Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Ποιό είναι το επόμενο βήμα της υπεράκτιας ενέργειας;

Η υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, έθεσε τον πήχη ψηλά για το ύψος της παραγωγής παλιρροιακής και κυματικής ισχύος, με στόχο το 1 GW όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα έως το 2030 και τα 40 GW έως το 2050

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

«Θα χρειαζόταν σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα».
«Θα χρειαζόταν σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα».

του Frederic Simon

Η υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, έθεσε τον πήχη ψηλά για το ύψος της παραγωγής παλιρροιακής και κυματικής ισχύος, με στόχο το 1 GW όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα έως το 2030 και τα 40 GW έως το 2050. Η βιομηχανία σηκώνει τώρα τα μανίκια της για να προσπαθήσει να φανεί συνεπής σε αυτήν την υπόσχεση.

Κυρίως επικεντρώνεται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία είναι η πιο προηγμένη και τεχνολογικά ώριμη. Η υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε επίσης έμφαση σε άλλες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – κυρίως κυματικές και παλιρροιακές – καθώς και πλωτές αιολικές και ηλιακές.

«Η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπορεί να γίνει κυρίαρχος παίχτης για την παγκόσμια ανάπτυξή της», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Καντρί Σίμσον, καθώς παρουσίαζε τη στρατηγική στις 19 Νοεμβρίου.

«Πρέπει να εντείνουμε το παιχνίδι μας αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του υπεράκτιου ανέμου και προωθώντας άλλες τεχνολογίες αξιοποιώντας το κύμα, την παλίρροια και το πλωτά ηλιακά», πρόσθεσε.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να υπάρχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 40 Gigawatts για αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050, ανέφερε η Επιτροπή, ξεκινώντας από ένα μικρό επίπεδο της τάξης των 13 Megawatt επί του παρόντος. Ως ενδιάμεσος στόχος, η στρατηγική της Επιτροπής στοχεύει σε 1 GW θαλάσσιας ενέργειας έως το 2030, λέγοντας ότι αυτοί οι στόχοι είναι «ρεαλιστικοί και εφικτοί».

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τη βιομηχανία, ωστόσο, όλες σχετίζονται με έναν βασικό στόχο: την ανάγκη ταχείας κλιμάκωσης και μείωσης του κόστους.

Ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην ενέργεια των ωκεανών, δεν έχει επικρατήσει καμία συγκεκριμένη τεχνολογία και «ο τομέας εξακολουθεί να αγωνίζεται να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή αγορά παρά την πρόοδο στην ανάπτυξη και την προώθησή του», δήλωσε η Επιτροπή στη στρατηγική της.

«Θα χρειαζόταν σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα», δήλωσε το στέλεχος της ΕΕ, αλλά επαίνεσε τον κλάδο που κατάφερε να μειώσει το κόστος κατά 40% από το 2015, μια μείωση που όπως είπε εμφανίστηκε «γρηγορότερα από το αναμενόμενο».

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, η Επιτροπή παραμένει αισιόδοξη σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης του τομέα. Η παλιρροιακή και η κυματική ισχύς «φτάνουν σε ένα επίπεδο ωριμότητας που τις καθιστά ενδιαφέρουσες για μελλοντικές εφαρμογές», δήλωσε το εκτελεστικό στέλεχος σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα ΜΜΕ.

«Ένα κρίσιμο αλλά εφικτό βήμα για την επίτευξη εμπορικού μεγέθους έως το 2030 θα ήταν η αξιοποίηση των υφιστάμενων έργων πιλοτικών εκμεταλλεύσεων των 100 MW έως το 2025», πρόσθεσε. Και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει τώρα η βιομηχανία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η περίπτωση της ενέργειας των ωκεανών θα είναι αυτονόητη μόλις τα 100 MW χτυπήσουν το νερό», δήλωσε ο κ. Remi Gruet, Διευθύνων Σύμβουλος της εμπορικής ένωσης Ocean Energy Europe. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να μετατρέψουμε τις φιλοδοξίες μας σε δράσεις», είπε μετά την παρουσίαση της στρατηγικής της Επιτροπής τον Νοέμβριο.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Από: EBR

Οι αρχικές προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν επιβεβαιώθηκαν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την πρωτοβουλία «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο»

 ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την πρωτοβουλία «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο

Οικονομία

Η «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας

Η «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας

Το ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα – Σε πολυετή ανοδικό κύκλο η χώρα, καθώς οι ετήσιες χρηματοδοτικές ροές θα είναι τριπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron