Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Οι ρίζες του προβλήματος

Απορώ με την απορία και τους απορούντες. Μετά από τόσες δεκαετίες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και στην ερώτηση ποιος φταίει για τη βία στα πανεπιστήμια η απάντηση έχει δοθεί

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

«Κατά τη γνώμη μου η σημερινή κυβέρνηση φοβάται. Ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζονται. Ασκεί την παραδοσιακή ελληνική πολιτική δημαγωγία».
«Κατά τη γνώμη μου η σημερινή κυβέρνηση φοβάται. Ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζονται. Ασκεί την παραδοσιακή ελληνική πολιτική δημαγωγία».

του Ανδρέα Λοβέρδου*

Απορώ με την απορία και τους απορούντες. Μετά από τόσες δεκαετίες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και στην ερώτηση ποιος φταίει για τη βία στα πανεπιστήμια η απάντηση έχει δοθεί: η ατολμία ή η ιδεοληψία των πανεπιστημιακών αρχών, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, η ατολμία των περισσότερων κυβερνήσεων ή και η ιδεοληψία ορισμένων από αυτές, καθώς και η απουσία νομοθετικού οπλοστασίου σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση όσων συλλαμβάνονται (πόσο εύκολα ξεχάστηκε ο εξευτελισμός του πρύτανη της λεγομένης ΑΣΟΕΕ, όταν ναι μεν επικηρύχθηκαν οι δράστες, ναι μεν συνελήφθησαν, αλλά έως εκεί). Συν τον φόβο που κυριεύει τους περισσότερους που αναλαμβάνουν πολιτικά ή πανεπιστημιακά αξιώματα μήπως και συμβεί κάτι ανεπιθύμητο κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης νόμιμης αντιμετώπισης της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Με εκείνο και με το άλλο φθάσαμε στο 2022 και το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια φιγουράρει στα πρώτα θέματα της πολιτικής ημερήσιας διάταξης και ενίοτε εκτοπίζει ακόμη και γιγαντιαία προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας. Για την υποκρισία κομμάτων και πολιτικών δεν χρειάζεται να πω τίποτε. Τα είπε όλα με τρόπο απολύτως ευθύ και σοβαρό ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ι. Γρυσπολάκης στα «ΝΕΑ» της 12ης Ιανουαρίου. Αξιοποιώ τον χώρο που μου δίνει σήμερα η εφημερίδα για να μεταφέρω μια σχετική εμπειρία που έζησα ως υπουργός Παιδείας το 2014.

Επί πρυτανείας Θεοδώρου Φορτσάκη έγινε κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μέρες περνούσαν και για λόγους διοίκησης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, αλλά και για λόγους πολιτικά και ακαδημαϊκά συμβολικούς, η κατάσταση αυτή δεν έπρεπε να συνεχιστεί. Τότε ίσχυε ο νόμος ΠΑΣΟΚ (νόμος Άννας Διαμαντοπούλου) και η αρμοδιότητα, πολύ σωστά, είχε περάσει στις αστυνομικές αρχές. Γράφω νόμος ΠΑΣΟΚ γιατί πολλοί βουλευτές και υπουργοί που τον ψήφισαν δείχνουν σήμερα να μην το θυμούνται και θέλω να το θυμίσω. Οι οποίες όμως αστυνομικές αρχές δεν αναλάμβαναν και την ευθύνη, ισχυριζόμενες πως έπρεπε να τους καλέσει ο πρύτανης προκειμένου να δραστηριοποιηθούν.

Ως υπουργός Παιδείας δεν είχα κάποια σχετική αρμοδιότητα, αλλά για τον τρόπο που εγώ αντιλαμβανόμουν τα πράγματα δεν υπήρχε θέμα στον χώρο της Εκπαίδευσης που να μη με αφορά, έστω εξ αντικειμένου. Ήμουν λοιπόν σε συνεχή συνεννόηση με τον πρύτανη κ. Φορτσάκη, και από την πλευρά μου του ξεκαθάριζα πως αν αποφάσιζε να καλέσει τις αστυνομικές αρχές θα τον στήριζα με όλες μου τις δυνάμεις. Ο ίδιος ενημέρωνε τους καταληψίες πως η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιζόταν για πολύ και πως η παρέμβαση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών ήταν επιβεβλημένη.. Με αυτόν τον τρόπο και οι ίδιοι οι καταληψίες αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, διότι η αστυνομική παρέμβαση σε κλειστό χώρο εγκυμονούσε κινδύνους.

Επικοινώνησα με τον υπουργό Δ. Σταμάτη και με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τους ενημέρωσα για τις αποφάσεις μου, τις οποίες και ενέκριναν με τρόπο έντονο και ξεκάθαρο. Η απόφαση είχε ληφθεί και η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν θέμα ωρών. Και «ω του θαύματος», οι καταληψίες αποχώρησαν. Προφανώς κάποιος θα τους είχε ενημερώσει.

Κατά τη γνώμη μου η σημερινή κυβέρνηση φοβάται. Ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζονται. Ασκεί την παραδοσιακή ελληνική πολιτική δημαγωγία: όπου υπάρχει πρόβλημα εισηγείται στη Βουλή έναν νόμο και τελείωσαν οι υποχρεώσεις της. «Στρίβειν διά της ψήφισης του νόμου» είναι και αυτής της κυβέρνησης η μέθοδος και έτσι το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια παραμένει και προσλαμβάνει εξευτελιστικές για τη χώρα μορφές.

*πρώην υπουργός Παιδείας, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

25η Μαρτίου: Το στοίχημα της Βιωσιμότητας του Ελληνισμού είναι Πολιτισμικό

Από: EBR

Τί αντανακλά η “ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” του Ρήγα, σε κάθε εποχή;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Ας ξεκινήσουμε με μια θετική αισιόδοξη θεώρηση για το θεσμικό όργανο της Ένωσης, το μόνο που εκλέγεται από το 1979 με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες

Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron