Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Κινήσεις σε δύο επίπεδα από τον Μητσοτάκη στο προσφυγικό

Το μήνυμα προς τους περιφερειάρχες και τις τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανεβάζει τους τόνους στο εξωτερικό και καλεί την Ευρώπη να «βάλει πλάτη». Νέες προσλήψεις για τη φύλαξη των συνόρων μας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

Στη χθεσινή σύσκεψη με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».
Στη χθεσινή σύσκεψη με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

του Φίλιππου Πανταζή

Σε διπλό μέτωπο ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Το πρώτο αφορά το εσωτερικό της χώρας και δη τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες καλεί να συνεργαστούν για την εξομάλυνση του ζητήματος και το δεύτερο, τη διεθνοποίηση του θέματος, σε συνδυασμό με την απαίτηση από την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της.

Το επόμενο διήμερο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου το προσφυγικό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, ενώ μάλλον αύριο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος, με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα νησιά στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και με τη γνωστοποίηση των σημείων που θα λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα οποία θα φιλοξενηθούν όσοι ξένοι… επισκέπτες επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους. Έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση φύλαξης των συνόρων μας, με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα, καθώς και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Στη χθεσινή σύσκεψη με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε, εξηγώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική σε σχέση με την προηγούμενη. Ανάμεσα στα άλλα, όπως είπε, αυστηροποιήθηκε ο νόμος για το άσυλο, ακολουθείται διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, δημιουργούνται τα κλειστά κέντρα προκειμένου να υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι.

Κανονισμός του Δουβλίνου

Σε σχέση με τις διεθνείς του πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός θα θέσει και πάλι το ζήτημα στους Ευρωπαίους ομογάλακτούς του στην Κροατία, ανεβάζοντας μάλιστα -κατά πληροφορίες- τους τόνους, ενώ, όπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που κυκλοφορεί σήμερα, η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας». Θα πρέπει, όπως είπε, να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του Γερμανού υπουργoύ Εσωτερικών Horst Seehofer για την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Για το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται ο κ. Μητσοτάκης να συζήτησε εκτενώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Παράλληλα, μέσω της συνέντευξής του, για μία ακόμη φορά άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία για τη στάση της. Συγκεκριμένα, την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό, για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αυτό που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι «δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επισημαίνει.

*πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Για δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα δέκα προηγούμενα χρόνια...

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron