκλογών."

ΓΚΥ ΒΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ: ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν προχωρήσει και σε μορφές πολιτικής ολοκλήρωσης, σε δέκα χρόνια είναι αμφίβολο θα μπορεί να συμμετέχει στις διεθνείς λήψεις αποφάσεων. Και κάποιες χώρες της θα είναι υπονομαρχίες σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον

Τούτων λεχθέντων, σήμερα, τρία έτη μετά την καταστροφή, αν η Ελλάδα έχει κάποιες ενδείξεις για να αισιοδοξεί, αυτές πάλι από την Ευρώπη εκπηγάζουν. Οι επενδυτικοί πόροι που προσφέρονται στην χώρα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα λοιπά κοινοτικά Ταμεία είναι κεφάλαια αμιγώς ευρωπαϊκά, εξαιρετικά δε πολύτιμα σε μία εποχή όπου το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ρευστότητος.

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ…!

Από: EBR | Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Την Κυριακή 25 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους Έλληνες ευρωβουλευτές που για την προσεχή πενταετία θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο κορυφαίο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό όργανο.

Η Ευρώπη καλείται να εξισορροπήσει την επικίνδυνα διαταραγμένη σχέση μεταξύ δημοκρατίας και καπιταλισμού, οριοθετώντας ένα αυτόχρημα διεθνοποιημένο τραπεζικό σύστημα που παράγει ενδογενείς κρίσεις και ένα μοντέλο ανάπτυξης που διευρύνει τις ανισότητες δυναμιτίζοντας την κοινωνική συνοχή. Πριν από την κρίση, πολλά κρίσιμα θέματα –π.χ. οι συντάξεις και οι πολιτικές απασχόλησης– αποφασίζονταν κατά κύριο λόγο από τις εθνικές κυβερνήσεις.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από: EBR | Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου περιμένει την Ευρώπη μετά την ευρωεκλογική αναμέτρηση

Ο αντιευρωπαϊσμός, με διάφορα ιδεολογικά πρόσημα, βρίσκεται σε έξαρση και οι θεσμικές ηγεσίες της ΕΕ βρίσκονται σε καταφανή αμηχανία ενώπιόν τους. Μετά την απόρριψη της ιδέας κοινού ευρωπαϊκού Συντάγματος, παρατηρούμε μία γραφειοκρατική δυσκινησία, που δεν μπορεί να θεραπεύσει ο διακυβερνητισμός –δηλαδή οι ad hoc λύσεις στα προβλήματα μέσα από την συνεννόηση του διευθυντηρίου των ισχυρών. Όπως, πολύ σωστά, επισημαίνουν σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μερικές επίκαιρες απόψεις, αν η σημερινή ΕΕ δεν αποφασίσει ποιο είναι και πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό της μέλλον, θα αντιμετωπίσει στην προσεχή εικοσαετία σοβαρότατα προβλήματα διαλύσεώς της.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από: EBR | Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Εξήντα χρόνια μετά την αρχή της οικοδόμησής της, οι σημερινές ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ φέρνουν τεράστια ευθύνη για τα μέλλοντα να συμβούν στην γηραιά ήπειρό μας

Σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, σκληρού οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ανταγωνισμού η ενωμένη Ευρώπη πρέπει η ίδια να βάλει τη σφραγίδα της, αν θέλει να επιζήσει και να μην διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Ιδιαίτερα δε και μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία που αποδεικνύουν ότι το παιχνίδι το παίζει πάλι η Αμερική με τη Ρωσία και οι ευρωπαίοι ηγέτες απλώς παρακολουθούν και ακολουθούν τις ΗΠΑ.

Η σιωπηρή επανάσταση των Ευρωπαίων και η συντηρητική στροφή τους

Από: EBR | Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Γαλλία και τα αποτελέσματά τους αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, μια σιωπηρή επανάσταση που συντελείται στους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κοινωνίες της γηραιάς ηπείρου.

Μοιραία λοιπόν οι πολίτες που δεν έζησαν τις βαρβαρότητες δύο Παγκοσμίων Πολέμων και που 68 χρόνια τώρα ζουν σε μία ειρηνική και κοινωνικά μοναδική στον κόσμο ήπειρο, πολύ δύσκολα μπορούν να καταλάβουν ποια είναι, στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως, η ανάγκη της περισσότερης και όχι της λιγότερης Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παροράται το γεγονός ότι στην σημερινή Ευρώπη κατοικούν πάνω από 60 εκατομμύρια μη ευρωπαϊκής καταγωγής μετανάστες, οι οποίοι έχουν μεν εθνικότητες ευρωπαϊκών χωρών αλλά ούτε ευρωπαϊκή κουλτούρα διαθέτουν, ούτε αντίστοιχη παράδοση.

Ο ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Η παντελής απουσία ιστορικής μνήμης είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και ο πλέον επικίνδυνος εχθρός της Ευρώπης και της πορείας της σε έναν πολύπλοκο κόσμο

Σε πολιτικό επίπεδο όλο και περισσότερο αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός  και τα κόμματα που αμφισβητούν ανοιχτά την λειτουργία της ΕΕ όπως είναι σήμερα, με μεγάλη λαϊκή στήριξη. Στην Αγγλία του Φάρατζ, τη Γαλλία της Λεπέν, την Ιταλία  του Γκρίλο, την Ολλανδία του Βίλκερς, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην χώρα μας, την Ουγγαρία παντού επικρατεί αναβρασμός, θυμός και οργή. Οι αιτίες πολλές κυρίως όμως οικονομικές (υψηλή ανεργία, φτωχοποίηση, έλλειψη ανταγωνισμού της ΕΕ έναντι άλλων, τραπεζικό σύστημα με επιλογές που τις πληρώνουν λαοί, μείωση μισθών, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους), αλλά και πολιτισμικές.

ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από: EBR | Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Οι ευρωπαϊκοί λαοί και οι ψηφοφόροι έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα που η αρχιτεκτονική της ΕΕ δυσκολεύεται να επιλύσει μαζί με τις πολιτικές ελίτ και τις οικονομικές (τράπεζες, επιχειρήσεις).

"Βρισκόμαστε σε μία ρευστή κατάσταση, με ασαφή κατάληξη. Αλλά επαφίεται σε εμάς να αποφασίσουμε την κατάληξή της. Δεν πρόκειται να έχουμε νομοτελειακά την ανάδυση μιας Ευρώπης που να αντιστοιχεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα και να είναι δομημένη προς όφελος του κοινού συμφέροντος. Αρνηθείτε το δεν υπάρχει εναλλακτική λύση."

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ: ΝΕΟΙ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ…

Από: EBR | Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Η έκκληση ενός αμφισβητία προς μία νεολαία αποχαυνωμένη από την δημοσιολαγνεία και την κατανάλωση με δανεικά...

Το οικονομικό μοντέλο ζητά αναθεώρηση, η λογική του άκρατου εσωτερικού ανταγωνισμού οδηγεί στον περιορισμό του κράτους πρόνοιας, στην μαζική ανεργία, στην διάλυση της μεσαίας τάξης. Ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης και της ανόδου εξτρεμιστικών δυνάμεων είναι υπαρκτός, παρά τις διαφοροποιήσεις κατά χώρα.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ

Από: EBR | Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Κρίσιμες οι προσεχείς ευρωεκλογές από κάθε άποψη –και για δημοκρατικούς λόγους

Με δεδομένο πως η Ευρώπη, όπως την συνέλαβαν από τον Χούσερλ ως τον Ζαν Μονέ όλοι οι πατέρες-ιδρυτές της χωρίς καμμία εξαίρεση, είναι εξ ορισμού μία ήπειρος ανοικτή στον κόσμο, που αυτοακυρώνεται από την στιγμή που μετατρέπεται σε φρούριο, καθώς είναι η πατρίδα του Οικουμενισμού –πάει να πει, της προσφοράς προς όλους τους ανθρώπους της δυνατότητας να αρθούν υπεράνω των εθνικών, φυσικών και παραδοσιακών δικαιωμάτων τους και να φθάσουν σε μία ανώτερη σφαίρα δικαιωμάτων, που δεν θεμελιώνεται στο έδαφος αλλά στις Ιδέες.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ

Από: EBR | Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Πόσο ανταποκρίνεται στην ιστορία της και στον πολιτισμό της μία Ευρώπη φρούριο;

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Martin Schulz, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμφάνιση βίας μέσω πολιτικών παρατάξεων και εξέφρασε την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό τόσο ως προς την δημοκρατία και τον διάλογο όσο και ως προς τον συνάνθρωπο.

Εμπιστοσύνη, Νέοι, Τραπεζικό σύστημα: Τα τρία σημεία-κλειδιά κατά τον Martin Schulz

Από: EBR | Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Η αειφόρος ανάπτυξη θα επέλθει με σταθεροποιητικούς μηχανισμούς τραπεζικής ενοποίησης που θα ενθαρρύνει και πάλι τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην αγορά καθώς και με την δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης προς τους νέους.

Όπως υπογραμμίζουν κοινοτικοί παράγοντες, είναι ανάγκη να ενδυναμωθούν και οι εκτός ευρωζώνης τράπεζες, αλλά για την ώρα η περί τον αρμόδιο Γάλλο Επίτροπο κ.Μισέλ Μπαρνιέ ομάδα δεν έχει καταλήξει σε μία οριστική διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της τραπεζικής σταθερότητας είναι ίσως το κρισιμότερο της περιόδου κρίσης που περνά η ΕΕ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ;

Από: EBR | Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Το μέλλον της ανάπτυξης στην υπό διαδικασία ενοποίησης Ευρώπη είναι μία ιστορική σπαζοκεφαλιά

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα υπάρξει στην Ευρώπη ολομέτωπη φαιοκόκκινη ιδεολογική επίθεση, απέναντι στην οποίαν οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις αποτελούν –δυστυχώς– ισχνή μειονότητα.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από: EBR | Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Άτυπος συνασπισμός άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς για την διάλυση της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014. Ποιος ρόλος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς να το διαλαλούν, οι ηγέτες της Ευρώπης αναγνωρίζουν ότι η ήπειρός μας θα ήταν μία οικονομική γη σπατάλης χωρίς το ενιαίο νόμισμά της. Παρά τις διάφορες αμπελοφιλοσοφικές θεωρήσεις που εκφράζονται από τους αντιπάλους της ευρωζώνης, το κόστος της μη ύπαρξης του ευρώ, με αφορμή την αμερικανική κρίση του 2007, θα ήταν αβάστακτο τα χρόνια που πέρασαν.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ 1930;

Από: EBR | Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Στις ΗΠΑ, η κρίση της δεκαετίας τού ’30 επέτρεψε στην χώρα να αποκτήσει ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που μέχρι τότε τής έλειπε και να γίνει στην συνέχεια υπερδύναμη, ελέω Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά –πολύ ορθά, κατά την γνώμη μας– ο Ελβετός τραπεζίτης τονίζει ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι οικονομικές εξελίξεις σε επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι καθόλου μόνον δική τους υπόθεση. Τα προβλήματά τους έχουν ευρύτερες επιπτώσεις και στους εταίρους τους, με αποτέλεσμα η νομισματική ένωση της ευρωζώνης κάθε άλλο παρά εθνική υπόθεση να είναι.

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΔΙΠΛΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Παρά τις εξαγγελίες για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, τα επιτελεία των μεγάλων χωρών επεξεργάζονται και άλλα σενάρια

Η χώρα μας κυριολεκτικά κατασπατάλησε περί τα 300 δισεκατ. ευρώ καθαρές κοινοτικές εισροές για να δημιουργήσει μία κομμουνιστικού τύπου οικονομία-εξάμβλωμα, η οποία σήμερα καταρρέει –χωρίς, όμως, να διαθέτει και τις απαραίτητες δομές ώστε μετά την κατάρρευσή της να μπορέσει να αναγεννηθεί. Μπορεί, χάρη στα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας, η χώρα να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα σε μακροοικονομικό επίπεδο, πλην όμως τα επιτεύγματα από διαρθρωτικής πλευράς είναι πενιχρά. Χρειάζονται λοιπόν επείγουσες και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για να φανεί φως στο βάθος του τούνελ…

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Από: EBR | Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Πέρα από τα δημόσια χρέη, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ουσιαστικά πολιτικά και θεσμικά ελλείμματα στα οποία πρέπει να δώσει έγκυρες και γρήγορες απαντήσεις, υπό πιεστικές όμως συνθήκες

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να κατασιγάσει τις προσδοκίες σχετικά με αυτό. Όπως είπε, η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει την επίβλεψη ενός ή δύο δανειστών κατά περίπτωση.

Η ΕΚΤ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από: EBR | Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Η έστω και περιορισμένη επόπτευση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανοίγει τον δρόμο τόσο για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης όσο και για την μερική δημοσιονομική της σύγκλιση

Είναι επιτακτικό να δρομολογηθεί ένα σαφώς προσδιορισμένο  Ευρωπαϊκό Σχέδιο οικονομικής πορείας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνεργασία  όλων των οικονομικών  και κοινωνικών  φορέων της Ευρώπης.

Mια νέα φιλοσοφία ανάπτυξης για την Ευρώπη

Από: EBR | Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να ενσωματωθεί στη νέα παγκόσμια οικονομία χωρίς να περιορίζεται από μεμονωμένα εθνικά πλαίσια και μικροσυμφέροντα. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα στο τέλος όλοι οι Ευρωπαίοι θα βγουν πολύ περισσότερο ωφελημένοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απονομή του Νόμπελ της Ειρήνης στην Ευρώπη έχει τεράστια, κατά την γνώμη μας, σημασία. Επιτρέπει σε κάθε συνειδητό Ευρωπαίο, υπερήφανο για τον ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό του, να αποφύγει την ήσυχη συνείδηση –η οποία, κατά Εντγκάρ Μορέν, είναι πάντα μία ψευδής συνείδηση. Χάρη στο έργο της μνήμης, πρέπει να φθάνουν έως εμάς και να μάς κατατρύχουν οι διάφορες μορφές βαρβαρότητος: οι υποδουλώσεις, οι ρατσισμοί, ο εθνικοσοσιαλιστικός και ο σοβιετικός ολοκληρωτισμός, ο ιταλικός φασισμός, οι αποικιοκρατίες.

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από: EBR | Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Στις μέρες μας, όπου γελοίοι εθνικισμοί προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, οι δημοκρατίες μας πρέπει να αποφύγουν τον εκφυλισμό και να αναδημιουργούνται σε διαρκή βάση. Έτσι, ένα Νόμπελ Ειρήνης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία προς την κατεύθυνση αυτή.

Αν κάποιος ήθελε να μελετήσει ενδελεχώς τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο θα εντόπιζε πολλά και ενδιαφέροντα σημεία για τα μέλλοντα να συμβούν στην ευρωζώνη και κατ’ επέκτασιν στην πτωχευμένη Ελλάδα.

Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Πριν λίγο καιρό, από τις στήλες αυτές τονίζαμε ότι η μεταπολεμική ευρωπαϊκή οντότητα, η οποία έχει πίσω της 55 χρόνια ενοποιητικής πορείας, σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να θυσιάσει αυτή την ιστορική πορεία στον βωμό της μικροπολιτικής.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΥΡΩΠΕΣ…

Από: EBR | Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Ποια είναι η ευθύνη των δημοσιογράφων απέναντι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;

Η Ελλάδα, το Ευρώ και ο Τρίτος Δρόμος για την Ευρώπη

Από: EBR | Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Οι περισσότεροι ειδήμονες υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη έχει μόνο δύο επιλογές: να διαλύσει ή να δημιουργήσει μια δημοσιονομική ένωση ώστε να ταιριάζει με τη νομισματική ένωση που ήδη υπάρχει.

Ενωμένη Ευρώπη ή «Βόρειοι και Νότιοι»;

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Όταν το 2001 η UEFA κήρυξε επίσημα τη συμμετοχή της στην εκστρατεία κατά του ρατσισμού, αντιμετώπισα κατ’ αρχάς το θέμα με μια ειρωνική διάθεση.

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron