Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Παπαλεξόπουλος: Οδηγούμαστε σε αποβιομηχάνιση της Ευρώπης

Η βιομηχανία στην Ευρώπη -και ιδιαίτερα η ενεργοβόρος- αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και βλέπουμε πως αντί να βαδίζουμε προς την πράσινη μετάβαση, οδηγούμαστε στην αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η διαδικασία της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να καθυστερήσει (ίσως μάλιστα σε κάποιους τομείς θα ήταν προτιμότερο να επιταχυνθεί), αλλά από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να μη μένει απαθής.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η διαδικασία της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να καθυστερήσει (ίσως μάλιστα σε κάποιους τομείς θα ήταν προτιμότερο να επιταχυνθεί), αλλά από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να μη μένει απαθής.

του Στέφανου Kοτζαμάνη

Η βιομηχανία στην Ευρώπη -και ιδιαίτερα η ενεργοβόρος- αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και βλέπουμε πως αντί να βαδίζουμε προς την πράσινη μετάβαση, οδηγούμαστε στην αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι δεν μας πειράζει που δεν θα διαθέτουμε βιομηχανία.

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε χθες την τρέχουσα κατάσταση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συμπληρώνοντας πως οι επενδύσεις που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αντιμετωπίζουν σημαντικό γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς οι εκτός Ευρώπης χώρες είναι πιθανόν να μην ακολουθήσουν τον δρόμο της πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η διαδικασία της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να καθυστερήσει (ίσως μάλιστα σε κάποιους τομείς θα ήταν προτιμότερο να επιταχυνθεί), αλλά από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να μη μένει απαθής. Καλό θα ήταν να προχωρήσει σε μεγαλύτερα κίνητρα, τόσο στις βιομηχανίες της που επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση όσο ενδεχομένως και σε εκείνους τους πελάτες τους που θα επιλέγουν τα προϊόντα χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στην έλλειψη των απαιτούμενων πόρων αναφέρθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης: Οι πόροι που διαθέτουμε δεν είναι αρκετοί και για τον λόγο αυτό όλα τα συστήματα θα πρέπει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Εμείς ως Υπουργείο θα στηρίξουμε τις βιομηχανίες που θα επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη μεγάλες βιομηχανίες και διυλιστήρια έχουν αντλήσει πάνω από το 0,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., ενθαρρύνονται προσπάθειες του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά και την αποθήκευση ενέργειας, ενώ επεξεργαζόμαστε σχέδιο για να στηρίξουμε και τη λειτουργική δαπάνη αυτών των ριψοκίνδυνων επενδύσεων, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Παρ’ όλα αυτά, οι πράσινες επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο, γιατί οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι βαρύτατες και θα γίνουν ορατές και από τις χώρες που δεν τις αντιλαμβάνονται σήμερα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε πως η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να επιτύχει κατά τα επόμενα χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να συγκλίνει με την Ευρώπη, καθώς προσφέρει θέσεις σταθερής εργασίας, καλύτερες αποδοχές για τους εργαζόμενους και αξιοσημείωτη αντοχή σε περιόδους κρίσεων. Ανέφερε επίσης πως στο νέο αναπτυξιακό νόμο πριμοδοτούνται εκείνες οι επενδύσεις που δίνουν έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

*πρώτη δημοσίευση: Εuro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η τραγωδία Μακρόν (και πολιτικής)

Από: EBR

Το εμφανώς τραγικό πρόσωπο/ήρωας στο πολιτικό δράμα της Γαλλίας, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής, είναι βεβαίως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οικονομία

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Στην οικονομική σφαίρα μία πράξη, ένας θεσμός, ένας νόμος, παράγουν όχι μόνον ένα αποτέλεσμα αλλά μία σειρά αποτελεσμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron