Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Το εμπάργκο πετρελαίου θα βλάψει περισσότερο τον Πούτιν παρά την ΕΕ

Μετά από κάποιους δισταγμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022

«Η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου Urals με πιο ακριβό Brent θα διογκώσει τον ήδη καυτό ενεργειακό λογαριασμό του μπλοκ».
«Η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου Urals με πιο ακριβό Brent θα διογκώσει τον ήδη καυτό ενεργειακό λογαριασμό του μπλοκ».

της Lisa Jucca

Μετά από κάποιους δισταγμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου Urals με πιο ακριβό Brent θα διογκώσει τον ήδη καυτό ενεργειακό λογαριασμό του μπλοκ. Ωστόσο, η κίνηση θα συρρικνώσει την πιο προσοδοφόρα πηγή εσόδων από τις εξαγωγές της Μόσχας και θα βοηθήσει να ανακοπεί η πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το νέο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, που πρόκειται να επισημοποιηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ αργότερα την Τρίτη, προβλέπει την άμεση απαγόρευση του 75% των εισαγωγών ρωσικού αργού στην Ευρώπη. Αυτό θα αυξηθεί στο 90% μέχρι το τέλος του έτους. Το μερικό εμπάργκο αποσκοπεί στο να επιτρέψει στην Ουγγαρία που είναι αρνητική στο εμπάργκο και σε άλλες περίκλειστες χώρες να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών.

Η ανομοιόμορφη εφαρμογή του πιο ισχυρού εργαλείου κυρώσεων της Ευρώπης είναι εκτρωματική. Θα οδηγήσει επίσης σε υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για τους ήδη καταπονημένους καταναλωτές. Η ΕΕ εισάγει μεταξύ 3 και 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου Urals την ημέρα, σύμφωνα με την Rystad Energy. Η αντικατάσταση του 75% αυτού με Brent που στοιχίζει 120 δολάρια το βαρέλι θα συνεπαγόταν επιπλέον κόστος τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Ωστόσο, το εμπάργκο εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων ανήλθαν σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων της Μόσχας το 2021. Παρόλο που το πετρέλαιο μπορεί να αποσταλεί ευκολότερα από το φυσικό αέριο σε άλλες αγορές, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει πλήρως τις χαμένες εξαγωγές προς την ΕΕ. Η Ινδία αγοράζει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού με έκπτωση, αλλά ήδη λειτουργεί τα διυλιστήρια της πάνω από την επίσημη δυναμικότητά τους, λένε αναλυτές της RBC. Η Κίνα δεν έχει ακόμη αυξήσει τις εισαγωγές, αλλά η οικονομία της είναι λιγότερο εύρωστη μετά τα εκτεταμένα lockdown λόγω Covid. Και το εμπάργκο της ΕΕ θα αποθαρρύνει τα μη ρωσικά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο της Μόσχας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα εξάγοντας 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην ΕΕ σε τρέχουσες τιμές αργού Urals. Οι αναλυτές της Rystad λένε ότι η Μόσχα μπορεί να είναι σε θέση να επαναδρομολογήσει στην καλύτερη περίπτωση 1 εκατομμύριο από τα βαρέλια που προορίζονταν προηγουμένως για την ΕΕ, υπονοώντας ότι οι εξαγωγές 3 εκατομμυρίων βαρελιών θα συρρικνωθούν γρήγορα σε μόλις 1,75 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων τουλάχιστον 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα στην αρχική φάση του εμπάργκο, ή λίγο περισσότερο από το 40% των εκτιμώμενων μηνιαίων εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές στην ΕΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews. Αυτή η απώλεια θα μπορούσε να ανέλθει σε τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα μόλις ξεκινήσει η πλήρης απαγόρευση της ΕΕ. Το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα βλάψει τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη.

*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron