της Νατάσας Φραγκούλη
Μια ανησυχητική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες τους 2025, με τις επιθέσεις να αγγίζουν τα 1.925 περιστατικά ανά οργανισμό/ανά εβδομάδα, καταγράφοντας αύξηση 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024.
Σύμφωνα με την έκθεση της Check Point Software, η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πλέον δημοφιλών στόχων, δεν έμεινε αλώβητη: σημείωσε αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 1.292 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό.
Αναλύοντας τα δεδομένα του 1ου τριμήνου του 2025, οι τομείς - που πλήττονται περισσότερο από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο - είναι η εκπαίδευση, η κυβέρνηση και οι τηλεπικοινωνίες. Οι τομείς αυτοί είναι ευάλωτοι και στη χώρα μας, λόγω της δημόσιας φύσης τους και της εξάρτησης τους από ψηφιακές υποδομές.
Check Point: Η Ελλάδα στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος με 1.292 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό
Η εκπαίδευση, με 4.484 επιθέσεις ανά οργανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις επιθέσεις.
Ακολουθεί ο κυβερνητικός τομέας με 2.678 επιθέσεις και οι τηλεπικοινωνίες με 2.664. Η έντονη ψηφιοποίηση αυτών των τομέων καθιστά τα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους πολύτιμους στόχους για επιθέσεις.
“Η ραγδαία αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως, καθώς τα κυβερνοεγκλήματα γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένα. Η επιτυχία αυτών των επιθέσεων οφείλεται, κυρίως, στην αυξανόμενη εξάρτηση των οργανισμών από ψηφιακές υποδομές και την εξάπλωση του ψηφιακού κόσμου, που παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στους κυβερνοεγκληματίες”, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας.
*πρώτη δημοσίευση sepe.gr