Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

«Οι ορυκτές πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας είναι αναγκαίες σε πολλούς καίριους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Απεξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά

Από: EBR | Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

Tο 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Ο αυξανόμενος ρόλος των ορυκτών και των μετάλλων για ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα»

«Όσο η ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές είναι 7%-8% τον χρόνο, ο κόσμος δέχεται τις θυσίες διότι ελπίζει στο μέλλον. Οι ηγέτες μας όμως ξέρουν ή θα έπρεπε να ξέρουν ότι τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορεί να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σήμερα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε. »

Επικίνδυνες αυταπάτες για το κλίμα

Από: EBR | Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Πρόσφατα η Ε.Ε. πήρε μια νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βάζοντας στόχους σαφείς και πολύ αυστηρούς, σε μια προσπάθεια να παρακινηθούν και άλλες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση

Πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ολικής διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η πλήρης υποκατάστασή του θα είναι βραχυπρόθεσμα δύσκολη.

Φυσικό αέριο: Πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ στην Ευρώπη αν η Ρωσία διακόψει την παροχή;

Από: EBR | Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Πέντε μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πλέον οξύτατη ενεργειακή κρίση

Η Επιτροπή προτείνει ένα νέo νομοθετικό εργαλείο και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου, με σκοπό τη μείωση της χρήσης αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη.

Εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα

Από: EBR | Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

Η Επιτροπή προτείνει σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου προκειμένου να προετοιμαστεί η ΕΕ για περικοπές του εφοδιασμού

Η ενεργειακή φτώχεια προκύπτει ως αποτέλεσμα τριών κυρίως παραγόντων: χαμηλό εισόδημα, υψηλή δαπάνη για ενέργεια και χαμηλή ενεργειακή απόδοση κτιρίων.

Ενεργειακή Φτώχεια

Από: EBR | Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022

Το 2020, 36 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (8% του πληθυσμού της ΕΕ) αδυνατούσαν να ζεστάνουν το σπίτι τους το χειμώνα

Η κατανομή του κόστους σε εταιρείες και πολίτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους και η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων θα αποτρέψει τις κοινωνικές εντάσεις και θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Ενεργειακή φτώχεια: Η δικαιοσύνη ως μονόδρομος

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Όσο βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στον πλανήτη τόσο επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και να βρουν εναλλακτικές λύσεις αντί των ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Έκθεση: «Αμελητέα» η αύξηση των εκπομπών από την επιστροφή του άνθρακα

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Τα σχέδια τεσσάρων χωρών της ΕΕ να θέσουν σε εφεδρεία τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε περίπτωση σοβαρής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα έχουν αμελητέο μόνο αντίκτυπο στο κλίμα

Η Ευρώπη έχει τώρα την ευκαιρία να επιταχύνει τη δική της ενεργειακή μετάβαση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της και επιφέροντας ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες της.

Πώς η ενεργειακή απόδοση μπορεί να βοηθήσει να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο

Από: EBR | Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022

Στις αρχές Απριλίου, μια έκθεση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει να δράσουμε άμεσα

Από το Ταμείο Καινοτομίας θα εκταμιευθούν επιχορηγήσεις που θα συμβάλουν στην εισαγωγή πρωτοποριακών τεχνολογιών στην αγορά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, το υδρογόνο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υποδομές δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και την κατασκευή βασικών στοιχείων για την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταμείο Καινοτομίας: η ΕΕ επενδύει 1,8 δισ. ευρώ σε έργα καθαρής τεχνολογίας

Από: EBR | Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022

Η ΕΕ επενδύει σήμερα πάνω από 1,8 δισ. ευρώ σε 17 καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας μεγάλης κλίμακας με έναν τρίτο γύρο επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας

Ταυτόχρονα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2000 και είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία καθώς η μηχανοκίνηση και η ζήτηση για αυξημένη κινητικότητα αυξάνονται.

Η πράσινη και καθαρότερη κινητικότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Από: EBR | Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

Κανένα σενάριο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι δυνατό χωρίς επείγουσα δράση στον τομέα των μεταφορών

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει εντολή στους ειδικούς συνεργάτες της να προτείνουν σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση ελλείψεων αερίου μέσα στον χειμώνα.

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινή διαχείριση και η επιχείρηση «θερμοστάτης»

Από: EBR | Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Προ ημερών οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να διαχειριστεί από κοινού το κακό σενάριο

Οι αναλυτές του ενεργειακού κλάδου, παραβλέπουν το γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια μορφή οικονομικής μετάβασης.

Ενεργειακή Μετάβαση: Η θεωρία και η εμπειρία από την οικονομική μετάβαση

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Γιατί ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κλάδος ακολουθεί τη λάθος πορεία;

«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ πέραν της ενεργειακής ασφάλειας υπηρετεί και τη βασική σταθερά της ενεργειακής πολιτικής σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο υπέρ της μετάβασης σε μία οικονομία κλιματικής ουδετερότητας (net-zero)».

Εκσυγχρονισμός ΑΠΕ για ενεργειακή ασφάλεια

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Η γεωπολιτική αστάθεια και οι κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανάγουν σήμερα την ενεργειακή θωράκιση όχι μόνο σε παράγοντα οικονομικής ευημερίας, αλλά σε ζήτημα ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των κρατών

Η μείωση των προμηθειών, που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Ρωσία, μπορεί να προοιωνίζεται και νέες μειώσεις, τονίζει ο Μπιρόλ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις μειώσεις αυτές ως «μοχλό» για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

ΙΕΑ: Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί αμέσως για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου αυτό το χειμώνα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)

«Δεν παρέχουμε μόνο χρηματοδότηση για πράσινα έργα, αλλά ενσωματώνουμε αξιολογήσεις κλιματικών κινδύνων και προωθούμε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, ενθαρρύνοντας καινοτόμες προσεγγίσεις για την επίτευξη αλλαγών με διάρκεια.»

Πώς η EBRD προωθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της πανδημίας. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες κλιματικές προκλήσεις απαιτούν πιο αποφασιστική δράση για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος

«Στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο "Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών".»

Το μεταπτυχιακό του μέλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022

Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση (IPCC), τα λέει όλα

Στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση, το πρόγραμμα θα στηρίξει την απανθρακοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και στους παρακείμενους δήμους και τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στα νησιά Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Πολιτική συνοχής της ΕΕ: 1,63 δισ. ευρώ για μια δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Από: EBR | Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Χάρη στο πρώτο πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, η Ελλάδα θα κινητοποιήσει συνολική επένδυση ύψους 1,63 δισ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία

 Ο ΟΟΣΑ, σε πρόσφατη μελέτη, υπολογίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου το 2022 θα παραμείνουν αυξημένες κατά 35%, του φυσικού αερίου κατά 85% και των σιτηρών κατά 90% πάνω από τον μέσο όρο πριν από τον πόλεμο.

Το αύριο της κρίσης: η ακτινογραφία της αβεβαιότητας

Από: EBR | Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Ο φαύλος κύκλος έχει ξεκινήσει. Αντιδρώντας στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που μας έφεραν σε μια σταδιακή αποκατάσταση των ισορροπιών με αισιόδοξες προοπτικές

«Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του αργού θα ανατιμηθεί περαιτέρω καθώς τα πρώτα σημάδια ελλείψεων στην αγορά από την αποχώρηση των ρωσικών φορτίων αργού από τις Ευρωπαϊκές αγορές είναι ήδη εμφανή...».

Κερδίζει η Ρωσία στον Ενεργειακό Πόλεμο με την Δύση;

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022

Ό,τι ζημία πιθανώς θα έχει η Ρωσία από μειωμένους όγκους πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς, αναλυτές εκτιμούν ότι θα την αναπληρώσει από την αύξηση των τιμών

Ο Γενικός Γραμματέας περιγράφει πέντε κρίσιμες δράσεις που ο κόσμος πρέπει να θέσει τώρα σε προτεραιότητα για να μετασχηματίσει τα ενεργειακά μας συστήματα και να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πέντε τρόποι για να δοθεί ώθηση στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Από: EBR | Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022

Τέσσερις βασικοί δείκτες κλιματικής αλλαγής - οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η θερμότητα και η οξίνιση των ωκεανών - σημείωσαν νέα ρεκόρ το 2021

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Από: EBR

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλαδα και την Τουρκία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron