Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινή διαχείριση και η επιχείρηση «θερμοστάτης»

Προ ημερών οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να διαχειριστεί από κοινού το κακό σενάριο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει εντολή στους ειδικούς συνεργάτες της να προτείνουν σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση ελλείψεων αερίου μέσα στον χειμώνα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει εντολή στους ειδικούς συνεργάτες της να προτείνουν σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση ελλείψεων αερίου μέσα στον χειμώνα.

των Ματίνας Στέβη Γκρίντνεφ και Μαχάμ Τζαβέιντ

Προ ημερών οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να διαχειριστεί από κοινού το κακό σενάριο: να αποφασίσει η Ρωσία να εκδικηθεί όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία εκμεταλλευόμενη την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το αέριό της και να μειώσει ακόμη περισσότερο ή ακόμη και να διακόψει πλήρως τις ροές του καυσίμου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Το έχουμε δει να συμβαίνει, όχι μόνον τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη και το περασμένο έτος», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αναφερόταν στη στάση της Gazprom, που από το περασμένο έτος είχε μειώσει τις ροές εμποδίζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες να γεμίσουν τους ταμιευτήρες τους, που βρέθηκαν να έχουν τη χαμηλότερη πληρότητα των τελευταίων 10 ετών. Και τώρα βέβαια η Μόσχα έχει κόψει πλήρως τη ροή σε ορισμένες χώρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει εντολή στους ειδικούς συνεργάτες της να προτείνουν σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση ελλείψεων αερίου μέσα στον χειμώνα. Η Κομισιόν έχει ταχθεί , άλλωστε, υπέρ μιας αντιμετώπισης του προβλήματος με από κοινού αγορές αερίου και κοινές προσπάθειες για την αποθήκευσή του, ώστε να είναι διαθέσιμο αν κάποια χώρα μείνει κυριολεκτικά χωρίς ενέργεια. Προ εβδομάδων, όταν η Μόσχα έκοψε τελείως την παροχή του καυσίμου στη Βουλγαρία, η Ελλάδα έσπευσε να διασφαλίσει προσφορά του καυσίμου στη γειτονική της χώρα. Αν, όμως, η Ρωσία αποφασίσει να πλήξει την Ευρώπη και διακόψει πλήρως την παροχή του καυσίμου προς τη Γηραιά Ηπειρο, τότε κάθε άλλο παρά σαφές είναι αν αυτή η μορφή έκτακτης αλληλεγγύης που επέδειξε η Ελλάδα θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στον χειμώνα. Δηλαδή αν θα λειτουργήσει όταν είναι αυξημένες οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και του κράτους.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο μια ραγδαία μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν έχει μπορέσει να κάνει κάτι ανάλογο για το φυσικό αέριο λόγω της μεγάλης εξάρτησής της και ακριβώς επειδή δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει επαρκείς εναλλακτικές πηγές. Προς το παρόν όποιες λύσεις κι αν επινοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απαιτούν μήνες για να υλοποιηθούν. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στη νέα σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου και εκτιμά πως τα στελέχη της Κομισιόν θα τις συντάξουν τον Σεπτέμβριο. Ως τότε καλεί τους Ευρωπαίους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. «Οχι μόνον πρέπει να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αλλά παράλληλα να εκμεταλλευτούμε την περίσταση για να εξοικονομήσουμε ενέργεια», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν και υπογράμμισε πως δεν μπορεί πραγματικά να δώσει «όση έμφαση χρειάζεται». Προσέθεσε πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας αν ανεβάσουν λίγο τον θερμοστάτη του κλιματιστικού τους το καλοκαίρι και χαμηλώσουν λίγο τον θερμοστάτη του καλοριφέρ τους όταν θα πέσει η θερμοκρασία.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron