Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οδηγός ευημερίας στον εργασιακό χώρο για την μετα-κορονοϊό εποχή

Η πανδημία έχει αυξήσει την ανάγκη εξασφάλισης ότι οι άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές δεξιότητες και πρόσβαση, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Μία από τις πιο άμεσες οικονομικές επιδράσεις του COVID-19 είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών που είχαν ήδη καταβάλει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες, όχι μόνο για ψηφιοποίηση, αλλά και μετάβαση σε ένα μοντέλο πλατφόρμας.
Μία από τις πιο άμεσες οικονομικές επιδράσεις του COVID-19 είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών που είχαν ήδη καταβάλει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες, όχι μόνο για ψηφιοποίηση, αλλά και μετάβαση σε ένα μοντέλο πλατφόρμας.

του Blair Sheppard*

Η πανδημία έχει αυξήσει την ανάγκη εξασφάλισης ότι οι άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές δεξιότητες και πρόσβαση, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. Ακόμα και όταν η Κίνα εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, η Αμερική εμφανίζει μεγάλο αριθμό ατόμων που υποβάλλουν αίτηση ανεργίας, ενώ το 57% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν πρόσφατα, εξέφρασαν ανησυχία για την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Οι τρέχουσες συνθήκες είναι θλιβερές - και πολλά μέρη του κόσμου δεν έχουν ακόμη ζήσει την πανδημία στην πραγματική της έκταση. Ωστόσο, θα αλλάξουν τα πράγματα, οπότε τι πρέπει να κάνουν τα άτομα για να βεβαιωθούν ότι θα επιστρέψουν πιο ισχυρά στην εργασία τους;

Ενίσχυση δεξιοτήτων

Πολλές από τις απαραίτητες δεξιότητες για να προσληφθεί κάποιος, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εποχή COVID-19, είναι ψηφιακές. Οι δεξιότητες αυτές θα ενισχύσουν (χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση) την ανθεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και την ικανότητα συνεργασίας. Σε περιοχές όπου η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ενεργή απειλή, οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν σε απόσταση με τους συναδέλφους. Οι διευθυντές και οι ηγέτες της ομάδας χρειάζονται τις δεξιότητες που απαιτούνται για να παρακινήσουν και να διαχειριστούν τις κατανεμημένες ομάδες. Όσοι αναζητούν εργασία ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την ψηφιοποίηση, σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή εργασία, με την οποία δεν είναι εξοικειωμένοι.

Οι τοπικές ανισότητες πιθανότατα να αυξηθούν, καθώς περιοχές που έχουν ήδη μείνει πίσω στην ψηφιακή εποχή αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες. Δύο σχετικά παραδείγματα είναι οι αγροτικές περιοχές, όπου λιγότερο ισχυρά υγειονομικά συστήματα θα οξύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και ορισμένες αστικές περιοχές, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετώπιζε δύσκολες εργασιακές συνθήκες, ακόμη και πριν από τον COVID-19.

Εάν η επιβίωση και η ευημερία μετά τον COVID-19 είναι οι στόχοι μας ως κοινωνία, από πού πρέπει να ξεκινήσουμε - και πώς πρέπει να σχεδιάσουμε τη μελλοντική μας πορεία;

1. Επιτάχυνση της μετάβασης στην πλατφόρμα

Μία από τις πιο άμεσες οικονομικές επιδράσεις του COVID-19 είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών που είχαν ήδη καταβάλει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες, όχι μόνο για ψηφιοποίηση, αλλά και μετάβαση σε ένα μοντέλο πλατφόρμας.

Μια επιχείρηση πλατφόρμας ακολουθεί μια στρατηγική όμοια με των τεχνολογικών γιγάντων. Οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει αυτές οι εταιρείες περιλαμβάνουν συστήματα τεχνολογιών, υπηρεσιών και προϊόντων που φέρνουν κοντά τους καταναλωτές και τους παραγωγούς, και μπορούν να επιταχύνουν και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία τρίτων, επεκτείνοντας την εμβέλειά τους.

Η συλλογική μας ικανότητα να λειτουργούμε επιτυχώς σε έναν βασισμένο σε πλατφόρμες κόσμο θα γίνει πολύ πιο σημαντική τώρα, καθότι τα γραμμικά μοντέλα- το πιο βασικό παράδειγμα της οποίας είναι η εργοστασιακή γραμμή παραγωγής- δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή ανθεκτικά ώστε να αντέχουν σε μεγάλες διαταραχές όπως του COVID-19. Τέτοιες διαταραχές θα γίνουν πολύ πιο συχνές κατά την επόμενη δεκαετία, οπότε δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί η σημαντικότητα της προετοιμασίας των επιχειρήσεών μας, των κυβερνήσεων και των θεσμικών οργάνων.

Δεν μπορούν όλοι οι κλάδοι να προσαρμοστούν εξ ολοκλήρου στο μοντέλο της πλατφόρμας, αλλά πολλές βιομηχανίες και εταιρείες που δεν έχουν αρχίσει να εξελίσσονται προς αυτή την κατεύθυνση θα αναγκαστούν να το κάνουν πολύ πιο σύντομα. Ως άτομο, εάν έχετε μια επιχείρηση θα πρέπει να αναζητήσετε ευκαιρίες υιοθέτησης ενός επιχειρηματικού μοντέλου πλατφόρμας ή να συνεργαστείτε με μια πλατφόρμα, ενώ θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μεταξύ σας ανταγωνισμό. Και όλοι μας - είτε ιδιοκτήτες είτε υπάλληλοι - πρέπει να εξετάσουμε τις πλατφόρμες, ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή, τη δουλειά και το μέλλον μας.

2. Μετάβαση στη ψηφιακή / εικονική εργασία

Η ανάγκη να ασχοληθούμε τώρα, πλήρως, με τον ψηφιακό χώρο, ωθεί τους ανθρώπους διαφόρων επιχειρηματικών τομέων να αποκτήσουν όχι μόνο ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και να βελτιώσουν δεξιότητες όπως η συνεργασία, η δημιουργική επίλυση προβλημάτων και η δεκτικότητα σε νέες ιδέες. Οι διευθυντές και οι αρχηγοί ομάδων, για παράδειγμα, πρέπει να μάθουν πώς να παρακινούν και να επικοινωνούν με τις ομάδες από απόσταση.

Στην εργασία, θα γίνονται- όλα όσα μπορούν- διαδικτυακά, ενώ οι δραστηριότητες που δεν μπορούμε να κάνουμε από απόσταση θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν με κάποιο τρόπο.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα σχετικά με το πόσο ενισχυμένες είναι οι υπάρχουσες εταιρίες πλατφόρμας, ώστε να επιβιώσουν από τον COVID-19, αλλά και ώστε να ευημερήσουν στη συνέχεια. Σε ένα οικοσύστημα, τα άτομα βασίζονται ο ένας στον άλλον συλλογικά, ενώ η εικονική διάσταση προσθέτει σημαντική ευελιξία, οπότε η αδυναμία ορισμένων τμημάτων δεν θα πλήξει απαραίτητα όλη την επιχείρηση.

3. Αξιολόγηση των δεξιοτήτων και εξέλιξη, όπου κρίνεται απαραίτητο

Για όσους κερδίζουν χρόνο μέσα στην ημέρα, επειδή τώρα εργάζονται εξ αποστάσεως και δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούνται, υπάρχει η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους προς απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Εάν έχετε χάσει τη δουλειά σας λόγω του COVID-19, σας δίνεται η ευκαιρία να τελειοποιήσετε τις δεξιότητές σας και να αυξήσετε την απασχολησιμότητά σας.

Βέβαια, πολλοί πρέπει τώρα να περνούν χρόνο φροντίζοντας τα παιδιά που δεν είναι στο σχολείο, είτε άλλα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν στις αλλαγές των ρυθμών της καθημερινότητας, σε έναν κόσμο όπου η εργασία και η προσωπική ζωή συμβαίνουν σε έναν χώρο, μπορούν και πρέπει να βρουν χρόνο για να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους - ψηφιακές και άλλες - σε νέες συνθήκες ρουτίνας.

Δεν θα γνωρίζετε ποιες δεξιότητες πρέπει να βελτιώσετε μέχρι να αξιολογήσετε τις τρέχουσες γνώσεις σας, επομένως είναι λογικό να ξεκινήσετε με μια εξέταση. Για παράδειγμα, η νέα δωρεάν εφαρμογή «PwC’s free Digital Fitness» επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αξιολογεί τις δεξιότητές του, αλλά και να ενισχύει τη γνώση σε θέματα που βοηθούν στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και στάσης.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε νέες δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εργασία από απόσταση. Κατά τις εβδομάδες της καραντίνας είναι πολύ πιθανό να έπρεπε να αξιοποιήσετε διαφορετικές δεξιότητες στην εργασία σας: διαχείριση του χρόνου ώστε να κάνετε τη δουλειά σας και να φροντίζετε τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα μαζί σας. Πιθανότατα να έχουν δοκιμαστεί τα όρια της υπομονής σας- την οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε μελλοντικά.

4. Σχέδια για το μέλλον

Ο προγραμματισμός για το μέλλον σε αβέβαιους καιρούς είναι τουλάχιστον δύσκολος, αλλά μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα βάσει προσωπικών σεναρίων, όπως πράττουν και οι επιχειρήσεις για να καθορίζουν τη στρατηγική τους. Το κλειδί είναι να αρχίσετε να σκεφτόσαστε πού θα υπάρχει ζήτηση για εργασία και πώς να προετοιμαστείτε καλύτερα για αυτούς τους χώρους, ενώ συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορούμε να έχουμε βέβαιες απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. Το είδος εργασίας που μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτικό, σε διαφορετικά σενάρια για το μέλλον, είναι μια πολύ καλή αρχή.

Και, σε τέτοιες συνθήκες, είναι πάντα καλό να βασίζεστε σε δοκιμασμένες τακτικές, αντί να προσπαθείτε να κάνετε προβλέψεις. Για παράδειγμα, ορισμένα μέρη του κόσμου με γηράσκοντα πληθυσμό- όπως στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία - μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά σε σχέση με άλλους πληθυσμούς του κόσμου, όπου υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση, αφού πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Επομένως, έχει λογική να εξοικειωθείτε με διαφορετικές τακτικές, και με τρόπους ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

*Παγκόσμιος Ηγέτης, Στρατηγική και Ηγεσία, PwC
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ο Στέφανος Μάνος διαφωνεί με την πρόταση Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Από: EBR

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν χθες τις νέες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Τι προβλέπει σχετική μελέτη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron