Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

ΟΟΣΑ: Ύφεση 8% της ελληνικής οικονομίας το 2020 - Θα φτάσει στο 9,8% με δεύτερο κύμα πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέποντας δύο σενάρια εξέλιξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέποντας δύο σενάρια εξέλιξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο πλήγμα από την επιδημία.

Και το δεύτερο εκτιμά την πορεία της οικονομίας στην περίπτωση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο (μονό κύμα πανδημίας) η ύφεση του 2020 θα φτάσει το -8% ενώ το 2021 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα τρέξει με 4,5%.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, (δεύτερο κύμα πανδημίας) το 2020 θα κλείσει με ακόμη βαθύτερη ύφεση (της τάξεως του -9.8%) με την ανάκαμψη να επιστρέφει το 2021, και αυτή ασθενέστερη (2,3%)

Στα κύρια ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ σημειώνονται:

- Η ποιότητα των δημοσίων δαπανών παραμένει χαμηλή και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί.

- Η αποτελεσματικότητα και οι δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης έχουν αμφότερες βελτιωθεί αλλά παραμένουν αδυναμίες σε πολλές περιοχές που υπονομεύουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, επιφέροντας κόστη σε πολίτες και εταιρίες.

- Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί αλλά είναι ακόμη υψηλά σε διαχρονικά και διεθνή επίπεδα, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε δανεισμό.

- Οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010 - 2016 βελτίωσαν σημαντικά την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά οι συνταξιοδοτικές δαπάνες παραμένουν υψηλές.

- Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων έχουν σημειώσει πρόοδο σε αρκετούς τομείς. Τα διοικητικά εμπόδια για τις start - up επιχειρήσεις παραμένουν ανάμεσα στα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε κάποια επαγγέλματα παραμένουν επίσης κανονιστικοί περιορισμοί.

- Το δικαστικό σύστημα είναι αργό και υπερφορτωμένο με σωρεία υποθέσεων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν μικρή διείσδυση και οι δείκτες απονομής δικαιοσύνης καθυστερούν. Εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών υποχρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εμπιστοσύνης προς αυτές

- Οι υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές πνίγουν την απασχόληση πλήττοντας κυρίως τους χαμηλού εισοδήματος εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους. Τέλος σημειώνει ότι η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλή με τους εργοδότες να μη βρίσκουν συχνά εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η άλλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης

Από: EBR

Πολλά έχουν ήδη γραφεί για τη σημασία της ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο και για την πρωτοφανούς ύψους πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου κατέληξε σε μια συμφωνία για την ΚΓΠ, που ψηφίστηκε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων

Οικονομία

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Ο Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, απαντά στις ερωτήσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, πως αποφεύγονται οι εξώσεις, το ρόλο των τραπεζών, τι γίνεται με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις ευπαθείς ομάδες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron