Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

ΟΟΣΑ: Ύφεση 8% της ελληνικής οικονομίας το 2020 - Θα φτάσει στο 9,8% με δεύτερο κύμα πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέποντας δύο σενάρια εξέλιξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέποντας δύο σενάρια εξέλιξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο πλήγμα από την επιδημία.

Και το δεύτερο εκτιμά την πορεία της οικονομίας στην περίπτωση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο (μονό κύμα πανδημίας) η ύφεση του 2020 θα φτάσει το -8% ενώ το 2021 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα τρέξει με 4,5%.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, (δεύτερο κύμα πανδημίας) το 2020 θα κλείσει με ακόμη βαθύτερη ύφεση (της τάξεως του -9.8%) με την ανάκαμψη να επιστρέφει το 2021, και αυτή ασθενέστερη (2,3%)

Στα κύρια ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ σημειώνονται:

- Η ποιότητα των δημοσίων δαπανών παραμένει χαμηλή και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί.

- Η αποτελεσματικότητα και οι δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης έχουν αμφότερες βελτιωθεί αλλά παραμένουν αδυναμίες σε πολλές περιοχές που υπονομεύουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, επιφέροντας κόστη σε πολίτες και εταιρίες.

- Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί αλλά είναι ακόμη υψηλά σε διαχρονικά και διεθνή επίπεδα, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε δανεισμό.

- Οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010 - 2016 βελτίωσαν σημαντικά την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά οι συνταξιοδοτικές δαπάνες παραμένουν υψηλές.

- Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων έχουν σημειώσει πρόοδο σε αρκετούς τομείς. Τα διοικητικά εμπόδια για τις start - up επιχειρήσεις παραμένουν ανάμεσα στα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε κάποια επαγγέλματα παραμένουν επίσης κανονιστικοί περιορισμοί.

- Το δικαστικό σύστημα είναι αργό και υπερφορτωμένο με σωρεία υποθέσεων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν μικρή διείσδυση και οι δείκτες απονομής δικαιοσύνης καθυστερούν. Εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών υποχρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εμπιστοσύνης προς αυτές

- Οι υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές πνίγουν την απασχόληση πλήττοντας κυρίως τους χαμηλού εισοδήματος εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους. Τέλος σημειώνει ότι η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλή με τους εργοδότες να μη βρίσκουν συχνά εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Διαφθορά α λα ελληνικά;

Από: EBR

Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό σε κάθε κοινωνία, σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ για συλλογική ανάληψη χρέους «συνιστά μια αλλαγή παραδείγματος» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα

Οικονομία

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron