Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Κορωνοϊός και Υπερπλεονάσματα

Αυτό πρέπει να το πούμε. Προφανώς άθελά του, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας υπερπλεονασματικό ταμείο στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα που η κρίση του κορωνοϊού μαίνεται, δικαιώνεται

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

«Η σημερινή Κυβέρνηση με σχετική άνεση μπορεί να αντιμετωπίσει μια υγειονομική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων, η οποία θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και σε διάρκεια θα τραβήξει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.»
«Η σημερινή Κυβέρνηση με σχετική άνεση μπορεί να αντιμετωπίσει μια υγειονομική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων, η οποία θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και σε διάρκεια θα τραβήξει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.»

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Αυτό πρέπει να το πούμε. Προφανώς άθελά του, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας υπερπλεονασματικό ταμείο στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα που η κρίση του κορωνοϊού μαίνεται, δικαιώνεται.

Η σημερινή Κυβέρνηση με σχετική άνεση μπορεί να αντιμετωπίσει μια υγειονομική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων, η οποία θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και σε διάρκεια θα τραβήξει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην ατυχία του, ο σημερινός πρωθυπουργός είναι λιγάκι τυχερός γιατί θα μπορούσε να είχε παραλάβει κυριολεκτικά «καμένη γη». Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι στόχοι για τα υπερπλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ πάνε περίπατο. Όχι βέβαια γιατί το θέλουν οι δανειστές, αλλά διότι το υπαγορεύει ένας φονικός κορωνοϊός. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια φάση πριν να τελειώσει η κρίση, αλλαγμένο θα είναι και το δημοσιονομικό τοπίο στη χώρα μας. Αλλάζουν όμως και οι συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πέρα από τη νόσο Covid-19, έχει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και την τουρκική επιθετικότητα. Μια επιθετικότητα, που κάποιοι καταλαβαίνουν τώρα ότι αφορά και την Ευρώπη της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Πριν λίγους μήνες, επισημαίνει ο συνάδελφος Παν. Κακούρης, που παρακολουθεί τα δημοσιονομικά τεκταινόμενα, όταν κάποιο θετικό μέτρο προωθείτο για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, υπήρχε ο αστερίσκος ότι εξαιρείται η Ελλάδα, που είναι σε πρόγραμμα. Παράδειγμα, δεν επιτρέπονταν προσλήψεις προσωπικού στην Υγεία, την Άμυνα και η χώρα υποχρεώθηκε να μειώσει τις δαπάνες για τους δύο αυτούς τομείς. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που, λόγω του κορωνοϊού και του προσφυγικού, αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένοι τομείς θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί των μέτρων λιτότητας, γιατί οι υποδομές δεν χτίζονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί μέτρα-αντίδοτα στον κορωνοϊό, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας που δέχεται ισχυρό πλήγμα και ταυτόχρονα αποφάσισε τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει έτσι το πράσινο φως να προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Και τα μέτρα αυτά κάθε άλλο παρά «ψίχουλα» είναι, όπως έγραψαν οι γελωτοποιοί συγκεκριμένης εφημερίδας.

«Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Πέρα όμως από το θέμα του κορωνοϊού, στο τελευταίο Eurogroup, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας έθεσε και το καυτό πρόβλημα του μεταναστευτικού. Έτσι, οι εταίροι μας, αναγνώρισαν την ανάγκη για την Ελλάδα να πραγματοποιήσει επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Όπως αναγνώρισε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις: η μία αφορά τον κορωνοϊό και η δεύτερη το μεταναστευτικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό χρειάζεται βοήθεια. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος και από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τόσο κατά την τοποθέτηση του όσο και σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που παρέχεται και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Κατά πληροφορίες μας δε, ατύπως η χώρα θα έχει και επιμέρους στήριξη από την ΕΕ.Η μεσογειακή Ευρώπη, τόνισε σε ανεπίσημη δήλωση του κοινοτικός αξιωματούχος πρώτης γραμμής, είναι πολύ ζωτικός χώρος για να αφεθεί στην τύχη του.

Αν όλα αυτά είναι ψίχουλα, ας μας πουν τότε οι ασκούντες κριτική ποια είναι τα χοντρά καρβέλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τι θα έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς σήμερα;

Από: EBR

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κάνει, στον απόηχο της αναγκαστικής παραίτησης του προκάτοχού του Σαγίντ Τζαβίντ τον Φεβρουάριο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας

Οικονομία

Πόσο θα μας κοστίσει ο κορωνοϊός

Πόσο θα μας κοστίσει ο κορωνοϊός

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και το βαρύ οικονομικό κόστος. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν χώρες, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Πρόκειται για μετάβαση σε μια Νέα Εποχή;

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron