Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Τα στοιχεία της Eurostat που συγκρίνουν την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν ζωγραφίζουν μια ρόδινη εικόνα.

Η εργασία στην «Ελλάδα 2.0»

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022

Η εργατική Πρωτομαγιά του 1886, χάρη στην οποία κατοχυρώθηκαν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και στον κόσμο, έχει δυστυχώς εκφυλιστεί εδώ και αρκετά χρόνια σε μια τελετουργία «απεργίας»

«Ο πληθωρισμός έχει γίνει ένας  ευκρινής και παρών κίνδυνος  για πολλές χώρες, ενώ ακόμη και πριν από τον πόλεμο ακολουθούσε την ανιούσα  λόγω των αυξανόμενων τιμών των εμπορευμάτων και των ανισορροπιών προσφοράς – ζήτησης».

Οι συνέπειες του πολέμου θα διαχυθούν μέσω των αγορών εμπορευμάτων και του εμπορίου

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν εξασθενήσει σημαντικά, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Βασικός λόγος για την τρέχουσα περίοδο στασιμοπληθωρισμού είναι μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών της συνολικής προσφοράς που έχουν περιορίσει την παραγωγή και έχουν αυξήσει το κόστος».

Η θύελλα του στασιμοπληθωρισμού

Από: EBR | Τρίτη, 3 Μαΐου 2022

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα επιφέρει ευρέως στασιμοπληθωριστικά αποτελέσματα

Συνολικά οι κατηγορίες φυτικών «γαλακτοκομικών» και «κρέατος» τζίραραν πέρυσι 40,5 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των πωλήσεων των συμβατικών προϊόντων των εν λόγω κατηγοριών, που πραγματοποιούν πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ μέσα από τις σάλες των σούπερ μάρκετ.

Τα παράδοξα της κατανάλωσης εν μέσω έκρηξης τιμών

Από: EBR | Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022

Ποια κατηγορία προϊόντων αναπτύσσεται με τριψήφιο ποσοστό, εν μέσω σημαντικής κάμψης της κατανάλωσης και γιατί. Ποια η διαφορά τιμής με τα συμβατικά τρόφιμα και τι δείχνουν έρευνες για τις προτιμήσεις του Έλληνα καταναλωτή

Η Ελλάδα για το 2020 παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της νέας δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Τράπεζες: Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας

Από: EBR | Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022

Τράπεζες: Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας

«Η Ελλάδα έχει έκθεση στις ρωσικές εισαγωγές για το ενεργειακό της μείγμα και η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να επιδράσει στη συμπεριφορά των καταναλωτών και των επενδύσεων στο βραχυπρόθεσμο διάστημα».

Ο πόλεμος δεν θα ανατρέψει την δυναμική της οικονομίας

Από: EBR | Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022

Η ελληνική οικονομία είχε εισέλθει στο 2022 με τους πρόδρομους δείκτες να σηματοδοτούν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης

Η ανάλυση δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι από εδώ και πέρα η νομισματική πολιτική.

Στασιμοπληθωρισμός: Πιο κοντά μας

Από: EBR | Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022

Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε θεαματικές αποφάσεις από τη Συνεδρίαση της ΕΚΤ της 14ης Απριλίου διότι, όπως έχουμε ξαναεπισημάνει, το ευρωπαϊκό (και το διεθνές) σύστημα βρίσκεται σε μια στάση αναμονής μέχρι περίπου τον Μάιο

«Ο κόσμος της εργασίας μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς, οι οποίοι αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων...».

Τα 5+1 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια

Στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Τι λέει η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Από: EBR | Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022

Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου

Η Viva Wallet αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο της JPMorgan να αναπτυχθεί σε νέες αγορές και κατηγορίες αλλά και να απαντήσει αξιόπιστα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις fintech εταιρείες που γιγαντώνονται συνεχώς.

Ανοίγει νέο κεφάλαιο με σύμμαχο την JPMorgan

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022

Ο αμερικανικός κολοσσός θα στηρίξει τα επενδυτικά πλάνα της ελληνικής εταιρείας και της ηγετικής της ομάδας ώστε να διεισδύσει σε νέες αγορές τα επόμενα χρόνια

Με βάση στοιχεία του UNWTO, οι τουριστικές αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά 73% μεταξύ 2019 και 2020 και κατά 72% μεταξύ 2019 και 2021.

Η κρίσιμη καμπή του ελληνικού τουρισμού

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022

Ο παγκόσμιος τουρισμός υπέστη ένα ανεπανάληπτο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού

Οι ευρωπαϊκές φωνές υπέρ μίας παύσης των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία προς της ευρωπαϊκή ήπειρο πληθαίνουν έχοντας ως βασική τους στόχευση την παύση του πολέμου.

Η συνεισφορά των εξαγωγών ενέργειας στον ρωσικό προϋπολογισμό

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022

Ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει επιδοθεί σε ένα πολιτικό-οικονομικό διάλογο για τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη διακοπή εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία

Η πιο πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή και η συναφής απώλεια βιοποικιλότητας «έχουν επηρεάσει την παραγωγικότητα όλων των τομέων της γεωργίας και της αλιείας, με αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης».

Για την ασφάλεια των επισιτιστικών συστημάτων, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στους αγρότες

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει τα συστήματα τροφίμων και την ευπάθειά τους στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας

Προγράμματα λογισμικού, ψηφιακές εφαρμογές (apps) και drones, εξελίσσονται σε βασικούς συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Οι ψηφιακές επενδύσεις του αγροτικού τομέα θα εκτιναχθούν στα $240 δισ. το 2050

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

Με ψηφιακούς όρους γράφεται το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα, ενός κλάδου, ο οποίος, επί του παρόντος, μετασχηματίζεται ψηφιακά με αργούς ρυθμούς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το δεύτερο ήμισυ του 2022, σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα τον μήνα αναμένεται να προστεθούν στον παγκόσμιο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων, αύξηση πολύ ταχύτερη από αυτή που εκτιμούσαν, πριν μερικά χρόνια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πετρελαϊκές βιομηχανίες.

Tα 20 εκατ. πρόκειται να ξεπεράσει ο παγκόσμιος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων

Από: EBR | Τρίτη, 12 Απριλίου 2022

Τα 20 εκατ. πρόκειται να φτάσουν, τον Ιούνιο, τα plug-in οχήματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BloombergNEF (BNEF), αριθμός που σηματοδοτεί σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 2016

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, πρωτίστως σε προϊόντα ενέργειας, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ-27 από τη Ρωσία.

Αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Από: EBR | Τρίτη, 12 Απριλίου 2022

Η επίδραση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Ο πόλεμος έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και προκαλεί οικονομική καταστροφή και στις δύο χώρες, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε οικονομίες της Ευρώπης και της ευρύτερες περιοχής της Κεντρικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ουκρανία: Κατά 45% θα συρρικνωθεί φέτος η οικονομία της λόγω του πολέμου

Από: EBR | Τρίτη, 12 Απριλίου 2022

Σχεδόν κατά το ήμισυ θα συρρικνωθεί φέτος η οικονομία της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, των καταστροφών και της ανθρώπινης τραγωδίας που έχει προκαλέσει

Η αποκοπή εξάρτησης από τις αγορές φαντάζει πλέον ως προϋπόθεση επιτυχίας για κάθε πιθανή σύρραξη μιας ανερχόμενης δύναμης με τη Δύση.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας

Από: EBR | Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022

Οι ηγέτες παλαιάς κοπής όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζουν την οικονομία σαν μια σημαντική αλλά εν πολλοίς δευτερεύουσα παράμετρο στο στρατηγικό παιχνίδι

Ήδη από το Μάιο του 2020, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση του χρηματοδοτικού εργαλείου SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) για την υποστήριξη των κυβερνήσεων των κρατών μελών ώστε να υιοθετήσουν μέτρα διατήρησης της απασχόλησης.

Μέτρα διατήρησης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Από: EBR | Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022

Η ΕΕ από πολύ νωρίς έλαβε μέτρα για την προστασία της απασχόλησης από την πανδημική κρίση

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πρωθύστερο στάδιο της ανάκαμψης και η ΕΚΤ θεωρεί τις πληθωριστικές πιέσεις προσωρινές, αναμένοντας αποκλιμάκωση εντός του έτους.

Οι αυξήσεις στα επιτόκια και η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας

Από: EBR | Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022

Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, των ελληνικών μη εξαιρουμένων, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις επιπτώσεις από την πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Η καγκεποποίηση της Ρωσίας και τι σημαίνει

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Εδώ και αρκετούς μήνες «περίεργες» ανακατατάξεις παρατηρούνται τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στη ρωσική γραφειοκρατία, με θολές για την ώρα συνέπειες στον στρατιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα….διαφθοράς

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στα κράτη μέλη στήριξη και καθοδήγηση δύο έτη μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οικονομία

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κόντρα στο κύμα της «μεγάλης παραίτησης»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron