Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται και πάλι, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Η δραματική μείωση που προκάλεσε η πανδημία τελικά δεν κράτησε πολύ

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Τα τελευταία νούμερα είναι μια δραματική υπενθύμιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ταχύτατη αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος».
«Τα τελευταία νούμερα είναι μια δραματική υπενθύμιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ταχύτατη αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος».

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ένδειξη ότι η κατακόρυφη πτώση που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας ήταν βραχυπρόθεσμη.

Δεδομένα που παρουσίασε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι οι εκπομπές από την παραγωγή και χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 2% σε ετήσια βάση.

Η διακυβερνητική υπηρεσία με έδρα το Παρίσι προειδοποιεί μάλιστα ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικών πράσινης ενέργειας θα οδηγήσουν τις εκπομπές ορισμένων χωρών πιο ψηλά από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

«Αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν γρήγορα με τις κατάλληλες ενεργειακές πολιτικές μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ιστορική ευκαιρία να καταστήσουμε το 2019 το έτος κατά το οποίο κορυφώθηκαν οι παγκόσμιες εκπομπές» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρόλ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 7% το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι επιστρέφουμε στις δραστηριότητες υψηλής έντασης άνθρακα» σχολίασε ο Μπιρόλ. «Τα τελευταία νούμερα είναι μια δραματική υπενθύμιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ταχύτατη αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος» είπε σύμφωνα με το Associated Press.

Η Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προβλέπει ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Για να συμβεί αυτό οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενιστεί μέχρι το 2050, υπολογίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τα δεδομένα της ΙΕΑ δείχνουν πως η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που είδε αύξηση των εκπομπών της το 2020, ενώ οι εκπομπές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2019.

Τον Δεκέμβριο, όμως, οι αμερικανικές εκπομπές επανήλθαν σχεδόν στα επίπεδα που καταγράφηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019, επισημαίνει η υπηρεσία, αποδίδοντας την αύξηση στην μερική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και σε αύξηση της χρήσης λιθάνθρακα λόγω των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου στη διάρκεια του χειμώνα.

*πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Από: EBR

Οι αρχικές προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν επιβεβαιώθηκαν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την πρωτοβουλία «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο»

 ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την πρωτοβουλία «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο

Οικονομία

Η «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας

Η «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας

Το ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα – Σε πολυετή ανοδικό κύκλο η χώρα, καθώς οι ετήσιες χρηματοδοτικές ροές θα είναι τριπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron