Edition: International | Greek

Αρχική » Ενέργεια

Το τίμημα της ενεργειακής παράκαμψης της Ουκρανίας

Πολιτικές διαφορές μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν διακόψει σε δύο περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια τον εφοδιασμού της ΕΕ - με τη Μόσχα να δικαιολογεί την απόφαση «προσανατολισμού» στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι «αναξιόπιστη».

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

μέγεθος [–] [+]

Η ΕΕ θα έπρεπε να κατασκευάσει νέες υποδομές για να συνδεθεί με ένα μελλοντικό αγωγό Ρωσίας-Τουρκίας ή να χάσει την πρόσβαση σε προμήθειες. 


Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Alexei Miller, του επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, την προηγούμενη εβδομάδα προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Σλοβάκο Maroš Šefčovič. 

Ο Επίτροπος, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία για να συναντήσει το Miller και το Ρώσο υπουργό ενέργειας, Alexander Novak, είπε ότι έμεινε «έκπληκτος». 

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη λύση. 

Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο... το σύστημα εμπορίας και οι συνήθειες εμπορίας -όπως πραγματοποιούνται σήμερα- είναι διαφορετικά». 

Δεν είναι γνωστό ποια ήταν η αντίδραση των Ρώσων σε αυτό, ίσως ήταν ένα χαμόγελο, σκεπτόμενοι τη «συνήθεια» της ΕΕ για τις εμπορικές κυρώσεις κατά της χώρας τους. 

Ο επικεφαλής της Gazprom αργότερα σχολίασε: «Έχουν περίπου δυο χρόνια το πολύ για να το πραγματοποιήσουν. Προκειμένου να τηρηθεί η προθεσμία, οι εργασίες για την κατασκευή νέων αγωγών στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. 

Διαφορετικά, το αέριο θα μπορούσε να καταλήξει σε άλλες αγορές».Περίπου το 80% των εισαγωγών της ΕΕ φυσικού αερίου από τη Ρωσία διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. 

Πολιτικές διαφορές μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν διακόψει σε δύο περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια τον εφοδιασμού της ΕΕ - με τη Μόσχα να δικαιολογεί την απόφαση «προσανατολισμού» στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι «αναξιόπιστη». 

Οι ήδη «κολλημένες» διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το εκκρεμές ουκρανικό χρέος πολλών δισεκατομμυρίων για αέριο που έχει ήδη παραδοθεί, αναμφίβολα ήταν στο μυαλό της Μόσχας. 

Η ανακοίνωση η οποία πραγματοποιήθηκε από το Miller ήταν η δεύτερη έκπληξη της Ρωσίας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό. 

Το Δεκέμβριο, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα κατασκευάσει το λεγόμενο αγωγό South Stream μέσω της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας έως την Ιταλία, προτείνοντας αντίθετα ένα νέο αγωγό με την Τουρκία. 

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την «καμπάνα» της Κομισιόν προς τη Σόφια να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του South Stream. 

Τόσο ο South Stream όσο και ο «Turkish Stream» αντιμετωπίζουν στρατηγικές επιπλοκές, καθώς παρακάμπτουν και οι δύο την Ουκρανία, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια από τα τέλη διέλευσης και η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. 

Τελικά θα αυξηθεί το τίμημα της άνευ προηγουμένου και άνευ όρων υποστήριξης που προσφέρει η ΕΕ στους ολιγάρχες στο Κίεβο;

Ευρώπη

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα και ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο γνωστός μας Φ.Φ. στο πρόσφατο βιβλίο του «Ταυτότητα» παραδέχεται το λάθος του. Η πρόβλεψή του στο μπεστ σέλερ που είχε γράψει μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού («Το τέλος της Ιστορίας») για επικράτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας αποδείχτηκε λανθασμένη

Οικονομία

Ο κίνδυνος της τεχνοκρατικής αλαζονείας στη Δύση, οι οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη και η χώρα μας

Στην μετά κρίση περίοδο στη Δύση, αν κανείς προβεί σε έναν ψύχραιμο απολογισμό και ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, θα διαπιστώσει, μία ιδιάζουσα τεχνοκρατική αλαζονεία

Γνώμη

Η αλαζονεία ως επιχειρηματικός καρκίνος

Από: Athanase Papandropoulos

Επιχειρήσεις κολοσσοί όπως η Thomas Kook, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσεων και παραγωγικών μετασχηματιστών, καταρρέουν γιατί οι ηγεσίες τους πάσχουν από αλαζονεία και εφησυχασμό

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)