Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η Ταϊβάν συνεργάζεται με τον κόσμο για ένα καθαρό και πράσινο μέλλον

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κόσμο με πρωτοφανή ρυθμό

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023

Ανυψώνοντας τον καθαρό μηδενικό στόχο από μια δήλωση πολιτικής σε νομική απαίτηση, η Ταϊβάν απέδειξε την αποφασιστικότητά της να μειώσει τις εκπομπές.
Ανυψώνοντας τον καθαρό μηδενικό στόχο από μια δήλωση πολιτικής σε νομική απαίτηση, η Ταϊβάν απέδειξε την αποφασιστικότητά της να μειώσει τις εκπομπές.

του Shieu Fuh-sheng*

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κόσμο με πρωτοφανή ρυθμό. Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται και οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ. Όμως δεν είναι αργά. Εάν δράσουμε τώρα, μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε ένα βιώσιμο και καθαρό μέλλον. Η Ταϊβάν συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για τον κοινό στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αναζητά ευκαιρίες για να συνεισφέρει τα δυνατά της σημεία στις πράσινες και άλλες τεχνολογίες. Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την πρόκληση της αναδιάρθρωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Ταϊβάν είναι ένας αξιόπιστος, ασφαλής και αξιόπιστος εταίρος.

Αυτόν τον Φεβρουάριο, η Πρόεδρος Tsai Ing-wen ανακοίνωσε τη θέσπιση του νόμου για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, ο οποίος κωδικοποιεί τον στόχο για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Ανυψώνοντας τον καθαρό μηδενικό στόχο από μια δήλωση πολιτικής σε νομική απαίτηση, η Ταϊβάν απέδειξε την αποφασιστικότητά της να μειώσει τις εκπομπές. Η κυβέρνηση δημιουργεί έναν μηχανισμό τιμολόγησης του άνθρακα και εισάγει οικονομικά κίνητρα για να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις προς τη βιώσιμη ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Το 2022, η Ταϊβάν δημοσίευσε τη σχέδιο του Pathway to Net-Zero Emissions το 2050 και ανακοίνωσε 12 βασικές στρατηγικές για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν. Με βάση τα δίδυμα θεμέλια διακυβέρνησης της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης και της νομοθεσίας για το κλίμα, η Ταϊβάν ενισχύει την παραγωγή καθαρής ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τρόπο ζωής και την κοινωνική μετάβαση. Η πρώτη φάση (2023 έως 2026) του προγράμματος επιστήμης και τεχνολογίας net-zero θα επικεντρωθεί σε πέντε κύριους τομείς ανάπτυξης: βιώσιμες και προσανατολισμένες στο μέλλον πηγές ενέργειας, μείωση χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αρνητικές εκπομπές άνθρακα, κυκλική οικονομία και την έμπρακτη υποστήριξη στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Το πρόγραμμα θα προωθήσει την έρευνα, την ανάπτυξη και τις εφαρμογές καθαρής τεχνολογίας.

Η Ταϊβάν έχει επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ενεργειακή μετάβαση. Τα τελευταία 10 χρόνια, η ενεργειακή ένταση έχει βελτιωθεί κατά μέσο όρο ετησίως 2,9%. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο για μια Ενεργειακά Αποδοτική Οικονομία, η ενεργειακή απόδοση της Ταϊβάν έχει ανέλθει στην όγδοη θέση στον κόσμο, δεύτερη μετά την Ιαπωνία στην Ασία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ταϊβάν αυξήθηκε κατά μέσο όρο 21,9 τοις εκατό κάθε χρόνο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 9,1 τοις εκατό. Η Ταϊβάν έχει ξεπεράσει τους γείτονές της στην Ασία, όπως η Δημοκρατία της Κορέας, η Κίνα και η Ιαπωνία. Το 2023, η συνδυασμένη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ταϊβάν έφτασε περίπου τα 13,9 γιγαβάτ, επταπλάσια αύξηση από το 2016. Συνολικά έχουν εγκατασταθεί 264 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε εθνικό επίπεδο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παράγουν το 10% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν φέτος. Για να διασφαλίσει σταθερή ενεργειακή τροφοδοσία και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές άνθρακα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μεγιστοποιεί την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και της ενέργειας με γνώμονα το μέλλον και να βελτιώνει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση. Μέσω αυτών των προσπαθειών, μαζί με συμπληρωματικά μέτρα όπως η ανάπτυξη διαφοροποιημένης αποθήκευσης ενέργειας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η Ταϊβάν επιτυγχάνει σταθερά ενεργειακή μετάβαση.

Καθώς περισσότερες χώρες δεσμεύονται για καθαρές μηδενικές εκπομπές, η Ταϊβάν προχώρησε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εδραίωση των περιβαλλοντικών της αρχών και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας. Φέτος τον Αύγουστο, η Διοίκηση Προστασίας Περιβάλλοντος αναδιαρθρώθηκε και αναβαθμίστηκε σε Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕ). Η νεοσύστατη Διοίκηση Κλιματικής Αλλαγής συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την κλιματική αλλαγή και την εφαρμογή των δράσεων προσαρμογής δημοσιεύθηκαν στην έκθεση Adaptation Communication. Η Ταϊβάν δημιούργησε επίσης μια διεπιστημονική ομάδα για τη σύνταξη του Σχεδίου Δράσης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Η πρωτοβουλία προωθεί λύσεις που βασίζονται στη φύση και ενδυναμώνει τις ευάλωτες ομάδες. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν να ενισχύσουν τη συνολική ικανότητα της Ταϊβάν να ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή, να προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και να προωθεί την εθνική βιώσιμη ανάπτυξη.

Πάνω από το 70 τοις εκατό των πόρων της Ταϊβάν εισάγονται. Αλλά το 2022, το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων έφτασε το 59,5 τοις εκατό και το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης βιομηχανικών αποβλήτων αυξήθηκε στο 86,5 τοις εκατό. Μέσω της νεοσύστατης Διοίκησης Κυκλοφορίας Πόρων υπό το MOE, η προηγούμενη εστίαση στον έλεγχο της ρύπανσης έχει μετατοπιστεί στην ανάπτυξη της συνολικής κυκλοφορίας των πόρων, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας και στην εισαγωγή της έννοιας του μηδενικού αποβλήτου. Με βάση τα υπάρχοντα γερά θεμέλια, η Ταϊβάν έχει διαμορφώσει τρεις στρατηγικές κυκλοφορίας—χρησιμοποιώντας πράσινους σχεδιασμούς για μείωση των απορριμμάτων στην πηγή, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πόρων και εξισορρόπηση και διαχείριση της ικανότητας επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα δημιουργηθεί ένα κυκλικό δίκτυο που θα λειτουργεί καλά σε συντονισμό με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. Η Ταϊβάν αναπτύσσει επίσης καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα για την υποστήριξη της κυκλοφορίας των πόρων και την επιτάχυνση της προόδου προς το όραμα μηδενικών αποβλήτων και καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Η Ταϊβάν είναι μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς. Με τις παγκόσμιες τάσεις προς τους μηχανισμούς προσαρμογής των συνόρων άνθρακα και τις απαιτήσεις της πράσινης αλυσίδας εφοδιασμού, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν διυπουργικό μηχανισμό συντονισμού για να βοηθήσει τις εταιρείες να κατανοήσουν και να μειώσουν την περιεκτικότητα σε άνθρακα των προϊόντων τους και να προωθήσουν ένα σύστημα τιμολόγησης άνθρακα. Το Πράσινο Πρόγραμμα Δράσης Χρηματοδότησης της Ταϊβάν υποστηρίζει τη μετάβαση της βιομηχανίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα κατευθύνοντας τις επενδύσεις κεφαλαίων σε πράσινες ή βιώσιμες επιχειρήσεις. βελτίωση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης των εταιρειών της Ταϊβάν· και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξής τους. Το Taiwan Carbon Solution Exchange (TCX), που ιδρύθηκε τον Αύγουστο, δημιουργεί κίνητρα για τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα μέσω εμπορικών συναλλαγών και ανταλλαγών στην αγορά. Το TCX προωθεί επίσης την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενισχύει την καλλιέργεια νέων πρωτοβουλιών στην αγορά άνθρακα και οδηγεί τον ενάρετο κύκλο της πράσινης οικονομίας.

Ως δύναμη για το καλό στον κόσμο, η Ταϊβάν συνεχίζει να αναζητά ρεαλιστικά ευκαιρίες για να συνεισφέρει στη διεθνή κοινότητα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τα δυνατά σημεία της στην ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας, η Ταϊβάν μπορεί να εφαρμόσει την τεχνογνωσία της σε προγράμματα σε τομείς όπως η ανακούφιση από καταστροφές, η πρόληψη καταστροφών, το περιβάλλον, η ιατρική, η δημόσια υγεία και η πράσινη ενέργεια. Προσβλέπουμε ο λαός της Ταϊβάν να αποκτήσει ίση πρόσβαση στις εργασίες της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ελπίζουμε ότι η Ταϊβάν θα μπορέσει να ενταχθεί σε μηχανισμούς διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού και να αναλάβει συλλογική δράση με τη διεθνή κοινότητα για να ξεπεράσει από κοινού την κλιματική κρίση. Η Ταϊβάν είναι ένα σημαντικό μέρος της λύσης και ένας αξιόπιστος, ασφαλής και έμπιστος εταίρος, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής και προσαρμόζεται στην αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού.

*Υπουργός Περιβάλλοντος, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron