Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Ανάλογη είναι και η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization, WMO) η ποσότητα του μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνεται με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό.

Δυναμική κοινωνικής και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης

Στην σύγχρονη ταχύτατα εξελισσόμενη πολύπλοκη πραγματικότητα καταγράφονται έντονα φαινόμενα κοινωνικής και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης

Και μόνον ο πρόεδρος Μπάιντεν, με ενισχυμένο το κύρος του από το απρόσμενο για αυτόν σχετικά θετικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι βέβαιο πως πρόκειται για τους Ρώσους.

Οι μυστικές επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας

Από: EBR | Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022

Και μόνον ο πρόεδρος Μπάιντεν, με ενισχυμένο το κύρος του από το απρόσμενο για αυτόν σχετικά θετικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι βέβαιο πως πρόκειται για τους Ρώσους

Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon - και άλλων ιδρυτών εταιρειών με εκατοντάδες δις αξία μετόχων στην Wall Street- δεν δικαιολογείται ούτε με την θεωρία των δίκαιων τιμών ούτε με αυτή των αποτελεσματικών αγορών.

Mr. Jeff

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

Αυτά φυσικά ελέχθησαν λίγο πριν ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να απολύσει 10,000 εργαζομένους παγκοσμίως

Το δυστύχημα είναι, ότι η Τουρκία παίζει σε πολλά ταμπλό, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ που λέμε στην Ελλάδα. Συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα υποστηρίζει τον Πούτιν και την εισβολή του στην Ουκρανία, λέγοντας ότι για τον πόλεμο αυτό ευθύνεται η Δύση.

Το δόγμα του σουλτάνου “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

Ο σουλτάνος της Άγκυρας άστραψε και βρόντηξε για μια ακόμη φορά. Σαν τον Δία ρίχνει κάθε λίγο και λιγάκι τους κεραυνούς του, όχι από τον Όλυμπο, αλλά από το Μπαλί, που βρέθηκε για την σύνοδο των G-20

Πέραν αυτού, (α) αντίθετα με την Ουκρανία και τη Ρωσία, Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ανήκουν δηλαδή στο ευρύτερο στρατόπεδο της Δύσης, γεγονός που ασκεί κάποια πειθαρχία στις συμπεριφορές ειδικά στις σημερινές συνθήκες, (β) η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζεται με κανόνες αλληλεγγύης, ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, κ.λ.π.

Οι άστοχες συγκρίσεις

Από: EBR | Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022

Το ισχυρότερο κοινό σημείο Ελλάδας και Ουκρανίας: η υψηλή αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος απέναντι σε κάθε επιβουλή

«Ευρισκόμενη στα όρια της, η Ρωσία δεν φαίνεται πλέον σε θέση να χρησιμεύσει ως εγγυητής της περιφερειακής ασφάλειας για τα τοπικά καθεστώτα.»

Το τέλος της μετασοβιετικής τάξης πραγμάτων

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022

Πώς ο πόλεμος του Πούτιν έχει πληγώσει την Ρωσία στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκεκριμένα, προβλέπονται 30 έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Πώς θα επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης, οι προτάσεις ΣΕΒ

Από: EBR | Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022

Ξεπερνά τα 4,5 χρόνια ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις, πάνω από 1,5 χρόνο για επίλυση μιας αστικής υπόθεσης!

Ήταν μια από τις σημα­ντικότερες φυσιογνωμίες που δίδαξαν ποτέ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ε­πηρέασε όχι μόνο την οικονομική σκέ­ψη, αλλά και τη δημοσιονομική πολιτι­κή, Προσωπικότητα διεθνούς βεληνε­κούς, σφράγισε την εποχή του ως δά­σκαλος και επιστήμονας, αλλά και ως άνθρωπος των γραμμάτων γενικότερα.

Η επικαιρότητα του Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Είναι άξια προσοχής μια εκδήλωση που θα γίνει την 29η Σεπτεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, προς τιμήν ενός καθηγητού, που στην εποχή του έχαιρε διεθνούς αναγνώρισης

Συμπερασματικά η χωρίς έλεγχο και προσανατολισμό στο ανθρώπινο και στο κοινωνικό συμφέρον διαχείριση της πραγματικότητας στη δυναμική προβολή της στο μέλλον οδηγεί σε μεγάλες κρίσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου δεν θα είναι ελεγχόμενες και θα δρομολογήσουν μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις.

Παγκόσμιες κρίσεις εκτός ελέγχου

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Οι κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας διαδέχονται η μια την άλλη ή συμπορεύονται χρονικά με τεράστιο κόστος για τις σύγχρονες κοινωνίες

 Για των λόγων το αληθές, μόνο το 10% των ελληνικών πόλεων είναι σήμερα προηγμένες στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ανήκουν στην κατηγορία των “Front-Runners”.

Μόλις το 10% των ελληνικών πόλεων είναι ψηφιακά ώριμες

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022

Υστέρηση καταγράφει τόσο η Ελλάδα, όσο και η ίδια η Ευρώπη, στον φιλόδοξο στόχο για μετεξέλιξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων και την εξέλιξη τους σε smart cities

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων, που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε ποτέ, ύψους άνω των €300 εκατ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην οδό της ψηφιοποίησης το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού κινείται το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

«Το κοινωνικό κλίμα, που διαμορφώνεται από την επίδραση της οπτικής του βιολογικού χρόνου, εκτείνεται και στον τρόπο προσέγγισης της πραγματικότητας από τους πολίτες και στην πολιτική λειτουργία όχι μόνο των πολιτών αλλά και του πολιτικού συστήματος.»

Βιολογικός χρόνος και κοινωνικό κλίμα

Από: EBR | Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ο βιολογικός χρόνος, δηλαδή η διάρκεια ζωής του ανθρώπου και η οπτική, που διαμορφώνεται ως προς την λειτουργία του τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία κοινωνικού κλίματος

Η παραπληροφόρηση με κατάλληλη και αδίστακτη προσφυγή στην ψευδολογία είναι σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθεί από τις ευάλωτες στον λαϊκισμό μάζες, όπου κυριαρχεί η ημιμάθεια. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που βασίζεται πια στην παπαγαλία και στην ανάγκη των φροντιστηρίων, επιβραβεύει τη μετριότητα και απορρίπτει την αριστεία.

Στη δίνη της ημιμάθειας και του ψεύδους

Από: EBR | Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Η κυριαρχία του ψεύδους ως όπλου της πολιτικής εξουσίας

Το κρίσιμο είναι εάν η εργασία θα εκλαμβάνεται ως δουλειά με τα χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 150 χρόνια. Η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι οι σύγχρονοι εργαζόμενοι ασχολούνται με ένα ευρύτερο σύνολο εργασιών από αυτό που μπορεί να αποδώσει ο όρος δουλειά, με την έννοια ενός πεπερασμένου συνόλου συγκεκριμένων ρόλων και ευθυνών.

Εργασία χωρίς δουλειά

Από: EBR | Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

Παρατηρείται το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να παραιτούνται από τις θέσεις εργασίας ή να μην αποδέχονται συγκεκριμένες θέσεις εργασίας

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επισημαίνοντας, ότι οι ξηρασίες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό και τις κρατικές δαπάνες, θα πλήξουν τον τουρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για χώρες όπως η Ελλάδα

Οι προειδοποιήσεις είναι πλέον καθημερινές

Από: EBR | Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

Η ακολουθούμενη πορεία στηρίζεται σε αδιέξοδες επιλογές, οι οποίες στην προοπτική του χρόνου απειλούν με πρόκληση επικίνδυνων ανισορροπιών

Είναι γνωστές οι συνέπειες στην ταλαίπωρη χώρα μας, που ενώ ήταν στο στρατόπεδο των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντί να καρπωθεί κάποια οφέλη, οδηγήθηκε σ’ έναν αιματηρό και πολλαπλώς καταστροφικό εμφύλιο. Και, το απίστευτο, αυτοί οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να «εκχωρήσουν» εδάφη της Μακεδονίας για ενίσχυση εκείνου του σκοπού.

Έλληνες Ευρωπαίοι ή Ευρωπαίοι της Ελλάδος

Από: EBR | Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022

Πολίτη του Κόσμου θα χαρακτήριζα τον ιδιοκτήτη της οικίας όπου σ’ έναν ψηλό ιστό ανέμιζαν δύο σημαίες. Επάνω η Ελληνική κι από κάτω η Ευρωπαϊκή με κάπως μικρότερο μέγεθος.

Σημειωτέων ο Πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλώντας τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε ποσοστό 38% ενώ δευτερευόντως ακολουθούν η φτώχεια και οι ανισότητες σε ποσοστό 33%, η ανεργία σε ποσοστό 26% και η διαφθορά 23% (μελέτη ipsos 2022 “what worries the world”

Λιανικό εμπόριο: Προοπτικές και επιφυλάξεις για το β΄ εξάμηνο 2022

Από: EBR | Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022

Το εμπόριο συνεχίζει τη δυναμική του πορεία με αύξηση 14,6% δηλαδή σε τζίρο 12,8 δις ευρώ που έρχεται από το α΄ τρίμηνο 2022, σε σχέση μα τα 11,2 δις του αντίστοιχου τριμήνου 2021

«Πολλές ακαδημαϊκές μελέτες έχουν εξετάζει το ερώτημα του αν οι εθνοτικές συγκρούσεις αφορούν πράγματι ανταγωνιστικές ταυτότητες ή εάν στην πραγματικότητα είναι συγκεκαλυμμένες διαμάχες για άλλα ζητήματα, όπως η πολιτική εξουσία και η πρόσβαση στους φυσικούς πόρους.»

Πόσο κοντά είναι ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια

Από: EBR | Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022

Μπορείτε να την αποκαλέσετε «σύρραξη των πινακίδων κυκλοφορίας», ή και όχι

Οι αυξήσεις των τιμών και η αβεβαιότητα στις παραδόσεις προϊόντων, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση από την αγορά και κατοχή του εξοπλισμού και των υπηρεσιών στο μοντέλο “as a service”.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία θα αυξηθούν κατά 3% το 2022

Από: EBR | Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθούν φέτος οι παγκόσμιες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές δαπάνες

«Το 63% των καταναλωτών απαντά ότι έχει ήδη αυξήσει τις αγορές που πραγματοποιεί ηλεκτρονικά».

Οι μισοί καταναλωτές θα ψωνίζουν περισσότερο online στο μέλλον

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022

Νέα δεδομένα στις καταναλωτικές συνήθειες έχει εισάγει - και μάλλον ανεπιστρεπτί - ο COVID-19, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος του πληθωρισμού

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Έξυπνη σκέψη για δύσκολους και πολύπλοκους καιρούς

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η άσκηση της κριτικής σκέψης αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» με τίτλο «The role of innovation : Past , Present, Future “ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron