Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Χάσμα μεταξύ των Φύλων: Πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια οικονομική ανάκαμψη βασισμένη στην ισότητα

Η πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των φύλων έχει ανακοπεί, ενώ μάλιστα έχει οπισθοχωρήσει κατά την πανδημία του COVID-19

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021

«Οι γυναίκες έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος της ύφεσης, κυρίως επειδή εργάζονται σε τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο- όπως το λιανικό εμπόριο και ο ξενοδοχειακός κλάδος.»
«Οι γυναίκες έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος της ύφεσης, κυρίως επειδή εργάζονται σε τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο- όπως το λιανικό εμπόριο και ο ξενοδοχειακός κλάδος.»

της Kate Whiting*

Η πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των φύλων έχει ανακοπεί, ενώ μάλιστα έχει οπισθοχωρήσει κατά την πανδημία του COVID-19.

Οι γυναίκες έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος της ύφεσης, κυρίως επειδή εργάζονται σε τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο- όπως το λιανικό εμπόριο και ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Θα χρειαστούν περισσότερα από 135 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων παγκοσμίως, ενώ υπολογίζονται περισσότερα από 99 χρόνια μετρώντας από το 2020- σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το έμφυλο χάσμα.

Πώς μπορούν λοιπόν οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και η κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτές εις βάρος των γυναικών και να οικοδομήσουν μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς;

Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Γυναίκες όπως η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, έχουν ήδη αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του COVID-19, με τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων που μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι απαιτούμενες αλλαγές θα βοηθήσουν τις γυναίκες- σύμφωνα με την Amina Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα στα Ηνωμένα Έθνη.

Θέματα όπως το κλίμα, η ενέργεια και η συνδεσιμότητα έχουν σημασία για τις γυναίκες, ενώ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στα ζητήματα αυτά.

«Οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν τον κόσμο», έχοντας τώρα μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υπηρεσίες- διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ένταξη και την ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διασφάλιση της ισότιμης ηγεσίας και συμμετοχής των γυναικών, και η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο χώρο της λήψης αποφάσεων, επιφέρει καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα. Οι νέες γυναίκες ηγέτιδες έχουν αποφασιστικότητα και δίνουν ελπίδα.

Πρέπει να συμβούν, όμως, περισσότερα σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας καλύτερα τους εγχώριους πόρους προκειμένου «να γίνουν αλλαγές και να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς»- κατά την Mohammed.

Σε ορισμένες περιοχές, πιθανότατα θα μπορούσαν να έχουν γίνει σημαντικά άλματα, πρόσθεσε. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη επένδυση στη συνδεσιμότητα όταν λήφθηκαν τα μέτρα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Πολιτικές αλλαγές και αξιοποίηση της αγοραστικής δύναμης

Η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας έπληξε τις γυναίκες περισσότερο από ό, τι η οικονομική κρίση του 2009 επηρέασε τους άνδρες εργαζόμενους- σύμφωνα με την Anne Richards, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fidelity International.

«Εάν χάσετε τη δουλειά σας σε περίοδο ύφεσης, είναι πιο δύσκολο να πατήσετε και πάλι στα πόδια σας. Η πανδημία θα επηρεάζει τις γυναίκες για πολλά χρόνια ακόμα, οπότε πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά πώς να περιορίσουμε αυτές τις επιπτώσεις, ώστε να μην επηρεαστούν και οι επόμενες γενιές.»

Η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη- σύμφωνα με τον Alan Jop, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Unilever. Οι γυναίκες έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, αντιπροσωπεύοντας το 75% των εσόδων από τις πωλήσεις των προϊόντων της Unilever.

Η εταιρία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για ποικιλομορφία και ένταξη των γυναικών σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας της. Ακολουθούν κάποια σημεία – κλειδιά που φαίνεται να λειτούργησαν για την εταιρία:

1. Η ποικιλομορφία καθίσταται στρατηγική προτεραιότητα από την κορυφή της ηγεσίας της εταιρίας.

2. Καθορισμός στόχων και ανάληψη ευθύνης από τους ηγέτες.

3. Πολιτικές που βασίζονται στην ιδέα ότι υπάρχουν «πολλοί διαφορετικοί τρόποι εργασίας και δεν χρειάζεται να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο 100 ετών».

4. Ανάδειξη των υποσυνείδητων προκαταλήψεων στις θέσεις εργασίας για χρόνια.

«Τα μεγάλα λόγια από την ηγεσία δεν προσφέρουν κάτι. Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάζουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε σε αλλαγές πολιτικής και διαχείρισης.»

Υποστήριξη των γυναικείων επιχειρήσεων

Τα στοιχεία για την ανεργία για το τελευταίο τρίμηνο στη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η ανεργία μεταξύ των γυναικών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% (για τον πληθυσμό που μπορεί να εργαστεί, αλλά δεν αναζητά εργασία)- σύμφωνα με την Busi Mabuza, Πρόεδρο της Εταιρίας Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (IDC).

«Είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο». Πολλές γυναίκες έχουν επιχειρήσεις, αλλά κάποιες γυναίκες επιχειρηματίες έπρεπε να κάνουν ένα βήμα πίσω, με τον φόβο να επιστρέψουν στην αγορά.

Τα οικονομικά πακέτα θα βοηθήσουν, αλλά η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας των αναταραχών στην Νότια Αφρική.

Υπήρξε κάποια αλλαγή στη διανομή των εμβολίων, έπειτα από συμφωνίες επιχειρήσεων με την κυβέρνηση, και αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει και στο θέμα της ισότητας.

«Οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι, αφού μπορούν να μετρηθούν σε νούμερα.» Σήμερα, το 40% των δημόσιων συμβάσεων πρέπει να αφορά γυναικείες επιχειρήσεις από τις οποίες η αγορά μπορεί να επωφεληθεί.

Η Unilever ξοδεύει ένα ποσοστό του προϋπολογισμού της σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες, δήλωσε ο Jope.

«Μπορούμε να επηρεάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες μέσω της αλυσίδας αξίας μας, όπως το πρόγραμμα Shakti που βοηθά τις γυναίκες σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας».

Συστήματα έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τα τρόφιμα

Το COP26 και οι δράσεις για την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μάς δίδαξαν τη δύναμη της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο, σύμφωνα με την Richards.

Η ισχύς των διαφορετικών δυνάμεων κάτω από κοινά πλαίσια και η μεταξύ τους συνεργασία έδειξε ότι μπορούν πράγματι να γίνουν αλλαγές. Εφόσον μπορούμε να καταφέρουμε τόσα από κοινού για το οικοσύστημά μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των φύλων.

Καθώς πλησιάζουν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η Σύνοδος Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων τον Σεπτέμβριο, η Mohammed είπε ότι χρειαζόμαστε μια λύση για τον COVID που θα είναι πιο δίκαιη και δεν θα επιβαρύνει τις γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο στα συστήματα τροφίμων και οι επενδυτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλες. Καθώς επαναπροσδιορίζουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και των αξιών μας, ας σκεφτούμε πώς να τις κάνουμε πιο ανθεκτικές, γιατί διαφορετικά θα προκύψουν άλλα επίσης σοβαρά προβλήματα.

*Συγγραφέας, Επιμελήτρια Περιεχομένου
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βελτίωση εκ των έσω- Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Από: EBR

"Αυτό που μου δίνει κουράγιο πάνω απ’ όλα είναι η αναντίρρητη ικανότητα του ανθρώπου να ανυψώνει με συνειδητή προσπάθεια τη ζωή του"

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron