Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

 Ως εκ τούτου επιβάλλεται στην ελληνική οικονομία να σχεδιάσει από το 2023 τη χρηματοδότηση του προκαλούμενου χρηματοδοτικού κενού της μεσοπρόθεσμης περιόδου 2023-2029, προκειμένου να αποφευχθεί έγκαιρα και έγκυρα η επανάληψη των μνημονιακών περικοπών των συντάξεων της προηγούμενης δεκαετίας 2009-2019.

Οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις το 2023

Από: EBR | Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες αναταράξεις προσφοράς οι οποίες υπονομεύουν σοβαρά την ανάπτυξη και αυξάνουν σημαντικά τόσο τις τιμές τόσο και το κόστος παραγωγής

 Σε πολύ γενικές γραμμές, τόσο οι δισεκατομμυριούχοι όσο και οι πολυεκατομμυριούχοι έχουν αυξήσει, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, την περιουσία τους σε πολλαπλάσιο βαθμό συγκριτικά με τους μισθωτούς.

Καπιταλισμός – τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023

Ο Thomas Piketty, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», διατυπώνει μια σύγχρονη εκτίμηση για τον καπιταλισμό της Δύσης (γιατί υπάρχει και η κινεζική εκδοχή)

Η ισχυρότερη δυναμική αναπτύσσεται σε τομείς άμεσα συνδεδεμένους με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η πράσινη μετάβαση με αιχμή την πράσινη ενέργεια, οι καθαρές τεχνολογίες, οι υποδομές, η ψηφιακή μετάβαση και κατ’ επέκταση η μεταποίηση, ο τουρισμός, η αναδιάρθρωση και ο μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα.

Κλειδί η υγιής επιχειρηματικότητα

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα στις κρίσεις

Σπατάλη τροφίμων: Πετάμε 1.000 ευρώ στα σκουπίδια ετησίως | EURO2day τρόφιμα που δεν έχουμε καταναλώσει, αξίας κοντά στα 1.000 ευρώ ετησίως.

Το σοκ των ανατιμήσεων δεν άλλαξε τον τρόπο που ψωνίζουμε

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023

Το 2022 μάθαμε τι σημαίνει sticker shock, ή σοκ των ανατιμήσεων. Όμως από τα στοιχεία κατανάλωσης προκύπτει ότι δεν είμαστε τελικά τόσο ευαίσθητοι με την τιμή, όσο νομίζουμε. Μια ιστορία για τη δύναμη των brands και τον έλληνα καταναλωτή

«Ένας σημαντικός παράγοντας που περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και υποστηρίζει την εκτίμηση για μία αυξανόμενη συμβολή των επενδύσεων στο μελλοντικό μείγμα μεγέθυνσης είναι η συνετή προσαρμογή του κόστους εργασίας στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον που παρατηρείται.»

Επενδυτική δυναμική παρά τις διεθνείς συνθήκες αβεβαιότητας

Από: EBR | Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023

H ενεργειακή κρίση και η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών

«Οι προσδοκίες σε ορθολογική βάση παραμένουν μετριοπαθείς και μόνο υπό προϋποθέσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταστροφής του μοντέλου της Oικονομίας μας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να ατενίζουμε με βάσιμες πλέον προσδοκίες τη χρονιά που έρχεται.»

Οικονομία: Μετριοπαθείς προσδοκίες για το 2023

Από: EBR | Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023

H ευρωπαϊκή επιβράδυνση θα επηρεάσει και την Ελληνική οικονομία για την επόμενη χρονιά δίχως όμως να την πλήξει αφού το πρόσημο ανάπτυξης για το 2023 θα παραμείνει θετικό στο 1,5% έως 1,8%

Στην τελευταία θέση και με την χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ είναι η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα!

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Από: EBR | Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ουσία είναι ότι παραμένουμε στην ουραγοί ανάμεσα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά (από 4%), καθώς και τη μείωσή του στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά σε 5% (από 10%). Αντιθέτως στην Ελλάδα οι παρεμβάσεις στα τρόφιμα εξαντλούνται στο «καλάθι της νοικοκυράς» και στο Market Pass.

ΦΠΑ: Γιατί δεν θα μειωθεί ο φόρος στα τρόφιμα

Από: EBR | Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022

Μπορεί το ράλι αυξήσεων στα προϊόντα να πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλην όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ένας μοναχικός καβαλάρης στο θέμα των τραπεζών. Ήταν σαφής η προτροπή του πρωθυπουργού», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, σχολιάζοντας την πρόσφατη ένταση της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών): Στον εξωδικαστικό και ενήμεροι δανειολήπτες – Ξεκινά η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Από: EBR | Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022

«Στο πρώτο Lockdown είχαμε ταμειακά διαθέσιμα για 4-5 μήνες» - «Δεν είναι επιδόματα η πολιτική μας. Πολιτική μας είναι οι μειώσεις φόρων και η αύξηση δαπανών»

Tα μέταλλα και μεταλλεύματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο οδηγεί και σε κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη, ενώ τα μάρμαρα βρέθηκαν για μία ακόμα φορά αντιμέτωπα με τις δυσκολίες της αγοράς της Κίνας.

Ποιος ρόλος για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις στη σημερινή συγκυρία

Από: EBR | Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022

Λίγο πριν το κλείσιμο μίας χρονιάς με πολλές ανατροπές και προκλήσεις, είναι χρήσιμη μία αρχική ανασκόπησή της

Ανάμεσα στις συμπληγάδες της γεωπολιτικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας, οι αποτιμήσεις ευρωπαϊκών κολοσσών της τεχνολογίας έχουν κυριολεκτικά κατακρημνιστεί.

Πάνω από $400 δισ. έχασε το 2022 η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας

Από: EBR | Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022

Πικρή γεύση αφήνει το 2022 στην αγορά τεχνολογίας της Ευρώπης, η οποία είδε - τη χρονιά που κλείνει - τις αποτιμήσεις της να διολισθαίνουν, ελέω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας

Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των κρατών από το 2019, η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 18,4% φτάνοντας το 161,9 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 από 180,3% το 2019.

Ελληνικό χρέος: Πόσα θα χρωστάμε σε 38 χρόνια – Όλα τα σενάρια [Γραφήματα]

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

Πώς η γήρανση παίζει ρόλο στα τεστ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους - Τι θα συμβεί έως το 2060

Διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία μας, μπορούμε να αναλάβουμε τολμηρές δράσεις για το μέλλον μας.

Υπαρξιακή απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

Η MYTILINEOS είναι ίσως μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές βιομηχανίες που δεν έχουν μέχρι σήμερα περιορίσει την παραγωγή τους και δεν σχεδιάζουν να μεταφέρουν τη βιομηχανική τους δραστηριότητα σε άλλη χώρα

Αυτή η επικέντρωση της εσωτερικής πολιτικής στη διατήρηση υψηλής ανάπτυξης ασχέτως των υποκείμενων θεμελιωδών, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αυξάνουν τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην Τουρκία.

Τουρκία: Κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης το επόμενο έτος

Από: EBR | Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022

Παρά τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό και τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές, η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια συστημική χρηματοπιστωτική κρίση

Κατά τον κ. Δανιηλίδη, δε, τα δύο προηγούμενα χρόνια η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το αποτύπωμα της σε επίπεδο αξίας, φτάνοντας τα 686 εκατ ευρώ.

Αλ. Δανιηλίδης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Το καλύτερο έτος της επταετίας το 2021, διψήφια αύξηση εξαγωγών εφέτος

Από: EBR | Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022

Τι είπε ο επικεφαλής της ΑΖ για αυξήσεις σε μισθούς και ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων

Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,5%. Οι ανατιμήσεις που κατεγράφησαν τον Νοέμβριο είναι όμως μεγαλύτερες σε κρίσιμους κλάδους καταναλωτικών αγαθών.

Οι τάσεις που χτίζουν το νέο καταναλωτή

Από: EBR | Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022

Τον ενδέκατο και προτελευταίο μήνα του έτους, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών.

Παρίσι: Σημαντική η ελληνική παρουσία στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ

Από: EBR | Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνογαλλικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και την προώθηση επιχειρηματικών συνεργειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, στον πληθυσμό ηλικίας 16 - 74 ετών, που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο κατά τη χρονική περίοδο Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, το ποσοστό όσων έκαναν χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για προσωπικούς λόγους, ανέρχεται σε 79%.

7 στους 10 Έλληνες κάνουν χρήση υπηρεσιών eGovernment

Από: EBR | Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022

Αυξανόμενη βαίνει η χρήση υπηρεσιών eGovernment στην Ελλάδα, με τους πολίτες να εγκαταλείπουν - όπου είναι δυνατόν - τα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών

Παρά την επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας, η αισιοδοξία ξαναγύρισε στους Έλληνες επιχειρηματίες το 1ο εξάμηνο 2021 και στο τέλος του 2021 είχε τάση ανάκαμψης προς προ πανδημίας επίπεδα.

Grant Thorton: Η αισιοδοξία ξαναγύρισε στους Έλληνες επιχειρηματίες αλλά…

Από: EBR | Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022

Οι 5 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής τους έχει αυξηθεί σημαντικά - Εκτιμήσεις για την πορεία των μισθών

Η έρευνα έδειξε, ότι το 69% των ερωτηθέντων αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη το επόμενο έτος, ποσοστό ελαφρώς βελτιωμένο από το 73% του περασμένου μήνα, αντανακλώντας αυτό που οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Michael Hartnett της Bank of America αποκαλούν ως μία κατάσταση «σταθερής απαισιοδοξίας» μεταξύ των επενδυτών.

Έρευνα BofA: Τι «ψηφίζουν» 281 fund managers για τις αγορές και τις οικονομίες

Από: EBR | Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022

«Σταθερά απαισιόδοξοι», παραμένουν για τις αγορές και τις οικονομίες 281 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 728 δισ. δολαρίων

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Αναγκαία αισιόδοξη κοινωνική δυναμική

Από: EBR

Η πραγματικότητα και η προοπτική της δεν προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον στους πολίτες, όταν προσεγγίζουν την δυναμική, που βιώνουν καθημερινά στην κοινωνία αναφοράς τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δύο εμβληματικές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια θέτει σε ισχύ η Ευρώπη

Δύο εμβληματικές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια θέτει σε ισχύ η Ευρώπη

Ένα ακόμη πιο ισχυρό δίχτυ κυβερνοασφάλειας επιχειρεί να δημιουργήσει πέριξ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Σταϊκούρας για Fitch: 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5 χρόνια

Σταϊκούρας για Fitch: 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5 χρόνια

Ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα τοποθετεί την Ελλάδα ο οίκος Fitch με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ+, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron