Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Τόμσεν: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα χτυπηθούν περισσότερο

Η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική σε όλη την Ευρώπη γράφει το στέλεχος του ΔΝΤ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κρατών που είναι σε πιο δύσκολη θέση. Τα λάθη που τώρα πληρώνονται και πώς φωτογραφίζεται η Ελλάδα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

«Σε αρκετές μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συνυπάρχουν χαμηλή ανάπτυξη, υψηλά χρέη και περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος, συνδυασμός που περιορίζει την δυνατότητα για αντίδραση σε ένα σοκ.»
«Σε αρκετές μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συνυπάρχουν χαμηλή ανάπτυξη, υψηλά χρέη και περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος, συνδυασμός που περιορίζει την δυνατότητα για αντίδραση σε ένα σοκ.»

Η Ευρώπη θα γνωρίσει ύφεση 9,3% το 2020 και θα ανακάμψει μερικώς το 2021, με 5,7% εκτιμά το ΔΝΤ. Ετσι, δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν το 2022, σημειώνει ο Πολ Τόμσεν σε άρθρο του στο blog του Ταμείου. Τονίζει, ωστόσο ότι να βρεθεί εμβόλιο σύντομα η ανάκαμψη μπορεί να είναι γρηγορότερη. Αντίθετα, αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν χειρότερα.

Όπως υποστηρίζει κάποιες χώρες θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανακάμψουν. Αρκετές μπήκαν στην κρίση με παγιωμένες δυσκαμψίες στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που φρενάρουν την δυνητική τους ανάπτυξη. Άλλες εξαρτώνται από κλάδους που είναι βαθιά συνδεδεμένοι με διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού, και γι’ αυτό είναι ευάλωτες σε διαταραχές αυτών των αλυσίδων.

Σε αρκετές μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συνυπάρχουν χαμηλή ανάπτυξη, υψηλά χρέη και περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος, συνδυασμός που περιορίζει την δυνατότητα για αντίδραση σε ένα σοκ. Αναπόφευκτα, γράφει, οι μεγάλες αποκλίσεις στις αρχικές συνθήκες θα οδηγήσουν πιθανότητα σε «υψηλά άνιση» ανάκαμψη εντός της Ευρώπης.

Οι χώρες της Ευρώπης με υψηλά χρέη θα υποφέρουν περισσότερο από το κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας. Για δεκαετίες, αρκετές από αυτές τις χώρες είδαν τα χρέη τους να αυξάνουν σε περιόδους κρίσεων και να σταθεροποιούνται –αλλά όχι να μειώνονται- τις καλές εποχές. Αυτό σχετίζεται με περιορισμένη δράση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση δομικών ανεπαρκειών, θεσμικές δυσκαμψίες ή έλλειψη πολιτικής βούλησης, υποστηρίζει.

Το αποτέλεσμα ήταν μεταξύ άλλων υψηλή ανεργία και μετανάστευση (ειδικά των νέων), και η τάση προς λιγότερο προοδευτική φορολόγηση με παράλληλη προστασία των συντάξεων.

Η Covid-19, είναι μια ασθένεια απέναντι στην οποία απαιτείται η προστασία των ηλικιωμένων, αλλά μένει στους νεότερους να σηκώνουν το περισσότερο βάρος, κάτι που περιπλέκει μια ήδη δύσκολη δημογραφική κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ROBERT FICO: «Επικίνδυνος» και «διαταραγμένος» ο Τραμπ

Από: EBR

Εκρηκτικές δηλώσεις και προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του του Σλοβάκου πρωθυπουργού για την ψυχολογική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ

Ευρώπη

Νέα ηγεσία στη ψηφιακή ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νέα ηγεσία στη ψηφιακή ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νέα διοικητική ηγεσία αποκτά η ψηφιακή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Νέου τύπου μπίζνες φέρνει η... μακροζωία

Νέου τύπου μπίζνες φέρνει η... μακροζωία

Τι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αναζωογόνησης και τα σκορ γήρανσης. Τι μετράνε και πώς κατατάσσονται οι υποψήφιοι. Το σύστημα που υποστηρίζει τη νέα τάση

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron