Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

45 χρόνια μετά

Η 45η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας αποτελεί ορόσημο. Σηματοδοτεί το τέλος του ιστορικού κύκλου της Μεταπολίτευσης και τη μετάβαση στη νέα εποχή. Αφετηρία, η τριπλή εκλογική αναμέτρηση, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Κορυφαίες προσωπικότητες, εσωτερικού και εξωτερικού, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, πρέπει να επιστρατευθούν και να επεξεργασθούν ένα σχέδιο με 4+1 τομές που συγκροτούν την υπόσταση ενός σύγχρονου κράτους: Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό και πρωτίστως Πολιτικό Σύστημα.
Κορυφαίες προσωπικότητες, εσωτερικού και εξωτερικού, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, πρέπει να επιστρατευθούν και να επεξεργασθούν ένα σχέδιο με 4+1 τομές που συγκροτούν την υπόσταση ενός σύγχρονου κράτους: Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό και πρωτίστως Πολιτικό Σύστημα.

 

Του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου

Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η Μεταπολίτευση ξεκίνησε με την εθνική τραγωδία της Κύπρου, που οδήγησε στην πτώση της επτάχρονης δικτατορίας και την επιστροφή του Κων. Καραμανλή στην ηγεσία της χώρας, έπειτα από την ενδεκάχρονη αυτοεξορία του στο Παρίσι. Επιστροφή που ταυτίστηκε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η 24η Ιουλίου 1974 υπήρξε τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η αναίμακτη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως πολιτικό θαύμα. Η επίλυση του Πολιτειακού με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 και το Σύνταγμα του 1975 οδήγησαν στην Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας συνθήκες αδιατάρακτης δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια έλυσε το δίλημμα Δύση ή Ανατολή. Η Ελλάδα ανήκει οριστικά στη δυτικοευρωπαϊκή οικογένεια χωρών και λαών. Μέχρι τη χρεωκοπία 2009-2010 οι Έλληνες γνώρισαν τη μακροβιότερη περίοδο εθνικής ασφάλειας και ειρήνης, ευημερίας και κοινωνικής προόδου.

Ορισμένοι, υπό την επήρεια ιδεολογικών αγκυλώσεων του παρελθόντος, θεωρούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης ως αυτονόητη ιστορική εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι το ιστορικό αυτό επίτευγμα φέρει τη σφραγίδα του Κων. Καραμανλή.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ

Παράλληλα με τα επιτεύγματα αναπτύχθηκαν και παθογένειες που σταδιακά υπέσκαψαν το οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης. Κομματοκρατία, συνώνυμη της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της μετριοκρατίας, πελατειακές σχέσεις και κρατισμός, αποτελούν τις κύριες αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στη χρεωκοπία και τη δεκαετή πολυεπίπεδη κρίση. Η οικονομική χρεωκοπία ήταν νομοτελειακή συνέπεια της διάχυσης των παθογενειών στο πολιτικό και κοινωνικό σώμα. Αυτή έφερε στην επιφάνεια την πολιτική, πολιτισμική και ηθική κρίση. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Είτε γιατί τις υπηρετήσαμε, είτε γιατί τις ανεχθήκαμε και σιωπήσαμε. Πολιτικοί κατά κύριο λόγο, αλλά και πολίτες. Ο επιμερισμός των ευθυνών ανήκει πλέον στους ιστορικούς.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Στη δεκαετία της κρίσης δοκιμάστηκαν οι δύο κορυφαίες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, Δημοκρατία και ευρωπαϊκή ταυτότητα. Άντεξαν στις επιθέσεις του εθνικολαϊκισμού, της δημαγωγίας, του εμφυλιοπολεμικού διχασμού και του ανορθολογισμού, που σταθερά κατοικοεδρεύει σε σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου δεν αποτελεί απλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Είναι το αποτέλεσμα ευρύτερων διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία και οδήγησαν σε μια βαθμιαία ωρίμανσή της. Μόλις καταλάγιασε η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση, που προκάλεσε η χρεωκοπία, η κοινωνία συνειδητοποίησε το προφανές. Η κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι το αντίθετο, όπως δημαγωγούσε ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός, προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου σηματοδοτούν κυρίως την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών για επιστροφή στην κανονικότητα. Κανονικότητα που ταυτίζεται με τα αυτονόητα. Και αυτονόητα είναι ότι η χρεωκοπία δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια και λαϊκίστικα ματζούνια. Αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη προκύπτει από επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Και η ανεργία αντιμετωπίζεται με νέες θέσεις εργασίας κι όχι με επιδοματική αναδιανομή της φτώχειας. Κοινός παρανομαστής η πολιτική σταθερότητα. Στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, που αγνοεί τη συνεργασία και τη συναίνεση, η σταθερότητα διασφαλίζεται με αυτοδυναμία. Κι αυτή πρόσφεραν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας συνέβαλε η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απομυθοποίηση της «πρώτη φορά Αριστερά» αποκαλύπτοντας το πραγματικό της πρόσωπο. Μια ομάδα κομματικών επαγγελματιών, χωρίς διαχειριστική ικανότητα, επαγγελματική καταξίωση και κοινωνική αναγνώριση, με φτωχή παιδεία και αναχρονιστικές ιδεοληψίες, που ως μοναδικό στόχο είχε την κατάληψη και νομή της εξουσίας. Αριστεροί ιδεολόγοι με παιδεία, αρχές και αξίες ασφαλώς υπάρχουν.

Δεν κατοικοεδρεύουν όμως σε καμία κομματική εκδοχή της Αριστεράς. Πολλοί από αυτούς εμπιστεύθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως το ’74 τον Κων. Καραμανλή και το 1989-90 τον Κων. Μητσοτάκη, με πρώτο τον Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής. Η Ελλάδα από ουραγός των διεθνών εξελίξεων γίνεται πρωτοπόρος στην υπέρβαση του λαϊκισμού.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται προετοιμασμένος για την άσκηση εξουσίας. Από τους βερμπαλισμούς και τις μεγαλοστομίες περνάμε στον προγραμματισμό, τον πραγματισμό και τον ορθολογισμό. Κύριος στόχος η οικονομική, κοινωνική και αξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ιεράρχηση προτεραιοτήτων: οικονομία, δημόσια διοίκηση, ασφάλεια των πολιτών. Το νέο μοντέλο πολιτικού μάνατζμεντ απαντά στο κρίσιμο πρόβλημα συντονισμού και λειτουργικότητας της Κυβέρνησης. Ένας σύγχρονος μηχανισμός έρχεται να αντικαταστήσει τα «πρωινά τηλεφωνήματα» του Κων. Καραμανλή στους Υπουργούς του κα το «μπλοκάκι» του Κώστα Σημίτη. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με συνδυασμό πολιτικών ευρέος πολιτικού φάσματος και τεχνοκρατών, με επιστημονική επάρκεια και διαχειριστική ικανότητα προσφέρει τον απαραίτητο επαγγελματισμό, ως προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας. Κορυφαίο, κατά την άποψή μου, δείγμα αλλαγής νοοτροπίας ο απόλυτος σεβασμός του χρόνου. «Όταν λέμε 9 εννοούμε 9» και όχι η περιβόητη «ώρα ΠΑΣΟΚ», ο ορισμός του πολιτικού χαβαλέ.

«Θα γκρεμίσουμε όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης». Είναι η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι φανερό ότι προηγούνται τα μέτρα που απαιτούνται για την απενεργοποίηση των ναρκών, με τις οποίες έχει ναρκοθετήσει το δρόμο της νέας Κυβέρνησης η απελθούσα. Προηγούνται η άρση των συνεπειών του φορολογικού και ασφαλιστικού ζουρλομανδύα, καθώς και του πανεπιστημιακού ασύλου ανομίας και παραβατικότητας, που αποσυνθέτει τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

ΟΡΑΜΑ

Οι τομές που κιόλας πραγματοποιούνται, κι αυτές που θα επιχειρηθούν στο άμεσο μέλλον, όσο καλοδουλεμένες κι αν είναι, θα αποδώσουν και θα στεριώσουν, εφόσον ενταχθούν σε ένα μακρόπνοο πολιτικό όραμα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος, προς το συμφέρον όλων. Ένα όραμα που θα ενστερνισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Η συγκυρία προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μοναδική ευκαιρία. Το 2021 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στα διακόσια χρόνια οι Έλληνες γνώρισαν θριάμβους και ήττες, επιτυχίες και χρεωκοπίες. Διαχρονική αποτυχία, ένα σύγχρονο κράτος, αξιόπιστο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του εκάστοτε νικητή των εκλογών. Ένα ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ οφείλει να είναι η νέα μεγάλη ιδέα, ικανή να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους Έλληνες. Έτσι θα πραγματοποιηθεί επιτέλους το όραμα των Καποδίστρια, Τρικούπη, Βενιζέλου, Καραμανλή.

4+1 ΤΟΜΕΣ

Κορυφαίες προσωπικότητες, εσωτερικού και εξωτερικού, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, πρέπει να επιστρατευθούν και να επεξεργασθούν ένα σχέδιο με 4+1 τομές που συγκροτούν την υπόσταση ενός σύγχρονου κράτους: Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό και πρωτίστως Πολιτικό Σύστημα. Είναι αυτό που λειτούργησε ως θερμοκήπιο όπου άνθισαν όλες οι παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Είναι οι πέντε κρίσιμοι τομείς που πρέπει να τεθούν εκτός κομματικού ανταγωνισμού και να μακροημερεύσουν.

Το 2021 δεν πρέπει να είναι ευκαιρία για γιορτές και πανηγύρια. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να ξανασυστηθεί στους ξένους. Συστήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με τον πιο επιτυχημένο τρόπο. «Ξεσυστήθηκε» με τη χρεωκοπία και τη δεκαετή κρίση που την μετέβαλλαν σε παράδειγμα προς αποφυγήν. Η ιστορική επέτειος είναι η ευκαιρία για αναστοχασμό και αυτογνωσία. Και είναι αυτά που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο χρειαζόμαστε οι Έλληνες.-

*Αναδημοσίευση από Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H πλάνη των μεγάλων αριθμών

Από: EBR

Μόλις έπαιξε στα ΜΜΕ η είδηση ότι η Ελλάδα θα πάρει 32 δις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (750 δις) δέχθηκα τηλεφώνημα από φίλο που μου είπε ότι πρόκειται για πρωτοφανή ενίσχυση ύψους σχεδόν 17 % του ΑΕΠ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ανάκαμψη: μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ανάκαμψη: μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα παράσχει μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη μέλη

Οικονομία

Τι είναι η Κυκλική Οικονομία;

Τι είναι η Κυκλική Οικονομία;

Η κυκλική οικονομία είναι μια έννοια που υποστηρίζει ένα οικονομικό σύστημα με τη μορφή ενός βρόχου. Εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970 χάρη στους οικονομολόγους, αλλά αναπτύχθηκε κυρίως μετά το 2010

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron