Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Μια πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο DRUID22 (το κορυφαίο παγκοσμίως συνέδριο για τα Οικονομικά της Καινοτομίας) διερεύνησε σε βάθος το πλήρες εύρος των γνωσιακών ικανοτήτων των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΒΤΠ) για την περίοδο 1995-2017.

Ισχυρή η γνωσιακή βάση της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών της χώρας

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Μία από τις πλέον γνωστές ταξινομήσεις κλάδων στη βιβλιογραφία των οικονομικών της καινοτομίας είναι η κατάταξη των μεταποιητικών κλάδων σε υψηλής εντάσεως τεχνολογίας (high-tech), μεσαίας (medium-tech) και χαμηλής (low-tech)

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι, για να βελτιώσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (40%), την υποστήριξη των κλάδων της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (37%), τη μείωση της φορολογίας (33%) και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (27%).

Ισχυρό επενδυτικό χαρτί της Ελλάδας οι ψηφιακές υποδομές

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Οι υποδομές μεταφορών και logistics, οι τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά της χώρας ως επενδυτικού προορισμού

«O πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς επεσήμανε ότι εκεί που πριν από 8 χρόνια το εξωτερικό ισοζύγιο του αγροτοβιομηχανικού τομέα ήταν κατά σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ αρνητικό, κατέληξε ήδη ελαφρά (κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ το 2020, κατά 320 εκατ. το 2021) θετικό.»

Πώς θα περάσει ο αγροδιατροφικός τομέας μέσα από το τριπλό κύμα κρίσεων

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Το 5ο AgriBusiness Forum ανέδειξε το εύρος των προκλήσεων και των δυνατοτήτων σε μια περίοδο εντεινόμενων ανησυχιών για επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η καινοτομία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον τομέα της αγροδιατροφής, μέσω πρωτοβουλιών όπως το Elevate Greece.

Χρίστος Δήμας: «Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας η σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την έρευνα»

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Μεταξύ των παρεμβάσεων στο συνέδριο AgriBusiness 5 ήταν και εκείνη του υφυπουργού, με έμφαση στις προοπτικές που δημιουργεί η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προστέθηκε σε προϋπάρχοντα προβλήματα προσφοράς που είχαν προκύψει από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην ομαλή λειτουργία της παραγωγής και των μεταφορών.

Επισιτιστική ασφάλεια και κόστος τροφίμων

Από: EBR | Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022

Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Η αμερικανική αγορά εργασίας είναι μια πραγματικά σφιχτή αγορά εργασίας σε μια οικονομία η οποία απορρόφησε τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικού χρήματος και τώρα αντιμετωπίζει την απόλυτη υπερθέρμανση.

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, χώρα με διψήφιο ποσοστό ανεργίας

«Ο στασιμοπληθωρισμός θεωρήθηκε ότι έμεινε στην ιστορία. Αλλά τώρα υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να επιστρέψει, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου».

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός και γιατί απασχολεί τις κεντρικές τράπεζες;

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Ο «στασιμοπληθωρισμός» είναι μια αρνητική έννοια που περιγράφει μια αρνητική κατάσταση - ο δυσάρεστος συνδυασμός οικονομικής στασιμότητας και πληθωρισμού

Πριν από μόλις ένα χρόνο η ισοτιμία του νομίσματος της Τουρκίας διαμορφωνόταν στις 8,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο, ενώ σήμερα ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 17,30 τουρκικές λίρες.

Τι κρύβει το ράλι των τουρκικών μετοχών

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Μια απροσδόκητη και εκ πρώτης όψεως ακατανόητη εξέλιξη καταγράφεται στην Τουρκία και τη σχολιάζουν έντονα τα γερμανικά ΜΜΕ

«Στον ψηφιακό κόσμο ένας δυσαρεστημένος πελάτης θα μοιραστεί την κακή εμπειρία του με πολύ περισσότερα άτομα απ’ ό,τι θα κάνει ένας ευχαριστημένος πελάτης».

Οι πελάτες αγοράζουν εμπειρίες, δευτερευόντως προϊόντα

Από: EBR | Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

Η εποχή που κάθε επιχείρηση μπορούσε να ισχυριστεί ότι το κλειδί για να κερδίζει τους πελάτες της ήταν μόνο η ποιότητα και η τιμή του προϊόντος αποτελεί μακρινό παρελθόν

«Η δέσμη των νέων μέτρων της Ε.Ε στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των γεωπολιτικών εξελίξεων σε τιμές ενέργειας και πληθωρισμό, στην δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά και στην ενίσχυση της δυνατότητας εφαρμογής πολιτικών για την οικολογική μετάβαση».

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε και οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Από: EBR | Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

Πέραν του δημοσιονομικού χαρακτήρα της, η φορολογία είναι σημαντικότατη και για την επίτευξη αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών στόχων

Είναι προφανές ότι η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ Ελλάδας και μέσου όρου της ΕΕ, αν συνεχιστεί, θα περιορίσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως συνέβη στη δεκαετία 2000 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αιτία που φθάσαμε στην οικονομική κρίση το 2010.

Αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική οικονομία

Από: EBR | Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022

Καθώς ο πληθωρισμός στην ΕΕ έφθασε στο 8,1%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με καθυστέρηση, σε σχέση με τη Αμερικανική, αποφάσισε με πρόσφατη ανακοίνωση να αυξήσει τα επιτόκιά της μέσα στο καλοκαίρι και να αφήσει ανοικτή την πιθανότητα για νέα αύξηση το φθινόπωρο με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό

 Το δημόσιο παγκόσμιο χρέος αναμένεται να φθάσει από τα 64 τρις του 2021, στα 71 τρις το 2022 όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι κοντά στα 90 τρις.

Δημόσιες δαπάνες και στασιμοπληθωρισμός

Από: EBR | Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022

Το συνολικό παγκόσμιο χρέος έφτασε τα $303 τρις μέχρι το τέλος του 2021

Μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναμένεται η δραστική και ταχεία απεξάρτηση της ευρωπαϊκής ιδίως οικονομίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και επομένως επιταχύνεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης της ήδη φιλόδοξης ατζέντας για την άμεση ενεργειακή μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Προσαρμογή, αντοχή, μετασχηματισμός και αισιοδοξία

Από: EBR | Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022

Η ευρωπαϊκή καθώς και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζουν τις συνεχόμενες (και ιδιαίτερα ισχυρές) αναταράξεις που επέφεραν οι απανωτές και απρόβλεπτες κρίσεις της πανδημίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και – δυστυχώς – της γεωπολιτικής αναταραχής των τελευταίων 3 μηνών

Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας είναι μεγάλες, εξίσου σημαντικές όμως είναι και οι ευκαιρίες για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στέκεται δίπλα στους ανέργους, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους και συνεργάζεται με τον κόσμο του επιχειρείν, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Δίπλα σε πολίτες και επιχειρήσεις η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

Από: EBR | Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Διανύουμε μια περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων, που δοκιμάζουν με δραματικό τρόπο την αντοχή των οικονομιών και των κοινωνιών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο

«Τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας έφερε η πανδημία του κορονωϊού που επανακαθόρισε τις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των εργαζομένων».

Τετραήμερη εργασία: Κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα

Από: EBR | Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Η ευελιξία στο ωράριο και κυρίως η επιλογή της ώρας έναρξης και λήξης της εργασίας αποτελούν πλέον ζητούμενο για εργαζομένους και εργοδότες, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα

Η οικονομική κρίση που επήλθε, παρά τους ικανοποιητικούς δείκτες σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζει να πλήττει τους προϋπολογισμούς των πολιτών και να δημιουργεί συνεχώς πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μη αντιστρέψιμες καταστάσεις.

«Δει καρτερείν… και θαρρείν…»

Από: EBR | Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Ο Ισοκράτης, στο κείμενό του με τίτλο «Κατά Σοφιστών», περιγράφοντας τον μύθο της επιστροφής των Ηρακλειδών, αναφέρει τη φράση «Δει καρτερείν επί τοις παρούσι και θαρρείν περί των μελλόντων», δηλαδή «Πρέπει να υπομένουμε τα παρόντα και να έχουμε κουράγιο για τα μέλλοντα»

Η ελληνική οικονομία λόγω της ισχνής παραγωγικής της βάσης και του υψηλού της χρέους ήταν πάντα ευάλωτη σε διεθνείς αναταράξεις και εξωγενή σοκ. Σήμερα αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι κίνδυνοι στο νέο διεθνές περιβάλλον και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Από: EBR | Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Τα δελτία θυέλλης διαδέχονται το ένα το άλλο σε καθημερινή βάση

«Το 2021, το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 13 % στα 718 δισ. ευρώ-Το 71% Ελλήνων θα είναι e-shoppers στα τέλη του 2022».

Στο 71% η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα στα τέλη του 2022

Από: EBR | Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Συστηματική στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζουν να κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα

Παρόλο που το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι συστημικό και παγκόσμιο, η Ελλάδα οφείλει να έχει πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των τιμών.

Αιτίες του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Από: EBR | Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Μία από τις βασικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ζούμε κυρίως στην χώρα μας, εν μέσω τόσο της πανδημίας, όσο και του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, είναι ο πληθωρισμός

Ένας ανοδικός κύκλος επιτοκίων παρέμβασης κρίνεται πλέον απαραίτητος, καθώς δύναται να περιορίσει το τμήμα των πληθωριστικών πιέσεων που οφείλεται στην αυξημένη ενεργό ζήτηση.

Η διαχείριση του κινδύνου του στασιμοπληθωρισμού

Από: EBR | Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης του πληθωρισμού με ισχυρή συνιστώσα του τελευταίου τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Οι πολλαπλές πραγµατικότητες του κόσµου και η δυτική στρατηγική

Από: EBR

Εις πείσµα όσων κατά καιρούς και ιδίως µετά την ιστορική ήττα του λεγόµενου υπαρκτού σοσιαλισµού διακήρυξαν το τέλος των ιδεολογιών, οι ιδεολογίες κυριαρχούν στον κόσµο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πούτιν: Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ θα «κάτσουν στα αυγά τους» και μετά την επιστράτευση – Η διαμάχη Γαλλίας και Γερμανίας

Πούτιν: Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ θα «κάτσουν στα αυγά τους» και μετά την επιστράτευση – Η διαμάχη Γαλλίας και Γερμανίας

Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στην απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να ενισχύσει τις δυνάμεις του στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας με τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε;

Οικονομία

Οι συνδέσεις 5G θα διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2027

Οι συνδέσεις 5G θα διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2027

Αλματώδης βαίνει πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών 5G, με τις συνδέσεις στα τέλη του 2ου τριμήνου του 2022 να ξεπερνούν, παγκοσμίως, τα 810 εκατ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron