Συνέντευξη στη Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Συμβασιοποίηση με κριτήρια ποιότητας και απόδοσης, διαφανής προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά υπηρεσία Υγείας και αναθεώρηση του μηχανισμού υπολογισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback), προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Υγεία» Ανδρέας Καρταπάνης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Δασμοί Tραμπ και ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η Υγεία από αυτόν τον πόλεμο στην Ελλάδα και ειδικότερα ο ιδιωτικός τομέας των κλινικών;
Η αύξηση των τιμών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναλώσιμα και φαρμακευτικά σκευάσματα -λόγω υψηλότερων δασμών ή δυσχερειών στις εφοδιαστικές αλυσίδες- θα επιβάρυνε σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα και στην Ελλάδα. Κλινικές που βασίζονται σε εισαγόμενα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. αξονικούς ή μαγνητικούς τομογράφους, ρομποτικά χειρουργικά συστήματα) θα αντιμετώπιζαν αυξημένα κόστη, καθυστερήσεις σε παραδόσεις και δυσκολίες στην τεχνική υποστήριξη.
Παράλληλα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, ιδιαίτερα από πολίτες μεσαίων εισοδημάτων ή από τουρίστες υγειονομικού τουρισμού. Τέλος, η αύξηση του κόστους λειτουργίας χωρίς αντίστοιχη προσαρμογή των αποζημιώσεων από το Δημόσιο ή τους ασφαλιστικούς φορείς θα ενίσχυε το ήδη υπάρχον οικονομικό βάρος.
Ήδη ο κλάδος σας είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του clawback. Ποια μέτρα και ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο Πολιτείας, έτσι ώστε να μην μπλοκάρει η αναπτυξιακή πορεία που διαγράφεται τα τελευταία χρόνια με σημαντικές επενδύσεις;
Το clawback αποτελεί ένα διαρκές αντικίνητρο για επενδύσεις και ποιοτική αναβάθμιση στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την εξομάλυνση της κατάστασης:
Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στο clawback, με διαβάθμιση ανάλογα με την επένδυση σε τεχνολογία, προσωπικό και υποδομές.
Συμβασιοποίηση με κριτήρια ποιότητας και απόδοσης (value-based contracts), ώστε οι παροχείς που επενδύουν σε καινοτομία και ποιότητα να έχουν μειωμένες ή μηδενικές επιστροφές. Ήδη με τη νέα σύμβαση γίνεται τέτοια προσπάθεια.
Διαφανής προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά υπηρεσία Υγείας, ώστε να υπάρχει προβλεψιμότητα.
Αναθεώρηση του μηχανισμού υπολογισμού του clawback, με στόχο να μη λειτουργεί ως έμμεση φορολόγηση.
Προώθηση ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ για καλύτερη παρακολούθηση της ζήτησης και του κόστους. Αυτά τα μέτρα μπορούν να επαναφέρουν το κλίμα εμπιστοσύνης, να τονώσουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη συνεργασία με το Δημόσιο.
Ο Ιδιωτικός Χώρος βρίσκεται σε μία διαρκή φάση ανασχηματισμού και αναδιοργάνωσης. Με δεδομένα, από τη μία, τα κενά του ΕΣΥ και από την άλλη, το κόστος των επενδύσεων, σε ποιους πυλώνες πιστεύετε ότι θα κινηθεί ο Ιδιωτικός Χώρος στο μέλλον;
Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας στην Ελλάδα κινείται σε έναν δυναμικά μεταβαλλόμενο χάρτη. Οι βασικοί πυλώνες εξέλιξης τα επόμενα χρόνια είναι:
Ψηφιοποίηση και τηλεϊατρική: Επενδύσεις σε τεχνολογίες απομακρυσμένης διάγνωσης, ιατρικά δεδομένα και ψηφιακή διαχείριση ασθενών.
Προληπτική Ιατρική και Ευζωία: Στροφή σε υπηρεσίες πρόληψης, check-up, βιοδείκτες και εξατομικευμένα προγράμματα υγείας.
Εξειδίκευση και κέντρα αριστείας: Ανάπτυξη θεματικών κέντρων, π.χ. ογκολογίας, γονιμότητας, ρομποτικής χειρουργικής.
Υγειονομικός Τουρισμός: Προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικό κόστος.
Η συνέργεια με την Πολιτεία και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία αυτών των πυλώνων.
Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Χώρου. Το είδαμε εν μέρει την περίοδο της πανδημίας. Θα μπορούσαν αυτές οι συμβάσεις να αποτελέσουν τη βάση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με το Δημόσιο; Και αν ναι, σε ποιο πλαίσιο θα μπορούσαν να στηριχθούν;
Η πανδημία απέδειξε ότι οι συνέργειες Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα μπορούν να είναι λειτουργικές και κρίσιμες. Ναι, αυτές οι συμπράξεις μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση υπό συγκεκριμένους όρους:
Προγραμματικές συμβάσεις με σαφές θεσμικό πλαίσιο, διαφάνεια και ρεαλιστικούς οικονομικούς όρους.
Πιστοποιήσεις ποιότητας και δείκτες απόδοσης, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Εξειδικευμένες συνεργασίες σε τομείς με ελλείψεις του ΕΣΥ, όπως επείγουσα περίθαλψη, αποκατάσταση, χειρουργεία ή διαγνωστικές εξετάσεις. mΑνάπτυξη κοινών κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού.
Συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα Υγείας, με εγγυήσεις και έλεγχο από το κράτος.
Μια τέτοια συνύπαρξη ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος Υγείας συνολικά.
Κρατικό Τιμολόγιο. Ο σημερινός τιμοκατάλογος αντιστοιχεί στα κόστη σας; Θα μπορούσαν εδώ να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζετε στον χώρο της Υγείας;
Ο υφιστάμενος κρατικός τιμοκατάλογος δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δαπάνες των ιδιωτικών παρόχων Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές είναι καθηλωμένες επί σειρά ετών, ενώ το κόστος λειτουργίας (ενέργεια, προσωπικό, τεχνολογία) αυξάνεται διαρκώς. Αυτό δημιουργεί συνθήκες ανισότητας και υπονομεύει τη βιωσιμότητα.
Η Πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει με:
Αναθεώρηση του τιμολογίου με βάση τεκμηριωμένες μελέτες κόστους και ποιοτικών δεικτών.
Διαφοροποίηση των τιμών με βάση την τεχνολογία και την πιστοποίηση του παρόχου.
Καθιέρωση κινήτρων για παρόχους που υιοθετούν καινοτόμες και ποιοτικές πρακτικές.
Ετήσια αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.
Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και προϋπόθεση για ένα υγιές, συνεργατικό και λειτουργικό εθνικό σύστημα Υγείας