Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operator’s Association), όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους.

H Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί στο 5G: στο 73% η κάλυψη

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023

Υστέρηση στη διείσδυση της τεχνολογίας 5G έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και Κίνα, εξακολουθεί να καταγράφει η Ευρώπη

Για να ανταγωνιστεί ένα άλλο νόμισμα με το δολάριο ΗΠΑ, η εγχώρια οικονομία του θα πρέπει να παρέχει παρόμοιες συνθήκες. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Απειλείται το Δολάριο;

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι συναλλαγές μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας θα γίνονται στα αμοιβαία νομίσματά τους εγκαταλείποντας το δολάριο

Συμπερασματικά, η Τρίτη παγκοσμιοποίηση ωφελεί τις επιχειρήσεις αφού το δημόσιο βοηθά άμεσα τους παραγωγούς. Από την άλλη πλευρά, τιμωρεί τον καταναλωτή που πρέπει να πληρώσει υψηλότερες τιμές.

Η 3η Παγκοσμιοποίηση: Γεωπολιτική των Πόρων

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023

Οι περισσότεροι οικονομικοί επιστήμονες συμφωνούν: η τρίτη παγκοσμιοποίηση είναι πρώτα και κύρια μια οικονομική διαδικασία

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της, η συνεχής υποτονική ζήτηση των τελικών χρηστών έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα αποθεμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, με τα κανάλια να δίνουν προτεραιότητα πλέον στη μείωση των αποθεμάτων, για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σε συμπληγάδες οι πωλήσεις smartphones: -12% το 1ο τρίμηνο

Από: EBR | Τρίτη, 2 Μαΐου 2023

Υπό συνεχή πίεση παραμένει η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να υποχωρούν και το 1ο τρίμηνο του 2023

Επιπλέον, οι προβλέψεις έχουν μειωθεί και για τις επενδύσεις υποδομής, ενώ οι τομείς του cloud και της παροχής υπηρεσιών παραμένουν πιο ανθεκτικοί συνολικά. “H ζήτηση των επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες cloud, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραμένει ισχυρή, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

$3,25 τρισ. θα δαπανήσει ο πλανήτης για τεχνολογία το 2023

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023

Θετικό πρόσημο, αν και κατά πολύ υποδεέστερο έναντι των αρχικών προβλέψεων, θα επιτύχει και το 2023 η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας

Αποκαλυπτικό είναι, από την άποψη αυτή, το γεγονός ότι παρά την κρίση δημοσίου χρέους που πνίγει την Ελλάδα, στο ΑΕΠ της, η κρατική ποσοστιαία συμμετοχή τα πέντε τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και ξεπερνά πλέον αισθητά το 55%! Κατά τα λοιπά, φταίει ο «νεοφιλελευθερισμός». 

H τραπεζική κρίση και η ιστορική πραγματικότητα

Από: Athanase Papandropoulos | Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023

Ο καλύτερος τρόπος κατασυκοφάντησης της χρηματοοικονομίας είναι αυτός που μετέρχονται οι απολαμβάνοντες τα οφέλη της

Σχεδόν 1/5 του συνόλου των αποθεμάτων εις χείρας των κεντρικών τραπεζών, καθώς και αντίστοιχο ποσοστό των διασυνοριακών δανείων ή ομολόγων, είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το αντίστοιχο μερίδιο του δολαρίου είναι 60%.

Πόσο «μετράει» τώρα το ευρώ στη διεθνή σκακιέρα

Από: Athanase Papandropoulos | Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023

Όταν πριν 20 και πλέον χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινούσε και την πορεία της προς ενιαία οικονομική και νομισματική πολιτική, δεν ήταν λίγοι οι οικονομολόγοι που διερωτούνταν κατά πόσον το ευρώ θα πετύχαινε κάτι πρωτόγνωρο

« Η οικονομική κρίση, πέραν όλων των άλλων καταστροφικών διαστάσεων που έφερε η πολιτική των μνημονίων, κατέδειξε τα σαθρά θεμέλια ενός παραγωγικού μοντέλου που στηριζόταν στη μονοσήμαντη ανάπτυξη του τουρισμού, στη συρρίκνωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, στην απουσία ελέγχων και ρυθμιστικού πλαισίου σε σημαντικά πεδία όπως ο τραπεζικός δανεισμός. »

Απαιτούνται ρήξεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Από: EBR | Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023

Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στη βάση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, με οδηγό τις δημόσιες πολιτικές

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, η στροφή προς τον οικονομικό εθνικισμό και οι αυξανόμενες απαιτήσεις στη Δύση, και ιδίως στις ΗΠΑ, για την αποσύνδεση από την Κίνα, αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο οικονομικός εθνικισμός των ΗΠΑ θα πληρωθεί ακριβά

Από: EBR | Τρίτη, 11 Απριλίου 2023

Ζούμε σε έναν διχαστικό κόσμο. Αυτοί οι διχασμοί έχουν πολλές επιπτώσεις. Αλλά οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο

Παρά τη σημασία της για τις δεξιότητες του μέλλοντος, μόνο 1 στους 10 εργαζόμενους δηλώνει ότι ο καθημερινός του ρόλος περιλαμβάνει σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη.

Mόνο 1 στους 10 εργαζόμενους διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες AI

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023

Σοβαρό έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, ικανό να τινάξει στον αέρα την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, παρατηρείται διεθνώς σε τομείς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε πρώτη ζήτηση

Η εξάπλωση χρήσης καρτών επιταχύνθηκε μετά την περίοδο πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις μακροοικονομικές εξελίξεις, όσο και προσωρινές επιδράσεις από την ένταση των περιορισμών στις μετακινήσεις την περίοδο 2020-2022. Ενδεικτικά, ο αριθμός συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες εξαπλωνόταν κατά 26,4% ταχύτερα από τη δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο το 2022, έναντι 18% το 2019.

Άλμα των online πληρωμών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023

Την πλάτη στα μετρητά γυρίζουν συστηματικά οι Έλληνες την τελευταία επταετία, με την πανδημία να εντείνει τη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από το 2015

Και η Ιστορία έχει καταγράψει την αλησμόνητη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, Προέδρου τότε της ΕΚΤ, ο οποίος απέτρεψε την κρίση της Ευρωζώνης το 2012 δηλώνοντας με δύο λέξεις ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να το πετύχει. Και το πέτυχε δίνοντας ένα υπόδειγμα ηγεσίας το οποίον ακολούθησαν σήμερα επιτυχώς οι διάδοχοί του στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Μαθήματα ηγεσίας από Κεντρικούς Τραπεζίτες

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023

Ο Δυτικός Κόσμος έχει τη μεγάλη τύχη να διαθέτει πολύ ισχυρή Τραπεζική Ηγεσία!

Η εξασθένιση του δείκτη στην Ε.Ε. οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές, καθώς στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προσδοκίες διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σημαντική υποχώρηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάρτιο

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Μάρτιο τόσο σε σχέση με τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων βρίσκεται πολύ ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων.

Τρόφιμα: Νέες επενδύσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου ετοιμάζουν ξένα funds

Από: EBR | Τρίτη, 4 Απριλίου 2023

Επτά εξαγορές στις πρώτες 90 ημέρες του 2023 μετρούν οι κλάδοι των τροφίμων και των σουπερμάρκετ, την ώρα που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμη τέσσερα νέα deals βρίσκονται στα σκαριά

Πράγματι ο πληθωρισμός επανήλθε μετά από πολλές δεκαετίες, υποβοηθούμενος και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Και όντως, έχει εξελιχθεί σε «ευλογία» για τις χώρες με σημαντικό χρέος, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, που απολαμβάνει σταθερών μακροχρόνιων επιτοκίων με μικρές ανάγκες άμεσης αναχρηματοδότησης.

To επικίνδυνο «δώρο» του πληθωρισμού

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023

Ουδείς το φωνάζει, αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί ιδανική ίσως λύση για τη μείωση του πραγματικού χρέους, μιας σειράς δυτικών κρατών που βρίσκονται να έχουν απειλητικά υψηλά επίπεδα οφειλών σε σχέση με το ΑΕΠ τους

Το ποσό που δαπάνησε το Facebook για την ελληνική εταιρεία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα χρήματα κυμαίνονται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Facebook: Δημιουργεί κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Στην δημιουργία ενός innovation hub ή αλλιώς κέντρου καινοτομίας στην Πάτρα με 35 νέους επιστήμονες προς όφελος του τεχνολογικού κολοσσού Facebook, προχωράει η Meta

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής και των Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων / Μάρκετινγκ.

Λειψυδρία ταλέντων για 8 στις 10 εταιρείες Πληροφορικής

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Αντιμέτωπες με μια βραδυφλεγή βόμβα βρίσκονται οι εταιρείες Πληροφορικής -και- στην Ελλάδα, καθώς οι 8 στις 10 (το 81%) απαντούν ότι δεν βρίσκουν ταλέντα με τις κατάλληλες δεξιότητες

Στο πλαίσιο του Smart Readiness θα επιδοτείται η αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης των κτιρίων, προκειμένου να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, η εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και η εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια.

Στην τελική ευθεία η δράση Smart Readiness

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δράση Smart Readiness του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της οποίας επιδοτούνται περίπου 120.000 κτίρια, ώστε να μετατραπούν σε «έξυπνα»

 Η πρόβλεψη πτώχευσης επιχειρήσεων και τραπεζών είναι ένα θέμα αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τους επενδυτές/πιστωτές, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους ρυθμιστικούς φορείς.

Αίτια πτώχευσης τραπεζών: Εμπειρική προσέγγιση

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει την πρόβλεψη της πτώχευσης τραπεζών κατά τις τελευταίες δεκαετίες

Το έξυπνο χρήμα δηλαδή των μεγάλων οίκων (ο «μυστικισμός της υψηλής τραπεζικής» που λέει στην SLpress ο Makis Andronopoulos) ξέρει να παίζει με τον χρόνο και να συσσωρεύει το χρήμα εκείνο που εκρέει από τους μικρότερους, από τον φόβο και τον πανικό.Αυτό μέσα στον τραπεζικό αλχημιστικό κόσμο μοιάζει με κάτι σαν «ενδοτράπεζική χωροχρονική διαχείριση κινδύνου».

Η αέναη και επίμονη υπερσυσσώρευση

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

Το χρήμα ψάχνει πάλι έντονα καταφύγιο ασφαλείας όπως φυσικά σε κάθε περίοδο με ενδείξεις μεγάλης κρίσης

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Πωλείται… Πρόεδρος!

Από: EBR

Στις ΗΠΑ, είθισται, οι Αντιπρόεδροι να διαδέχονται τους απερχόμενους Προέδρους αν νικήσει στις εκλογές το Κόμμα τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για τους πρώτους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οικονομία

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): Οι πέντε πυλώνες για την επόμενη ημέρα του τουρισμού

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): Οι πέντε πυλώνες για την επόμενη ημέρα του τουρισμού

Την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα καταφέρει να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του κλάδου, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron