Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Και ενώ ο Μακάριος το 1977 έκανε την οδυνηρή υποχώρηση, δεχόμενος στη λεγόμενη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου την Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία με αντάλλαγμα την οριογραμμή των δύο Κοινοτήτων, που είχε υποχρέωση να καταθέσει στον ΟΗΕ το όργανο των Τούρκων ο Ντενκτάς, η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης παρασπόνδησαν και δεν παρουσίασαν όπως είχαν υποχρέωση τον εν λόγω χάρτη.

Τα παθήματα στο κυπριακό μαθήματα για σήμερα

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Δεκαπενταύγουστος του 1974, οι Τούρκοι μετά την εσκεμμένη κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης ολοκλήρωσαν με τον Αττίλα 2 την κατάληψη του 36% της Κύπρου.

Οι οικονομικές υπερδυνάμεις στις μέρες μας δεν προβαίνουν σε σκληρές κυρώσεις προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο, αλλά αρκούνται σε τυπικές ανακοινώσεις. Οι στενές επιχειρηματικές - εμπορικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με αυτές τις χώρες λειτουργούν «προστατευτικά» για την ίδια, καθώς διακυβεύονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην τουρκική επικράτεια.

ΑΟΖ, Καστελόριζο και οικονομία

Από: EBR | Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Η σθεναρή απόφαση της Τουρκίας να αναμειχθεί στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και οι προκλήσεις της στο Αιγαίο και ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου δεν μπορούν να θεωρηθούν ανεξάρτητες των πολιτικοοικονομικών δεδομένων και συμφερόντων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή

Ζούμε την κορύφωση της μετάβασης στον γνωσιακό καπιταλισμό (όχι ακριβώς την έναρξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα). Και εδώ είναι που πάσχει το αντικαπιταλιστικό φαντασιακό. Οι ατελέσφορες εξεγέρσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις, η στασιμότητα, η γενικευμένη αναταραχή, δεν είναι φαινόμενα εκτός του συστήματος: είναι μύχια επιθυμία του συστήματος να φρακάρει και να επανεκκινείται.

Πώς ο Καπιταλισμός μετατοπίζει το Όριο του

Από: EBR | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Ο θάνατος ταιριάζει στον καπιταλισμό. Ως μεγάλος επόπτης της οικονομικής κανονικότητας, καθυποτάσσει τις μάζες σε εποχή μόνιμης στασιμότητας.

Βεβαίως η συμφωνία είναι προϊόν υποχωρήσεων. Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν ο χρόνος άφηνε περιθώρια για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ή αν ήταν τόσο πιεστικός, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που επέβαλε την άμεση ολοκλήρωσή της.

Μετά τη συμφωνία τι;

Από: EBR | Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις. Από τη μια οι υπέρμαχοι της κυβέρνησης και από την άλλη οι προβάλλοντες κάθε λογής και μορφής ενστάσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.»

Η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας προς αντιμετώπιση και της κλιματικής κρίσης

Από: EBR | Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να υπάρχει

Η συμφωνία καθορίζει τις περιοχές στις οποίες κάθε κράτος θα ασκεί ακώλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματά του. Η συμφωνία όπως και κάθε ανάλογη συμφωνία οριοθέτησης είναι ένα συστατικό στοιχείο, όπως έχει υπογραμμίσει η διεθνής νομολογία, για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα «κλειδιά» της συμφωνίας Eλλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ

Από: EBR | Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην περιοχή. Διεμβολίζει την τουρκολιβυκή οριοθέτηση καθιστώντας -λόγω ελληνικής έμπρακτης αμφισβήτησης- την εφαρμογή του επίμαχου μνημονίου δυσχερή

«Ανάλογα με την άποψη που υιοθετείται ή ανάλογα με τον τομέα που εφαρμόζεται, η λέξη απόφαση μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα περιεχομένων.»

Η Χρησιμότητα της Απόφασης

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

Ο συγγραφέας αρχίζει με την ερώτηση της ίδιας της φύσης της απόφασης. Πρόκειται για μια ρήξη; Πρόκειται για το αποκορύφωμα; Μιας διαδικασίας εξέλιξης; Πρόκειται αντίθετα για ένα αποτέλεσμα, ένα αξέχαστο ταξίδι ή για να είμαστε πιο απαισιόδοξοι ακόμη, απλές περιπέτειες των οποίων το πεδίο εφαρμογής είναι απατηλό;

Μεταξύ των Βρετανών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων αν ταξιδέψουν σε ορισμένες χώρες όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, θα ακύρωνε τις διακοπές το 70%.

Έρευνα: Γιατί οι μισοί Ευρωπαίοι τουρίστες θα ακύρωναν τις διακοπές τους

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Οι περισσότεροι Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι θα ακύρωναν τις διακοπές τους αν ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους

Η άνοια που παράγει η νόσος του Αλτσχάειμερ εθεωρείτο κάτι το ειδικό. Η πύλη, όμως, που άνοιξε η γενετική, απέδειξε ότι τα σύνορα της άνοιας μεταξύ Αλτσχάιμερ και της κοινής γεροντικής άνοιας είναι ασαφή και την ευθύνη για την καταστροφή την φέρει αλλοιωμένη πρωτείνη με την ονομασία «τοξικό αμυλοειδές».

Οι πνευματικές δραστηριότητες ασπίδα κατά της γεροντικής άνοιας

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

Η παράταση της ζωής, που είναι απόκτημα κυρίως του δυτικού κόσμου, δεν προσφέρει μόνο χαρές αλλά πολύ συχνά και αναπηρίες, που γεννούν δυστυχία, και ακόμη πιο πολύ εμπλέκεται το γήρας λόγω της συνεχούς ανησυχίας επελεύσεώς τους

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συζήτησης για την καθολική υγειονομική περίθαλψη, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει το βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει, να συμπληρώνει ή να ρυθμίζει τη δραστηριότητα υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα.»

Παγκοσμιοποίηση και Υπηρεσίες Υγείας: Τα μαθήματα που χρειάζονται οι ΗΠΑ

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

Η αδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ να διαχειριστεί την πανδημία του COVID- 19 και άλλα υγειονομικά ζητήματα είναι αναμφίβολη, και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί

«Η ήττα του «λαϊκισμού» εξαρτάται από τη φορολόγηση του πλούτου (φόροι εισοδήματος εταιρειών, ακίνητης περιουσίας, κληρονομιών) και όχι μόνο του ατομικού εισοδήματος (όπου όμως ακόμη και εδώ ο φόρος εισοδήματος του ατομικού κεφαλαίου όλο και μειώνεται) και τον περιορισμό, αν όχι την κατάργηση, των φορολογικών παραδείσων σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Γιατί παρακμάζουν οι πλουραλιστικές δημοκρατίες;

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Το 1961 ο Ρόμπερτ Νταλ στο έργο του «Ποιος κυβερνά;» διαπίστωνε πως οι σύγχρονές του κοινωνίες διαμορφώνονταν στη βάση πολλαπλών συμφερόντων διαφορετικών ομάδων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson προειδοποίησε την Τρίτη για ένα επαπειλούμενο «δεύτερο κύμα» της Covid-19 σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο επικεφαλής της αρχής δημόσιας υγείας της Γερμανίας δήλωσε πως «έχουμε κατεβάσει τις άμυνές μας».

Τα νέα hot spots του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Ο κορωνοϊός επανέρχεται δριμύτερος σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους ειδικούς να τρομάζουν από την ταχύτητα με την οποία η άρση των μέτρων οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων. Πού καταγράφονται τώρα εξάρσεις, πώς αντιδρούν οι κυβερνήσεις

«Ψηφιακή τεχνολογία και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να κυριαρχούν στις άμεσες ξένες επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους»

1 στις 5 ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Πόλο έλξης για τα ξένα κεφάλαια, που επενδύουν επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποτελεί ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η έννοια της κοινωνικής χρησιμότητας μελετήθηκε σε διάφορες ερευνητικές εργασίες και μέσω πειραμάτων.

Κοινωνική Χρησιμότητα: Ορισμός & Εκτίμηση

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Για πολλά χρόνια η έννοια της κοινωνικής χρησιμότητας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης τόσο από παράγοντες του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όσο και από ερευνητές, εκπροσώπους δημοσίων αρχών, τοπικών κοινοτήτων και οικονομικών κύκλων

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Αγία Σοφία: Η ιστορία ενός παγκόσμιου συμβόλου της Χριστιανοσύνης

Από: EBR | Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Ο ναός αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας

Η πορεία διεύρυνσης της ΕΕ αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα και μια στρατηγική επιλογή του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Οι γεωπολιτικές ανατροπές, η «έξυπνη» Τουρκία και μια Ελλάδα που «ψάχνεται»

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Η τρέχουσα ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν αποτελεί απλώς επανάληψη των προηγούμενων. Το διεθνές τοπίο έχει αλλάξει, η Τουρκία δείχνει να θέλει να το εκμεταλλευτεί και η Ελλάδα κινείται με βάση μια προηγούμενη κατάσταση

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερουνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους.

ΟΟΣΑ: Ύφεση 8% της ελληνικής οικονομίας το 2020 - Θα φτάσει στο 9,8% με δεύτερο κύμα πανδημίας

Από: EBR | Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέποντας δύο σενάρια εξέλιξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια

«Οι εννέα στους δέκα καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν online αγορές τροφίμων μετά την άρση των μέτρων για τον COVID-19.»

Το 1/3 των καταναλωτών ψωνίζει τρόφιμα διαδικτυακά

Από: EBR | Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Ψηφιακή διάσταση έδωσε η πανδημία του COVID-19 στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές εργάζονται, τρώνε, επικοινωνούν και φροντίζουν την υγεία τους

«Η πανδημία έθεσε στο φως τις ελλείψεις του κράτους, το οποίο ήταν ανίκανο να χορηγήσει μάσκες, μπλούζες και υλικό στο ιατρικό προσωπικό που θα θεράπευε τους πολίτες. Φανέρωσε μια γραφειοκρατικοποίηση που προκαλεί ασφυξία στη δημόσια διοίκηση.»

Αλλάζουμε κατεύθυνση

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

Τα μαθήματα από τον κορωνοιό

«Η 24η Ιουλίου πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για την οριστική πια απομάγευση όσων για χρόνια βαυκαλίζονταν με το αφελέστατο επιχείρημα ότι οι προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας εκτοξευμένες απειλές την τελευταία δεκαετία προορίζονταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση.»

Ο άγγελος της ιστορίας και το παρελθόν ως μέλλον;

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

24 Ιουλίου 2021: εορτασμός στην Τουρκία της πρώτης επετείου επανισλαμοποίησης της Αγίας Σοφίας

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Αδήριτη Ανάγκη η ενίσχυση της Αποτροπής

Από: EBR

Ουτοπαγιδευμένη και αλαζονική, η Τουρκία άγεται και φέρεται από έναν καιροσκόπο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Αναπόφευκτο το Κεφαλαιοποιητικό Συνταξιοδοτικό

Αναπόφευκτο το Κεφαλαιοποιητικό Συνταξιοδοτικό

Η κεφαλαιοποίηση ευνοεί την αλλαγή συμπεριφορών. Αποτελεί αντίδραση στην προοπτική της μακροβιότητας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron