Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

4 στους 10 εργαζόμενους βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα στην πανδημία

Σε ψηφιακή εγρήγορση έχει θέσει τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο η πανδημία του COVID-19, με το σύνολο του εργατικού δυναμικού να προετοιμάζεται για μια πλήρως διαφορετική επόμενη ημέρα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Ένας στους δύο εργαζόμενους πιστεύει ότι “η παραδοσιακή απασχόληση δεν θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον”.
Ένας στους δύο εργαζόμενους πιστεύει ότι “η παραδοσιακή απασχόληση δεν θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον”.

Σε ψηφιακή εγρήγορση έχει θέσει τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο η πανδημία του COVID-19, με το σύνολο του εργατικού δυναμικού να προετοιμάζεται για μια πλήρως διαφορετική επόμενη ημέρα. Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους (48%) πιστεύει ότι “η παραδοσιακή απασχόληση δεν θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον”. Το 39% αξιολογεί την πιθανότητα η εργασία τους να καταστεί παρωχημένη εντός 5 ετών, ενώ ένα ποσοστό 60% ανησυχεί ότι η αυτοματοποίηση θέτει πολλές θέσεις εργασίες σε κίνδυνο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά περίεργο είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν θέσει τους εαυτούς τους σε ψηφιακή ετοιμότητα. Ήδη, το 40% των εργαζομένων αναφέρει ότι, στη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου του lockdown, βελτίωσε τις ψηφιακές του δεξιότητες.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Σε ποσοστό 77% είναι έτοιμοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να επανεκπαιδευτούν πλήρως και 74% αντιμετωπίζουν την κατάρτιση τους ως ζήτημα ατομικής ευθύνης.

Επίσης, σε ποσοστό 80% δηλώνουν βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες, που εισέρχονται στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με την έρευνα PwC Upskilling Hopes & Fears 2021, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων σε Ινδία (69%) και Νότια Αφρική (66%) αναφέρει ότι είναι “πολύ” βέβαιοι. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους (49%) εστιάζει στη βελτίωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων με ενδιαφέρον για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

Κορυφή του παγόβουνου

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 32.500 εργαζόμενων, δείχνει ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των νέων τάσεων στον χώρο της εργασίας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει και μετά το lockdown.

Μεταξύ όσων μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, ποσοστό 72% δηλώνει ότι προτιμά ένα συνδυασμό μεταξύ γραφείου και απομακρυσμένης εργασίας. Μόλις 9% απαντά ότι θα ήθελε να επιστρέψει πλήρως στο κανονικό του εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους γραφείων, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι όλοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας. Η εργασία από το σπίτι δεν χρειάζεται να περιορίζεται στους επαγγελματίες.

Το 43% όσων εκτελούν χειρωνακτικά επαγγέλματα και το 45% των ημι-ειδικευμένων εργαζομένων δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της δουλειάς τους, που θα μπορούσαν να τα πραγματοποιήσουν από απόσταση.

Προστασίας ιδιωτικής ζωής

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται, τέλος, διχασμένοι όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ προστασίας της ιδιωτικής ζωής και χρήσης της τεχνολογίας. Το 44% παγκοσμίως θα συμφωνούσε να επιτρέψει στον εργοδότη να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρακολουθεί την απόδοση στην εργασία με μέσα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι αισθητήρες και οι φορέσιμες συσκευές, με 31% να δηλώνουν αντίθετοι.

Ωστόσο, πολλοί δεν θα επέτρεπαν στους εργοδότες τους πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν στον εργοδότη τους πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, π.χ. στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μόλις το 35% να αναφέρουν ότι θα ήταν πρόθυμοι.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron