Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Πατούλης στο EBR: Η ανάκαμψη της οικονομίας απαιτεί λειτουργικό και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο EBR, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλά μεταξύ άλλων για την ελληνική οικονομία και την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, καθώς οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν αντικίνητρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, καθώς οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν αντικίνητρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων.

Ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) γνωρίζετε καλύτερα από όλους τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ποια είναι τα κύρια μειονεκτήματα της; Η Ελλάδα έχει βγει πράγματι από την ύφεση;

Όπως αποδεικνύεται από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και από την βραδεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται από το 2017, η πορεία της οικονομίας προς ένα νέο, εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει. 

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της κρίσης, προέκυψαν μερικές μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία. 

Ενδεικτικά αναφέρω το συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής, την υψηλή μακροχρόνια ανεργία, την κατάρρευση των επενδύσεων και το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, καθώς οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν αντικίνητρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, ιδιαίτερα δε στους νέους.

Είναι απολύτως απαραίτητο να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνοδευόμενο από άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης απαιτούν πλέον ένα υγιές, λειτουργικό και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα. 

Και αυτό διότι, πουθενά στον κόσμο δεν θα μπορούσε να παρατηρηθεί βιώσιμη ανάπτυξη εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά. Ο βασικός του ρόλος είναι η παροχή ρευστότητας από όσους έχουν πλεονάσματα (καταθέτες και επενδυτές) στην πραγματική οικονομία, η οποία παρουσιάζει έλλειψη κεφαλαίων (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). 

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο σημαντικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος και που θα οδηγήσουν στην άμεση μείωση τους κατά την προσεχή περίοδο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση των στεγαστικών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΜμΕ με τη μείωση των επιτοκίων, την αύξηση της περιόδου χάριτος και την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής. 

Σε ειδικές περιπτώσεις και αν όλα τα προαναφερθέντα μέτρα δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα «κούρεμα» σε ένα μέρος του κύριου ποσού αυτών των προβληματικών δανείων. 

Ταυτόχρονα δε, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν δημοπρασίες ακινήτων, καθώς και δημοπρασίες επιχειρήσεων σε περιορισμένη κλίμακα, σε περιπτώσεις που υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι ιδιοκτήτες τους παραβατούν. 

Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης στην τελευταία περίπτωση και θα μειώσει την ανοδική τάση των παραβατικών συμπεριφορών, ενώ παράλληλα θα ελευθερώσει κεφάλαια που μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στην οικονομία. 

Συνεπώς, η Ελλάδα βρίσκεται τεχνικά εκτός της ύφεσης, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε πολλή δουλειά για την επίτευξη ενός βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Πόσο σημαντικό είναι οι ελληνικές τράπεζες να είναι σε θέση να παρέχουν ρευστότητα στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) για την επίτευξη ενός βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης; Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

Δεδομένου ότι η τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί κατά παράδοση σημαντική πηγή οικονομικής ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων (ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), η αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Ωστόσο, θεωρείται επιτακτική ανάγκη η τράπεζα να διαφοροποιήσει την πελατεία της στους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός.

Επιπροσθέτως, οι τράπεζες θα πρέπει να στοχεύουν σε κάθε νέο δανεισμό, σε εκείνες τις ΜμΕ που είναι δυναμικές στον τομέα των νέων τεχνολογιών, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη μέσω της χρήσης ειδικευμένου προσωπικού και δεν απαιτούν καίριες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, αλλά σε κεφάλαια κίνησης. 

Οι τράπεζες, φυσικά, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να στοχεύουν στους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας (δηλαδή του τουρισμού, των υποδομών κλπ), όπου το περιθώριο κέρδους είναι παραδοσιακά υψηλό. 

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση δανείων εμποδίζεται από την αναδιάρθρωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων με έμφαση στην αντιμετώπιση των NPEs, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν το δανεισμό μέσω συνεργασίας με άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη ξεκινήσει συμφωνίες που παρείχαν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσω του τραπεζικού δανεισμού, ενώ μεγάλο μέρος της χρήσης των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και του πακέτου Γιούνκερ έχει ήδη πραγματοποιηθεί και διοχετεύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο λοιπόν, οι πρωτοβουλίες αυτές να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις;

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί από την αρχή της κρίσης. Για να αντιστραφεί αυτό, απαιτείται μια πιο επιθετική πολιτική στρατηγικών προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτή η ανάγκη καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα εάν ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης από 15,3% του ΑΕΠ το 2007 σε 3,8% το 2017.

Στην προσπάθεια να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην άρση σημαντικών εμποδίων όπως είναι η γραφειοκρατία, η ασάφεια και η αστάθεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, το απρόβλεπτο φορολογικό σύστημα, η ελλιπής προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, οι καθυστερήσεις στις διαφορές δικαστικού διακανονισμού και, φυσικά, κινήσεις κεφαλαίων (έλεγχοι κεφαλαίου). Αναμφισβήτητα, οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την πραγματική οικονομία.

Επιπλέον, στο βαθμό που διατηρούνται οι έλεγχοι κεφαλαίου (ακόμη και αν η οικονομία δεν βρίσκεται πλέον στην ύφεση), η έλλειψη ρευστότητας που επηρεάζει κυρίως τις ΜμΕ στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται. 

Παράλληλα όμως, θα επηρεάσει δυσμενώς την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, οι έλεγχοι κεφαλαίου πρέπει να αρθούν πλήρως όσο το δυνατόν συντομότερο.

Στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δημιουργήσει συνεταιριστικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ και των τοπικών επιχειρήσεων. Ποια πρόοδος έχει σημειωθεί ως προς αυτό;

Αναμφίβολα, οι συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων και των ΜμΕ, παρόλο που δεν μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό, αλλά συμπληρωματικό ρόλο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει πολύ υψηλό βαθμό ενοποίησης, με έμφαση (κυρίως) στα αστικά κέντρα.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί το μοντέλο συνεταιριστικής τραπεζικής, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην έννοια του πελάτη. Παρόλο που δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το προαναφερθέν σχέδιο, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι του 2017 ότι μια τέτοια Τράπεζα θα έχει ως στόχο να παρέχει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη. Αλλά και πάλι, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος σε αυτό το θέμα.

*Ο Γιώργος Πατούλης είναι δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Στη μνήμη του Θαλή Κουτούπη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ένα από τα βιβλία του Θαλή που είχα προλογίσει, το 1987, ήταν αυτό που είχε τίτλο «Η Διαφήμιση και τα μυστικά της»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Ας ξεκινήσουμε με μια θετική αισιόδοξη θεώρηση για το θεσμικό όργανο της Ένωσης, το μόνο που εκλέγεται από το 1979 με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες

Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron