Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη αύξηση κυβερνοεπιθέσεων

Η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική είναι οι περιοχές του πλανήτη που δέχτηκαν, κατά κύριο λόγο, το 2021 τον μεγαλύτερο όγκο των ψηφιακών επιθέσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 50% το 2021 και κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο με την ευπάθεια Log4J.
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 50% το 2021 και κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο με την ευπάθεια Log4J.

Η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική είναι οι περιοχές του πλανήτη που δέχτηκαν, κατά κύριο λόγο, το 2021 τον μεγαλύτερο όγκο των ψηφιακών επιθέσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και οι χάκερς στόχευσαν κατά κύριο λόγο τις παραπάνω περιοχές, η Ευρώπη ήταν εκείνη που είδε το 2021 τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πιο στοχευμένες περιοχές του πλανήτη για το 2021 ήταν: η Αφρική (όπου τα περιστατικά κατέγραψαν αύξηση 13%), η περιοχή Ασία - Ειρηνικός (με αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά 25%), η Λατινική Αμερική (όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 38%), η Ευρώπη (με ρεκόρ ανόδου 68%) και η Βόρεια Αμερική (με 61%).

Σε επίπεδο κλάδων, ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας ήταν αυτός που κατέλαβε την πρώτη θέση ως ο πιο στοχευμένος κλάδος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Check Point Research (CPR), οι κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης/έρευνας αυξήθηκαν πέρσι κατά 75%.

Στο στόχαστρο η υγεία

Στο μεταξύ, οι ψηφιακές επιθέσεις στον κυβερνητικό τομέα κινήθηκαν πέρσι ανοδικά κατά 47%, ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 71% και στις επικοινωνίες κατά 51%.

“Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε κάποιους κομβικούς κοινωνικούς κλάδους να εκτοξεύονται στη λίστα με τις περισσότερες επιθέσεις. Οι κλάδοι της εκπαίδευσης, της κυβέρνησης και της υγειονομικής περίθαλψης μπήκαν στη λίστα με τους 5 κλάδους με τις περισσότερες επιθέσεις, παγκοσμίως”, τονίζει η εταιρεία.

Και προσθέτει: “Αναμένουμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν ενόψει του 2022, καθώς οι χάκερς θα συνεχίσουν να καινοτομούν και να βρίσκουν νέες μεθόδους για την εκτέλεση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ιδίως ransomware. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία στον κυβερνοχώρο”.

Όπως διαπιστώνει, το 2021 καταγράφηκε αύξηση 50% στις κυβερνοεπιθέσεις ανά εβδομάδα σε εταιρικά δίκτυα σε σύγκριση με το 2020, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω των εκμεταλλεύσεων του Log4J. Η τάση αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών στα τέλη του 2021 μετά την αποκάλυψη της ευπάθειας Log4J, φτάνοντας τις 925 κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα ανά οργανισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ψηφιακό έγκλημα καινοτομεί

“Οι χάκερς συνεχίζουν να καινοτομούν. Πέρυσι, είδαμε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 50% περισσότερων κυβερνοεπιθέσεων ανά εβδομάδα σε εταιρικά δίκτυα σε σύγκριση με το 2020, αυτή είναι μια σημαντική αύξηση. Είδαμε τον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων να κορυφώνεται προς το τέλος του έτους, κυρίως λόγω των προσπαθειών εκμετάλλευσης της ευπάθειας Log4J”, σχολιάζει η Check Point.

Όπως αναφέρει, οι νέες τεχνικές διείσδυσης και οι μέθοδοι αποφυγής έκαναν πολύ πιο εύκολη την εκτέλεση κακόβουλων προθέσεων από τους χάκερ.

*πρώτη δημοσίευση:www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron