Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Τιμές ενέργειας, πληθωριστικές προσδοκίες και παραγωγικότητα

Οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως σε αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των πρώτων υλών συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

«Εκτός από τα προσωρινά προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει μία ακόμη συγκυριακή αλλά και μια πιο δομική αιτία.»
«Εκτός από τα προσωρινά προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει μία ακόμη συγκυριακή αλλά και μια πιο δομική αιτία.»

του Παναγιώτη Καπόπουλου

Οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως σε αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των πρώτων υλών συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η επάνοδος του πληθωρισμού συνιστά ένα προσωρινό φαινόμενο ή όχι. Εάν δηλαδή αυτή οφείλεται στην ταχύτερη προσαρμογή της ζήτησης, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στο πλαίσιο της μεταπανδημικής κανονικότητας, σε σχέση με την προσφορά, η οποία επηρεάζεται από τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων, ή εάν αποτελεί μια δομική αλλαγή με 10 νεότερα χαρακτηριστικά που συνδέεται με την ακολουθούμενη διασταλτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε διεθνές επίπεδο. Το πιθανότερο σενάριο επί του παρόντος είναι να επικρατήσει η πρώτη συνθήκη υπό την προϋπόθεση ότι σταδιακά θα προσαρμοστεί και η άσκηση νομισματικής πολιτικής στις μεταπανδημικές συνθήκες.

Εκτός από τα προσωρινά προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει μία ακόμη συγκυριακή αλλά και μια πιο δομική αιτία. Η συγκυριακή αιτία συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση λόγω των συγκριτικά χαμηλών θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο και των προβλέψεων για έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα φέτος, ενώ η δομική αιτία σχετίζεται με την επίδραση του υψηλότερου κόστους εξαγοράς ρύπων άνθρακα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, στον βραχύ τουλάχιστον Χρονικό ορίζοντα δεν πρέπει να αγνοούμε τη σημασία των προσδοκιών στην αγορά, καθώς οι ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό μπορεί να λάβουν τη μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αν όλες οι οικονομικές μονάδες δράσουν με στόχο να καλυφθούν έναντι ενός επερχόμενου πληθωριστικού κινδύνου. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, ωστόσο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή διαδικασία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το κόστος ορισμένων συντελεστών παραγωγής στη βιομηχανία καθώς και το κόστος μεταφορών.

Στην περίπτωση που ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή επηρεαστεί από ένα επίπεδο και πάνω, σηματοδοτώντας άνοδο του κόστους ζωής, ενδέχεται να διαμορφωθούν συνθήκες προσαρμογής των ονομαστικών μισθολογικών αποδοχών.

Είναι σημαντικό, σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα να αξιοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και να ενισχύσει την επενδυτική δαπάνη, ώστε να τονωθεί η παραγωγικότητα σε επίπεδα υψηλότερα της ανόδου των ονομαστικών αποδοχών, με επιτρέποντας τη δημιουργία μιας σπειροειδούς εξέλιξης αυξημένου κόστους εργασίας - πληθωρισμού τιμών τελικών προϊόντων. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης του επενδυτικού κενού που διαμορφώθηκε την περασμένη δεκαετία, ως αποτέλεσμα της επενδυτικής άπνοιας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το κόστος διαβίωσης τον φετινό χειμώνα, είτε μέσω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα θέρμανσης είτε μέσω της επιδότησης του φυσικού αερίου, θα είναι πολύ χρήσιμη προς την κατεύθυνση της στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται από την κατά πολύ ανώτερη του αναμενομένου οικονομική μεγέθυνση στην τρέχουσα χρονιά.

Το πιο σημαντικό ωστόσο εργαλείο στην προσπάθεια εκτόνωσης της πίεσης στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι η συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, καθώς μια τέτοια πολιτική έχει και ισχυρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

*Chief Economist της Alpha Bank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η καγκεποποίηση της Ρωσίας και τι σημαίνει

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Εδώ και αρκετούς μήνες «περίεργες» ανακατατάξεις παρατηρούνται τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στη ρωσική γραφειοκρατία, με θολές για την ώρα συνέπειες στον στρατιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα….διαφθοράς

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στα κράτη μέλη στήριξη και καθοδήγηση δύο έτη μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οικονομία

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κόντρα στο κύμα της «μεγάλης παραίτησης»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron