Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

«Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και όχι μόνο να υπόσχεται»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ένας αποτυχημένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα πρόεδρος του ΕΛΚ, θέλει η ΕΕ να χορηγήσει στην Ουκρανία (επίσης στη Μολδαβία και στη Γεωργία) επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει λάβει πολλές δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα, μία από αυτές ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπορέσαμε να επιλύσουμε τη διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα και να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».
«Η Βόρεια Μακεδονία έχει λάβει πολλές δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα, μία από αυτές ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπορέσαμε να επιλύσουμε τη διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα και να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

του N. Peter Kramer

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ένας αποτυχημένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα πρόεδρος του ΕΛΚ, θέλει η ΕΕ να χορηγήσει στην Ουκρανία (επίσης στη Μολδαβία και στη Γεωργία) επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας. «Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει θάρρος, αποφασιστικότητα και όραμα απέναντι σε ένα επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας», έγραψε.

Ως αντίδραση, ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, πρωθυπουργός της επίσημης υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε: «Ευχόμαστε στην Ουκρανία καλή τύχη με αυτό, αλλά για εμάς, η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε ακόμη». Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα συζητήσει τη διεύρυνση, ο Κοβατσέφσκι δήλωσε στη Euractiv, ότι «η χώρα του έχει αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της, μέσω σκληρών αποφάσεων, αλλά η ΕΕ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε ενταξιακές συνομιλίες». Η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ εδώ και 17 (!) χρόνια.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει λάβει πολλές δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα, μία από αυτές ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπορέσαμε να επιλύσουμε τη διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα και να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία-ορόσημο του 2018 με τη γείτονα χώρα. «Την ίδια στιγμή, η ΕΕ δεν κατάφερε να υλοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις σε περίπτωση που η Ουκρανία λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας αυτόν τον μήνα, ο Κοβατσέφσκι είπε ότι «τους αξίζει να αγωνιστούν για την ευημερία και το μέλλον τους. Το μόνο που μπορούμε να τους ευχηθούμε είναι καλή τύχη στις φιλοδοξίες τους για υποψηφιότητα, αλλά η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όχι μόνο να υπόσχεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Κυβέρνηση: Αγνώστων λοιπών στοιχείων

Από: EBR

Συχνά προβληματίζομαι για το είδος των συμβουλών που δεχεται ο Πρωθυπουργός για τα κυβερνητικά σχήματα που φτιάχνει και για την πολιτική που συνακόλουθα διατυπώνει και εφαρμόζει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Απαιτείται αύξηση παραγωγικότητας

Απαιτείται αύξηση παραγωγικότητας

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια απογοητευτική πραγματικότητα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron