Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Η Ελλάδα στις αγορές με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές βάσης φορτίου

Ως οι μοναδικές αγορές που είδαν σημαντική ετήσια αύξηση στις τιμές βάσης φορτίου για το 2019 περιγράφονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία από την πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Στην ενότητα 5.7 της έκθεσης της Κομισιόν παρουσιάζεται η Ελλάδα ως αγορά με την μεγαλύτερη ρευστότητα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 λόγω και των ραγδαίων αλλαγών.
Στην ενότητα 5.7 της έκθεσης της Κομισιόν παρουσιάζεται η Ελλάδα ως αγορά με την μεγαλύτερη ρευστότητα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 λόγω και των ραγδαίων αλλαγών.

του Αλέκου Πολίτη 

Ως οι μοναδικές αγορές που είδαν σημαντική ετήσια αύξηση στις τιμές βάσης φορτίου για το 2019 περιγράφονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία από την πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Quarterly Report on European Electricity Markets).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, η ετήσια αύξηση στην τιμή βάσης φορτίου οφείλεται στα ακριβά δικαιώματα ρύπων, στην αδύναμη υδροηλεκτρική παραγωγή και στην υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η μέση τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ε.Ε. σημείωσε μείωση 7% αναφορικά με το προηγούμενο τρίμηνο και έπεσε στα 43.9 ευρώ/μεγαβατώρα.

Όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Γαλλία ήταν οι χώρες που είδαν τις τιμές να μειώνονται κατά 20% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό, όπως εξηγείται, οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες: την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, την πτώση στις τιμές αερίου, τη μειωμένη κατανάλωση καθώς και τη μεγαλύτερη διαθέσιμη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις.

Η Γερμανία είχε τη χαμηλότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη (λιγότερο από 38 ευρώ/MWh) ενώ τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, οι ωριαίες τιμές χονδρικής βρέθηκαν να υπολείπονται των 30 ευρώ / MWh σε πάνω από 20% των φορών για το 2019 συνολικά και σχεδόν 45% από τις 03:00 – 05:00 (CET). Σημειώνεται πάνω σ’ αυτό ότι την υψηλότερη αστάθεια στις τιμές τη συναντά κανείς στην ενοποιημένη αγορά της Ιρλανδίας όπου η διαφορά ανάμεσα στο πιο φθηνό και το πιο ακριβή ώρα μέσα σε μία ημέρα ήταν 54 ευρώ/MWh.

Με ετήσιο μέσο όρο λιγότερο από 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Γερμανία είχε την χαμηλότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη το 2019, με διαφορά μεγαλύτερη του 1 ευρώ/MWh από το Nord Pool. Σε Γαλλία και Γερμανία, οι ωριαίες τιμές χονδρικής έπεσαν κάτω από τα 30 ευρώ/MWh σε περιπτώσεις που υπερβαίνουν το 20% των ωρών το 2019 και σχεδόν στο 45% των περιπτώσεων στο χρονικό διάστημα 3am – 5am CET. Η υψηλότερη αστάθεια στις τιμές παρατηρήθηκε στην ενοποιημένη αγορά της Ιρλανδίας όπου η διαφορά μεταξύ της ακριβότερης ώρας και της φθηνότερης ώρας στα πλαίσια ενός 24ώρο ήταν 54ευρώ/MWh κατά μέσο όρο το 2019.

Ρευστότητα στην ελληνική αγορά

Στην ενότητα 5.7 της έκθεσης της Κομισιόν παρουσιάζεται η Ελλάδα ως αγορά με την μεγαλύτερη ρευστότητα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 λόγω και των ραγδαίων αλλαγών. Οι μέσες μηνιαίες τιμές εμπορίας φορτίου βάσης στη Ν.Α. Ευρώπη έδειξαν ιδιαίτερα σημάδια αστάθειας εν γένει σε Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα και Σερβία.

Η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ήταν περιορισμένη λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και περιόρισε τα υδροηλεκτρικά και την αιολική παραγωγή των Βαλκανίων. Αυτό, όμως, άλλαξε τον Νοέμβριο με την περιφερειακή μηνιαία τιμή να πέφτει στα 52 ευρώ / MWh – ό, τι χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2018. Αυτή η βελτίωση οφείλεται στην καλύτερη διαθεσιμότητα των πυρηνικών της Βουλγαρίας, τις υψηλότερες ροές στα ποτάμια των Βαλκανίων αλλά και τη μείωση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο οι τιμές έφτασαν τα 55 ευρώ/MWh λόγω των αυστηρότερων συνθηκών σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμβόλαια φορτίου αιχμής εμπορεύονταν με αυξημένη πριμοδότηση σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβόλαια φορτίου βάσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έφτασαν σε τιμή κοντά στα ήδη καταγεγραμμένα εποχιακά δεδομένα γύρω στα 6 ευρώ/MWh στο τέλος της χρονιάς.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βρετανική Ταπείνωση

Από: EBR

Με την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζει μονομερούς όρους της Συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία προέβη σε μια τριπλή ταπείνωση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

SURE: Προστασία θέσεων εργασίας και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία

SURE: Προστασία θέσεων εργασίας και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία

Η Επιτροπή χαιρετίζει την ενεργοποίηση του μέσου SURE, το οποίο θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 100 δισ. EUR για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού

Οικονομία

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης

Με βάση τις μέσες τιμές ενοικίασης, η αντικειμενική αξία στο Κολωνάκι έπρεπε να είναι σήμερα 2.520 ευρώ/ τ.μ. και όχι 4.000 ευρώ/ τ.μ. που έχει ορίσει το υπ. Οικονομικών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron