Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Ο κρυφός κίνδυνος των μοχλευμένων δανείων

Μια αγορά η οποία υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Πώς λειτουργεί και γιατί την επιλέγουν οι επενδυτές. Η σύγκριση με τα ομόλογα και ο φόβος ότι τα δεδομένα αλλάζουν

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Οι αγοραστές τα αποκτούν γιατί το επιτόκιο που πληρώνεται αυξάνει ή μειώνεται ευθυγραμμισμένο με άλλα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, σε αντίθεση με την σταθερή απόδοση που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα ομόλογο. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, κάτι που θεωρητικά τα κάνει πιο ασφαλή μέθοδο δανεισμού μιας χαμηλής ποιότητας επιχείρησης.
Οι αγοραστές τα αποκτούν γιατί το επιτόκιο που πληρώνεται αυξάνει ή μειώνεται ευθυγραμμισμένο με άλλα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, σε αντίθεση με την σταθερή απόδοση που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα ομόλογο. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, κάτι που θεωρητικά τα κάνει πιο ασφαλή μέθοδο δανεισμού μιας χαμηλής ποιότητας επιχείρησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση


Μια αγορά η οποία υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Πώς λειτουργεί και γιατί την επιλέγουν οι επενδυτές. Η σύγκριση με τα ομόλογα και ο φόβος ότι τα δεδομένα αλλάζουν.

Αυξάνουν οι ανησυχίες για την τεράστια αγορά μοχλευμένων δανείων η οποία έχει φτάσει στα επίπεδα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων!

Τι είναι τα μοχλευμένα δάνεια; χορηγήσεις προς «επικίνδυνες» εταιρείες, τις περισσότερες φορές όσες έχουν ήδη μεγάλα δανειακά βάρη και κακό πιστωτικό ιστορικό. Οι τράπεζες δανείζουν χρήματα σε αυτές και στη συνέχεια πουλάνε τα συγκεκριμένα δάνεια σε επενδυτές, όπως ασφαλιστικά ταμεία και διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι αγοραστές τα αποκτούν γιατί το επιτόκιο που πληρώνεται αυξάνει ή μειώνεται ευθυγραμμισμένο με άλλα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, σε αντίθεση με την σταθερή απόδοση που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα ομόλογο.

Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, κάτι που θεωρητικά τα κάνει πιο ασφαλή μέθοδο δανεισμού μιας χαμηλής ποιότητας επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη επένδυση ήταν ιδιαίτερα ελκυστική τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, καθώς η FED ανέβασε τα επιτόκια. Εχοντας όμως φτάσει το 1 τρισ. δολάρια, η συγκεκριμένη αγορά πλέον ξεπερνά αυτή των ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Τα παραπάνω έχουν παρενέργειες. Η ζήτηση έδωσε το πάνω χέρι στις εταιρείες, επιτρέποντάς τους να αντλούν ρευστότητα με ευνοϊκότερους όρους αίροντας μάλιστα κάποιες από τις δικλείδες ασφαλείας των επενδυτών. 
Τα παραπάνω έχουν αναγκάσει τις ρυθμιστικές αρχές να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι επενδυτές δείχνουν λιγότερο ανήσυχοι και εκτιμούν ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν. Σε κάθε περίπτωση η αβεβαιότητα στις αγορές έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα και αρκετοί αποσύρουν χρήματα από επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου. 

Μια κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ θα οδηγήσει την FED να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μειώνοντας την ελκυστικότητα των μοχλευμένων δανείων.

Το περίεργο είναι ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να πτωχεύσουν οι επιχειρήσεις, καθώς δεν δεσμεύονται από αυστηρά στάνταρτ. Αν, όμως, εν τέλει καταρρεύσουν, οι επενδυτές πιθανότατα θα εισπράξουν λιγότερα απ’ όσα να δικαιούνταν αν οι ασφαλιστικές δικλείδες ήταν σε ισχύ.

*Αναδημοσίευση από euro2day.grΕυρώπη

Η Επιτροπή ξεκινά διάλογο για μια αποτελεσματικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ

Χθες, η Επιτροπή ξεκίνησε μια συζήτηση με θέμα το πώς μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ στον κοινωνικό τομέα

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Πως η χούντα οικειοποιήθηκε το βασιλικό διάταγμα της 20ης Απρίλιου 1967;

Από: Athanase Papandropoulos

Ο έγκριτος νομικός Γιώργος Κ. Στεφανάκης, στο τελευταίο βιβλίο του «Αποστασίας Ανατολή» (Εκδόσεις Σιδέρη) αποκαλύπτει πως οι συνταγματάρχες, για να επιβάλλουν την επταετή δικτατορία τους, αξιοποίησαν Βασιλικό Διάταγμα της 20ης Απριλίου 1967

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)