Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Βρίσκοντας απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι πολίτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα λαϊκό κίνημα, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Η πρωτοβουλία, επονομαζόμενη "Climathon", δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν απευθείας με τις πόλεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η πρωτοβουλία, επονομαζόμενη "Climathon", δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν απευθείας με τις πόλεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

του Martin Banks 

Οι πολίτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα λαϊκό κίνημα, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Η πρωτοβουλία, επονομαζόμενη "Climathon", δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν απευθείας με τις πόλεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προσφάτως, περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμμετάσχουν σε ένα «hackathon», την Παγκόσμια Ημέρα Climathon»(25 Οκτωβρίου). Το 24ωρο event πραγματοποιήθηκε σε 140 πόλεις σε 56 χώρες σε όλο τον κόσμο, με κύριο στόχο την εντατικοποίηση της κλιματικής δράσης.

Από την Ευρώπη, τη Σρι Λάνκα και το Σουδάν έως την Ονδούρα και το Πακιστάν, μεγάλες πόλεις ενώθηκαν με επιχειρηματίες και πολίτες, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν καινοτόμες λύσεις στις τοπικές κλιματικές προκλήσεις.

Η έννοια του Climathon είναι το πνευματικό δημιούργημα της EIT Climate-KIC, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μέσω της καινοτομίας, ώστε να ’’χτίσει’’ μια καθαρή οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Ενώ η Παγκόσμια Ημέρα φέρνει στο στόχαστρο τις προσπάθειες αυτές, το Climathon είναι, στην πραγματικότητα, ένα ετήσιο πρόγραμμα που επιδιώκει να μετατρέψει τις σχετικές με το κλίμα πρωτοβουλίες σε απτά έργα. Το Climathon στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση των start-ups και στην παροχή πρακτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις που είναι «climate positive» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε συνεργασία με το Crowther Lab, ένα κορυφαίο , σε παγκόσμια κλίμακα, εργαστήριο κλιματικής έρευνας, το EIT Climate-KIC εγκαινιάζει τα βραβεία Climathon Global City Awards (αιτήσεις περίπου από τις 17 Νοεμβρίου) για την αντιμετώπιση ζητημάτων υψίστης σημασίας, όπως: ατμοσφαιρική ρύπανση, ανταγωνιστικές, επιτυχημένες και βιώσιμες τοπικές οικονομίες, καθαρά και αποτελεσματικά συστήματα μεταφοράς και ενέργειας. Οι πόλεις μπορούν να υιοθετήσουν τις νέες τους λύσεις σε επίπεδο συστημάτων, για να παρεμποδίσουν την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

Υπάρχουν άφθονα σχετικά παραδείγματα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα project στο Basel της Ελβετίας, όπου τα απορρίμματα τροφίμων χρησιμοποιούνται για σούπα και ένα άλλο σχέδιο στο Khartoum του Σουδάν, το οποίο πρωτοπορεί στα συστήματα έγκαιρης διάγνωσης πλημμυρών.

Ο Inger Andersen, Εκτελεστικός Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, προτρέπει τώρα ακόμα περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν στον Climathon, λέγοντας: «Η επιστήμη μας λέει ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται και οι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν.

"Η καινοτομία θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την ταχύτερη απανθρακοποίηση των πόλεων".

Ο Andersen πρόσθεσε: "Ελπίζω ότι οι ηγέτες των πόλεων θα προχωρήσουν και θα δεσμευτούν με το Climathon για να δημιουργήσουν κλιματικά ανθεκτικές κοινωνίες, στις οποίες ευημερούν φυσικά οικοσυστήματα και άνθρωποι".

Επιπλέον σχόλιο προστίθεται από τη Kirsten Dunlop, Διευθύνων Σύμβουλο της EIT Climate-KIC, τονίζοντας τη σημασία του Climathon: "Μέχρι το 2050, περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε πόλεις και η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να επηρεάσει κάθε χώρα του κόσμου. "

Προσθέτει ότι το Climathon αποτελεί κινητήρια δύναμη, που προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν άμεσα με τις πόλεις τους για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη ανάγκη του κλίματος. «Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές και μετασχηματιστικές ιδέες - από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους και για τους τόπους στους οποίους ζουν- που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο και να προετοιμάσουν τις πόλεις για τις μελλοντικές προκλήσεις».

Πέρα από τα λόγια, οι προηγούμενοι Climathons έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί, κάνοντας πραγματικότητα τις καινοτομίες των πολιτών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ecoten, το οποίο κατά το προηγούμενο έτος σχεδίασε ένα «Χάρτη ευάλωτων σημείων αστικής θέρμανσης» στο Climathon της Βιέννης. Ο χάρτης θερμοκρασίας προσδιορίζει τις γειτονιές που είναι πιο ευάλωτες σε ακραίες θερμοκρασίες. Μετά το Climathon, η ομάδα συνεργάστηκε με αρχές της Βιέννης για να προγραμματίσουν και να διασφαλίσουν ότι η θερμότητα δεν θα επηρεάσει ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους.

Ο Bernd Vogl, Διευθυντής του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού της Βιέννης, δήλωσε: "Οι πόλεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον. Ως πόλη πρότυπο για την προστασία του κλίματος, η Βιέννη χρησιμοποιεί το Climathon για να αναπτύξει βιώσιμες καινοτομίες μαζί με τους πολίτες και τη δημιουργική πρωτοπόρα κοινότητά τους».

Περαιτέρω σχολιασμός προέρχεται από τον Sumeet Sandhu, ιδρυτικό μέλος της Protea στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δήλωσε ότι «το Climathon είναι μια καλά εδραιωμένη φίρμα και πλατφόρμα. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εμπλακούν οι πόλεις και οι κοινότητές τους σε δράση και να βρουν λύσεις - οπουδήποτε στον πλανήτη.

Είναι επίσης μια πλατφόρμα για να μοιραστεί κανείς τις εμπειρίες της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε οι μικρότερες πόλεις να μπορούν να μάθουν από τα πειράματα πόλεων που διαθέτουν επαρκείς πόρους ».

Η Chiara Appendino, δήμαρχος του Τορίνο, συμφωνεί, λέγοντας ότι η ιταλική πόλη υποστηρίζει "καινοτόμους τρόπους για να βρεθούν απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας".

Η Appendino προσθέτει: "Έχουμε ανοίξει τις πόρτες για την καινοτομία αλλά δε θέλουμε να είμαστε απλώς μια πόλη για πειράματα, αλλά παραγωγοί ιδεών. Χάρη στο Climathon ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες δυνατότητες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης πόλης. "

Κοιτάζοντας μελλοντικά, οι ομάδες με τις πιο εμπνευσμένες ιδέες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους στη σύνοδο κορυφής, "CHANGE NOW", στο Παρίσι το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

«Δεν μένουμε στο σπίτι»… του πελατειακού κράτους

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που το πελατειακό κράτος μοίραζε άφθονο χρήμα σε εφημερίδες, ιστοτόπους και άλλα μέσα επικοινωνίας – φαντάσματα, κάποια άλλα μέσα έδειξαν τι είναι πραγματικά το ηθικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

COVID-19: Ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «βέλτιστες πρακτικές» για την ελάφρυνση καταναλωτών και επιχειρήσεων

COVID-19: Ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «βέλτιστες πρακτικές» για την ελάφρυνση καταναλωτών και επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον κατάλογο «βέλτιστων πρακτικών» που συμφωνήθηκε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και από καταναλωτικές και επιχειρηματικές οργανώσεις ως συμβολή στην περαιτέρω άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού

Οικονομία

Προχωράει η επέκταση του επιβατικού λιμένα στον Πειραιά

Προχωράει η επέκταση του επιβατικού λιμένα στον Πειραιά

Η επέκταση του επιβατικού λιμένα στον Πειραιά, έργο προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ που συμπεριελήφθη στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το Δημόσιο ως υποχρεωτική επένδυση, βρίσκεται σε εξέλιξη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron