Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Σπίτι ή γραφείο; Έρευνα δείχνει τις απόψεις σχετικά με την εργασία στην μετά covid-19 εποχή

Πολλοί προέβλεπαν ότι η πανδημία της COVID-19 θα άλλαζε μόνιμα τον κόσμο της εργασίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

«Έρευνα της Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 12.500 εργαζομένων σε 29 χώρες διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία επιθυμεί η ευέλικτη εργασία να γίνει ο κανόνας.»
«Έρευνα της Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 12.500 εργαζομένων σε 29 χώρες διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία επιθυμεί η ευέλικτη εργασία να γίνει ο κανόνας.»

του Douglas Broom*

Πολλοί προέβλεπαν ότι η πανδημία της COVID-19 θα άλλαζε μόνιμα τον κόσμο της εργασίας. Σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έρευνα, αυτό πράγματι συνέβη, με την πλειοψηφία των ανθρώπων από όλον τον κόσμο να υποστηρίζει ότι προτιμά να συνεχιστεί η εργασία από το σπίτι.

Έρευνα της Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 12.500 εργαζομένων σε 29 χώρες διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία επιθυμεί η ευέλικτη εργασία να γίνει ο κανόνας. Και σχεδόν το 1/3 (30%) των εργαζομένων δήλωσε ότι θα αναζητούσε άλλη θέση εργασίας εάν ήταν υποχρεωτική η επιστροφή στο γραφείο υπό το καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Η έρευνα αμφισβητεί επίσης ορισμένες δυσοίωνες προβλέψεις που αφορούν τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας. Ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τους συναδέλφους τους, θα είναι λιγότερο παραγωγικοί και ότι θα οδηγηθούν σε εξάντληση - αλλά η έρευνα συμπεραίνει πως η μειοψηφία συμμερίζεται τις απόψεις αυτές.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τους έχουν λείψει οι συνάδελφοί τους, το 64% δήλωσε ότι ήταν πιο παραγωγικό με ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας και μόνο το 1/3 παραπονέθηκε για εξάντληση. Μόνο ένας στους τρεις δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι δεν ήταν προσηλωμένος στην εργασία του καθώς εργάζονταν εξ αποστάσεως.

 

 

 

Ωστόσο, η πλειοψηφία (66%) δήλωσε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα περισσότερο ευέλικτης εργασίας στο μέλλον. Η υποστήριξη της άποψης για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία ήταν πιο ισχυρή από τις γυναίκες, τους γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας, τους ενήλικες κάτω των 35 ετών και από εκείνος με υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης και εισοδήματος.

Το ποσοστό που απαιτεί περισσότερο ευέλικτη εργασία ήταν περίπου παρόμοιο μεταξύ ατόμων με παιδιά κάτω των 17 ετών (68%) και εκείνων χωρίς παιδιά (63%). Ωστόσο, δεν εξέφρασαν όλοι την επιθυμία να εργάζονται μονίμως από το σπίτι.

 

 

 

Στo γραφείο από τις εννέα έως τις πέντε;

Το 1/4 των ανθρώπων παγκοσμίως θέλει να εργάζεται από το γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα μετά το πέρας της πανδημίας, άποψη που υποστηρίζεται περισσότερο από το Μεξικό (40%). Πάνω από το 1/3 των ανθρώπων στην Νότια Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, το Περού, την Ινδία και τις ΗΠΑ θέλει επίσης να επιστρέψει στο γραφείο για πενθήμερη εργασία.

Μεταξύ εκείνων που προτιμούν την ευέλικτη εργασία, οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται από το σπίτι κατά μέσο όρο 2,5 ημέρες την εβδομάδα. Οι άνθρωποι στην Κίνα, το Βέλγιο και τη Γαλλία εμφανίζουν μικρότερο μέσο όρο, καθώς προτιμούν μόλις 1,9 ημέρα την εβδομάδα να εργάζονται από το σπίτι, ενώ οι άνθρωποι στην Ινδία εμφανίζουν μεγαλύτερο μέσο όρο, επιθυμώντας 3,4 ημέρες να εργάζονται εξ αποστάσεως.

 

 

 

Στην έρευνα τονίζεται ότι η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία οφείλεται στην COVID-19. Πριν από την πανδημία, το 53% δήλωσε ότι εργάζονταν συνήθως ή καθημερινά από το γραφείο. Στο διάστημα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2021, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 39%.

Ο βαθμός που οι άνθρωποι εργάζονται κυρίως ή εξ ολοκλήρου από το σπίτι ποικίλλει από χώρα σε χώρα- βάσει τουλάχιστον των μισών ατόμων που ερωτήθηκαν στην Νότια Αμερική, την Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Νότια Αφρική (το 21% στη Ρωσία και μόλις το 15% στην Κίνα).

Πριν από την πανδημία κάτω από το 1/4 (24%) των ανθρώπων παγκοσμίως εργάζεται κυρίως από το σπίτι. Σήμερα το ποσοστό αυτό φθάνει σχεδόν τα 2/5 (39%) - με ένα επιπλέον 22% να εργάζεται εκτός σπιτιού, αλλά όχι σε γραφείο. Τα 3/4 (76%) των εργαζομένων που δουλεύουν τώρα από το σπίτι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην COVID- 19.

 

 

 

Αν και η πλειοψηφία επιθυμεί να διατηρήσει την εργασιακή ευελιξία που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο να επιστρέψουν τελικά στο γραφείο. Πάνω από το 1/4 (27%) των ανθρώπων πιστεύει ότι θα επιστρέψει στο γραφείο περίπου σε έξι μήνες, ενώ ένα επιπλέον 24% σε έναν χρόνο.

Σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως στη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία αναμένουν να επιστρέψουν στο γραφείο μέσα σε έξι μήνες.

Παρόλα αυτά, το 1/3 (ή και περισσότερο) των εργαζομένων στην Αυστραλία, την Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πιστεύει ότι η εργασία θα επιστρέψει όπως ήταν πριν από την πανδημία - μια άποψη που συμμερίζεται σχεδόν το 1/5 (18%) του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

*Συγγραφέας, Επιμελητής Περιεχομένου
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βελτίωση εκ των έσω- Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Από: EBR

"Αυτό που μου δίνει κουράγιο πάνω απ’ όλα είναι η αναντίρρητη ικανότητα του ανθρώπου να ανυψώνει με συνειδητή προσπάθεια τη ζωή του"

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron